Vaginale afscheiding en je gezondheid

Vaginale afscheiding is normaal gesproken helder en de textuur is vergelijkbaar met die van eiwit. Als het uiterlijk verandert, is de kans groot dat je een infectie hebt en is het noodzakelijk om een specialist te zien.

Vaginale afscheiding is een deel van de vrouwelijke intimiteit en hoewel het soms hinderlijk kan zijn, heeft het belangrijke functies, zoals het reinigen en bevochtigen van de vagina en het creëren van een beschermende barrière om verschillende soorten infecties te bestrijden en te voorkomen.

De hoeveelheid, kleur en textuur varieert van vrouw tot vrouw en alles hangt af van hormonale veranderingen en de manier waarop de baarmoederhals en vaginale klieren werken om deze vloeistof te uit lichaam te laten vloeien.

Als vrouw is het echt belangrijk om te beseffen dat de aanwezigheid van vaginale afscheiding niet altijd betekent dat er een infectie is ontstaan en dat het iets is dat normaal is en niets is om je voor te schamen. Voor alle duidelijkheid: als er veranderingen ontstaan in het normale uiterlijk van de vaginale afscheiding, kan het een probleem aanduiden.

Welke veranderingen in vaginale afscheiding moet ik opmerken?

De meeste veranderingen in vaginale afscheiding zijn een teken dat er een soort van infectie aanwezig is, een schimmel, virus of bacteriën of zelfs een seksueel overdraagbare ziekte. Wanneer deze veranderingen beginnen te verschijnen, gaan ze vaak gepaard met andere symptomen die ons waarschuwen dat er een probleem is.

Het is belangrijk om te weten welke veranderingen in vaginale afscheiding kunnen plaatsvinden, zodat de infectie of ziekte zo snel mogelijk behandeld kan worden.

In het algemeen wordt vaginale afscheiding als abnormaal beschouwd als er:

  • Een verandering is in de geur (vooral als het onaangenaam is).
  • Een verandering in kleur (vooral groenachtig, grijsachtig of als het eruit ziet als pus).
  • Een verandering in de structuur (bobbeling of lijkend op cottage cheese).
  • Jeuk, een branderig gevoel, zwelling of roodheid.
  • Vaginale bloedingen die niet samen gaan met de menstruele cyclus.

Om een beter idee te krijgen van de gezondheidsproblemen die vaginale afscheiding kan aangeven, zullen we de veranderingen die kunnen optreden behandelen en de mogelijke ziekte die de kleur van de afscheiding kan aangeven en andere symptomen bespreken.

Natuurlijke veranderingen in vaginale afscheiding

Vrouw

In het eerste deel van de menstruele cyclus, net voor de ovulatie, is de vaginale afscheiding helder en de structuur vergelijkbaar met die van eiwit. De aanwezigheid van deze afscheiding duid aan dat de vruchtbaarheid op zijn hoogtepunt is.

Voor de menstruatie, tijdens de tweede fase van de cyclus, is de afscheiding dikker, minder overvloedig en plakkerig.

Witte afscheiding

Als de kleur is veranderd in wit en de afscheiding dik en klonterig is, zoals zure melk, is de kans groot dat je lijdt aan een schimmelinfectie veroorzaakt door candida. Dit type van verandering gaat vaak gepaard met vaginale jeuk en de afscheiding hecht zich niet meer aan de vaginale wand. Hoewel infectie kan plaatsvinden gedurende een gedeelte van de cyclus, neemt de kans vaak toe tijdens de pre-menstruatieperiode.

Gele afscheiding

Vrouw met Schimmelinfectie

Dit soort afscheiding wordt veroorzaakt door darmparasietenDe meest voorkomende zijn trichomonas, die seksueel worden overgebracht. De infectie veroorzaakt een afscheiding die varieert in kleur van groen naar geel en gepaard gaat met een sterke geur, vaginale jeuk en pijn tijdens het urineren.

Het probleem ontstaat vaak in de dagen na de menstruatie, waardoor de vulva geïrriteerd en pijnlijk kan worden. Bovendien kan coïtus een sterke geur veroorzaken.

Grijze afscheiding

Een grijze afscheiding wordt veroorzaakt door een soort bacteriële infectie die in het algemeen wordt toegeschreven aan de Gardnerella microbe en wordt seksueel overgedragen. Deze afscheiding wordt gekenmerkt door een sterke stinkende geur, vergelijkbaar met vis, en is dik en overvloedig.

Gardnerella is gerelateerd aan andere anaërobe bacteriën en veroorzaakt wat veel deskundigen beschouwen als een ecologische ramp in de vagina, die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Onthoud dit!

Het is echt belangrijk om je bewust te zijn van dit soort veranderingen, vooral als je seksueel actief bent. Veranderingen in vaginale afscheiding kunnen een duidelijke symptoom zijn van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), die onmiddellijk moet worden behandeld voordat het een groot probleem wordt.

Je moet echter geen conclusies trekken op basis van alleen het uiterlijk van de afscheiding, omdat de veranderingen ook kunnen worden veroorzaakt door andere factoren. Het is belangrijk om deze veranderingen te onthouden, omdat ze je kunnen waarschuwen als het nodig is om een arts te raadplegen.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook