Vaginale schimmelinfecties bestrijden

Vaginale schimmelinfecties hebben een warme vochtige omgeving nodig om zich te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om losse kleding te dragen zodat de ventilatie optimaal is. Dat helpt de wildgroei van schimmelinfecties voorkomen. Leer meer over hoe je vaginale schimmelinfecties kunt  voorkomen en bestrijden in dit artikel.
Vaginale schimmelinfecties bestrijden

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Veel vrouwen krijgen ergens in hun leven te maken met vaginale schimmelinfecties. Het wordt ook wel vaginitis genoemd.

Het belangrijkste symptoom van vaginitis is een branderig gevoel en pijn. Tevens is er sprake van de productie van een vies ruikende afscheiding.

In het grootste gedeelte van de gevallen, wordt het probleem veroorzaakt door een schimmel die welig tiert in de warme en vochtige omgeving van de vrouwelijke genitaliën.

Er zijn vele verschillende natuurlijke behandelingen. Deze kunnen de klachten van vaginale schimmelinfecties verlichten.

Probiotica tegen vaginale schimmelinfecties

Probiotische voedingsmiddelen werken beter dan antibiotica voor het bestrijden van vaginale schimmelinfecties.

Deze voedingsmiddelen bevatten micro-organismen die al actief zijn in je darmen. En ze kunnen vervolgens de flora van darmen veranderen met hun gunstige effecten.

Als je jezelf aanwent om probiotische supplementen of voedingsmiddelen te nemen, kan dit je helpen om de natuurlijke flora van je maag te herstellen. Dat helpt je om schimmelinfecties, zoals bijvoorbeeld een candida infectie te bestrijden.

De voordelen van appelazijn

appelcider

Om vaginale schimmelinfecties te bestrijden kun je je voordeel doen met de goede eigenschappen van appelazijn in de vorm van een vaginale douche.

Ingrediënten

 • 3 eetlepels biologische appelazijn (30 ml)
 • 6 eetlepels water (60 ml)

Wat moet je doen?

 • Combineer dan het water met de appelazijn.
 • Doe dit mengsel vervolgens in de kamer van een vaginale douche.
 • Breng het mengsel in de vagina aan.

Biologische knoflook

Het dagelijks eten van meerdere tenen knoflook is een uitstekende remedie tegen schimmels in de vagina. Het geeft je misschien een slechte adem, maar het is eer zeer effectief middel tegen de wildgroei van candida.

De reden hiervoor is dat knoflook schimmelwerende eigenschappen heeft. Die helpen dit soort infecties te voorkomen.

Knoflook heeft daarnaast ook een antibacteriële werking en is een welbekende natuurlijke antibiotica.

Oregano olie

Vaginale schimmelinfecties en oregano olie

Biologische oregano olie is een andere goede behandeling voor vaginale schimmelinfecties. Maar om optimaal te profiteren van de eigenschappen, is het wel belangrijk dat je voor biologische oregano kiest.

Wat moet je doen?

 • Er zijn vele soorten bereidingen van oregano te koop. Capsules zijn waarschijnlijk het makkelijkste om oregano olie binnen te krijgen.
 • Neem 2 tot 3 porties per dag, na je maaltijd.

Biologische tea tree olie tegen vaginale schimmelinfecties

Tea tree olie is een zeer effectieve en natuurlijke schimmelwerende olie.

Wat moet je doen?

 • Doe een paar druppel tea tree olie op een tampon.
 • Breng vervolgens de tampon in en laat deze 4 uur zitten.
 • Herhaal dit proces twee tot drie dagen zowel ‘s morgens en ’s middags.
 • Denk erom: laat de tampon niet een hele nacht zitten!

Cranberry’s en hun helende krachten

Vaginale schimmelinfecties en cranberries

Deze kleine rode vruchten hebben verbazingwekkende geneeskrachtige eigenschappen. Ze dienen daarom niet alleen om blaasontstekingen te behandelen. Ze kunnen ook helpen bij het bestrijden van vaginale schimmelinfecties.

Cranberry’s helpen om de natuurlijke pH in de vagina te herstellen. Daarnaast is het natuurlijke sap van cranberry’s een goede tonic voor de vrouwelijke  voortplanting.

Cranberry’s helpen ook met het bestrijden van schimmels elders op het lichaam.

Biologische yoghurt

Biologische yoghurt is een super goede manier om de natuurlijke vaginale flora en pH weer in balans te brengen.

Wat moet je doen?

 • Je kunt het plaatselijk aanbrengen. Breng een beetje naturel yoghurt op de vagina aan. Laat het meerdere uren zitten voordat je de vagina wast  en goed naspoelt.
 • Je kunt ook een tampon in de yoghurt dopen en deze inbrengen. Laat het 2 uur zitten.

Draag lossere kleding

Vaginale schimmelinfecties en strakke kleding

Hoewel dit misschien wel een open deur is, melden we het toch. Want het dragen van lossere kleding is een van de beste remedies tegen vaginale schimmelinfecties.

Hiervoor zijn vele redenen. Een daarvan is welbekend. Het komt doordat schimmels beter gedijen in een warme en vochtige omgeving.

Door lossere kleding en ondergoed te dragen, zal er ook meer frisse lucht de regio bereiken. Daardoor vertraagd de groei van schimmels.

Vermijd irriterende vrouwelijke producten

Bepaalde zeep soorten en andere cosmetische producten kunnen de zeer delicate gebieden van het vrouwelijk lichaam irriteren.

Veel van deze producten zijn dus gemaakt met alcohol. Ook bevatten ze vaak andere giftige actieve ingrediënten die de pH van de vagina veranderen. Deze wordt daardoor kwetsbaarder voor infecties.

De effecten van stress

Vaginale schimmelinfecties en stress

Sommige mensen hebben van nature veel van deze bacteriën in hun lichaam. Een gezond lichaam is voor de ontwikkeling van schimmels een obstakel.

Als er eenmaal een infectie is, kan het hele lichaam uit balans raken.

Een levensstijl met veel stress kan dus het immuunsysteem verzwakken. Hierdoor is de weg vrij voor een wildgroei van bacteriën en schimmels.

Het is belangrijk om tijd te besteden aan je herstel door voldoende te rusten. Dat geldt met name als je door een stressvolle periode van je leven gaat.

Meditatie, yoga, veelvuldige lichamelijke activiteit en massage zijn allemaal zeer geschikt om stress te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.