Vaginale afscheiding en je gezondheid

Vaginale afscheiding is normaal gesproken helder en de textuur is vergelijkbaar met die van eiwit. Als het uiterlijk verandert, is de kans groot dat je een infectie hebt en is het noodzakelijk om een specialist te zien.
Vaginale afscheiding en je gezondheid

Laatste update: 25 januari, 2019

Vaginale afscheiding is een deel van de vrouwelijke intimiteit. Hoewel het soms hinderlijk kan zijn, heeft het belangrijke functies, zoals:

 • het reinigen en bevochtigen van de vagina
 • het creëren van een beschermende barrière om verschillende soorten infecties te bestrijden en te voorkomen

De hoeveelheid, kleur en textuur varieert van vrouw tot vrouw. Ook is het afhankelijk van hormonale veranderingen en de manier waarop de baarmoederhals en vaginale klieren werken om deze vloeistof te uit lichaam te laten vloeien.

Als vrouw is het zeer belangrijk om te beseffen dat de aanwezigheid van vaginale afscheiding niet altijd betekent dat er een infectie is ontstaan. Het is iets dat normaal is en niets om je voor te schamen. Voor alle duidelijkheid: als er veranderingen ontstaan in het normale uiterlijk van de vaginale afscheiding, kan het op een probleem wijzen.

Welke veranderingen in vaginale afscheiding moet ik opmerken?

De meeste veranderingen in de vaginale afscheiding zijn een teken dat er iets aan de hand is, zoals:

 • een soort van infectie
 • schimmel
 • virus
 • bacteriën
 • een seksueel overdraagbare ziekte

Wanneer deze veranderingen beginnen te verschijnen, gaan ze vaak gepaard met andere symptomen die ons waarschuwen dat er een probleem is.

Het is belangrijk om te weten welke veranderingen in vaginale afscheiding kunnen plaatsvinden, zodat we de infectie of ziekte zo snel mogelijk kunnen behandelen.

In het algemeen zien we vaginale afscheiding als abnormaal als de volgende veranderingen optreden:

 • geur (vooral als het onaangenaam is)
 • kleur (vooral groenachtig, grijsachtig of als het eruit ziet als pus)
 • structuur (bobbeling of lijkend op cottage cheese)
 • jeuk
 • een branderig gevoel
 • zwelling
 • roodheid
 • vaginale bloedingen die niet samen gaan met de menstruele cyclus

Om een beter idee te krijgen van de gezondheidsproblemen die vaginale afscheiding kan aangeven, zullen we de veranderingen die kunnen optreden behandelen. Ook zullen we de mogelijke ziekte die de kleur van de afscheiding kan aangeven en andere symptomen bespreken.

Natuurlijke veranderingen in vaginale afscheiding

Verdrietige vrouw

In het eerste deel van de menstruele cyclus, net voor de ovulatie, is de vaginale afscheiding helder en de structuur vergelijkbaar met die van eiwit. De aanwezigheid van deze afscheiding duid aan dat de vruchtbaarheid op zijn hoogtepunt is.

Voor de menstruatie, tijdens de tweede fase van de cyclus, is de afscheiding:

 • dikker
 • minder overvloedig
 • plakkerig

Witte afscheiding

Als de kleur is veranderd in wit en de afscheiding dik en klonterig is, zoals zure melk, is de kans groot dat je lijdt aan een schimmelinfectie veroorzaakt door candida. Dit type van verandering gaat vaak gepaard met vaginale jeuk en de afscheiding hecht zich niet meer aan de vaginale wand.

Hoewel infectie kan plaatsvinden gedurende een gedeelte van de cyclus, neemt de kans vaak toe tijdens de pre-menstruatieperiode.

Gele afscheiding

Vrouw met schimmelinfectie

Dit soort afscheiding wordt veroorzaakt door darmparasietenDe meest voorkomende zijn trichomonas, die seksueel worden overgebracht. De infectie veroorzaakt een afscheiding die varieert in kleur van groen naar geel en gepaard gaat met onder andere:

 • een sterke geur
 • vaginale jeuk
 • pijn tijdens het urineren

Het probleem ontstaat vaak in de dagen na de menstruatie, waardoor de vulva geïrriteerd en pijnlijk kan worden. Bovendien kan coïtus een sterke geur veroorzaken.

Grijze afscheiding

Een grijze afscheiding wordt veroorzaakt door een soort bacteriële infectie die in het algemeen wordt toegeschreven aan de Gardnerella microbe en wordt seksueel overgedragen. Deze afscheiding wordt gekenmerkt door een sterke stinkende geur, vergelijkbaar met vis, en is dik en overvloedig.

Gardnerella is gerelateerd aan andere anaërobe bacteriën en veroorzaakt wat veel deskundigen beschouwen als een ecologische ramp in de vagina, die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Onthoud dit!

Het is echt belangrijk om je bewust te zijn van dit soort veranderingen, vooral als je seksueel actief bent.

Veranderingen in vaginale afscheiding kunnen een duidelijke symptoom zijn van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), die onmiddellijk moet worden behandeld voordat het een groot probleem wordt.

Je moet echter geen conclusies trekken op basis van alleen het uiterlijk van de afscheiding, omdat de veranderingen ook kunnen worden veroorzaakt door andere factoren.

Het is belangrijk om deze veranderingen te onthouden, omdat ze je kunnen waarschuwen als het nodig is om een arts te raadplegen.  Wellicht ook interessant voor jou

5 tips om vaginale schimmelinfecties te voorkomen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
5 tips om vaginale schimmelinfecties te voorkomen

Over het algemeen gezond zijn en een goede hygiëne, voorkomt dat candida zich vermenigvuldigt, waardoor schimmelinfecties worden voorkomen.