De mogelijke voordelen van knoflook en honing op de nuchtere maag

Knoflook met honing op de nuchtere maag heeft een goede invloed op je totale gezondheid. Probeer dit natuurlijke middeltje daarom zeker eens uit, mits goedkeuring van je arts.
De mogelijke voordelen van knoflook en honing op de nuchtere maag

Laatste update: 17 december, 2018

Het klinkt misschien heel gek, maar de combinatie van knoflook en honing kan heel wat voordelen bieden. Herinner je je de film Jamon, Jamon? Javier Bardem at aan de lopende band rauwe knoflook omdat het hem zo sterk “als een eik” maakte.

Sommige mensen keken naar hem met een grijns, andere met afschuw, maar het is een feit dat zijn filmkarakter er goed aan deed om zo vaak deze krachtige knol te eten.

Als je wat honing aan de knoflook toevoegt, krijg je echter een nog sterker middeltje. Beide ingrediënten zijn krachtige antibiotica die ook je immuunsysteem kunnen helpen te beschermen.

Je maag is ‘s ochtends volledig leeg en klaar om aan het werk te gaan. Daarom is het ideaal om je dag te beginnen met iets dat je maag voorbereidt om op optimale wijze je voedingsmiddelen te verwerken.

Deze combinatie zou goed zijn voor je gewicht en zou bovendien helpen tegen allerlei verschillende ontstekingen.

In het artikel van vandaag willen we in detail uitleggen wat de voordelen van knoflook met honing op een lege maag zijn en wat de toegevoegde waarde van deze combinatie is.

Onthoud echter dat je ook wetenschappelijk onderzoek verstandig moet benaderen. De informatie op het internet kan soms misleidend zijn. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een arts.

Waarom knoflook?

Normaal gesproken is knoflook iets dat aan de maaltijd wordt toegevoegd voor extra smaak. Maar kende je de andere eigenschappen van knoflook?

1. Verbeter de kwaliteit van je bloedsomloop

Als knoflook in de maag komt, maakt de maag  extra maagsappen aan. Deze zijn essentieel voor de correcte opname van ijzer.

Bovendien is het rijk aan vitamines en mineralen, die bij consumptie in je bloedsomloop worden opgenomen.

En alsof dat nog niet genoeg was, verlaagt knoflook mogelijk je cholesterol en triglyceridenwaardes, waardoor het voorkomt dat je bloed dikker wordt en dus normaal blijft stromen. Dit kan cardiovasculaire problemen helpen te voorkomen.

2. Voed je huid

Mooie Huid

Knoflook is een krachtige antioxidant die ook je cellen zou vernieuwen. Dit helpt om je huid glad, zacht en acnevrij te houden.

3. Bescherm je immuunsysteem

Met dank aan knoflook wordt je immuunsysteem in sommige gevallen sterker, om je te beschermen tegen microben en bacteriën.

Het is belangrijk om je immuunsysteem in een gezonde conditie te houden om gevaarlijke ziektes als kanker te voorkomen. Daarom is het belangrijk om er alles aan te doen om jezelf te beschermen, of je zou ten prooi kunnen vallen aan een virale of bacteriële aanval.

Waarom honing?

1. Bevorder gewichtsverlies

Gewichtsverlies

Dit zou een leugen kunnen lijken, maar dat is het niet. Ondanks zijn zoetheid is honing erg bevredigend. Als je knoflook met honing eet op een lege maag voedt dit je lichaam, terwijl het tegelijkertijd mogelijk je honger naar voedsel af laat nemen. 

Het gevolg hiervan is dat de stress zou afnemen, evenals de productie van cortisol, een hormoon dat geproduceerd word als je gestrest bent.

2. Remt ontstekingen af

Hoofdpijn

Voeg honing toe aan je dieet als je migraine of chronische pijn hebt. De geweldige smaak zal je ontspannen en je zult misschien merken dat je minder pijnstillers of ibuprofen nodig hebt. Dat effect verschilt van persoon tot persoon.

Dit kan je levenskwaliteit verbeteren en je in de situatie brengen dat je meer tijd aan leuke dingen kan besteden, zonder pijn.

3. Een bron van energie

De dagen kunnen erg lang zijn. Je taken op het werk beginnen zich te op te stapelen en het is moeilijk om het einde van de dag te halen zonder je uitgeput te voelen.

Daarom veel mensen ervoor kiezen om energiedrankjes en frisdrank te gebruiken. Op de lange duur zijn deze drankjes eerder schadelijk dan behulpzaam. Als alternatief geeft honing je extra energie. Overdrijf er natuurlijk ook niet mee.

Hoe neem je knoflook met honing op een lege maag?

Ingrediënten

  • 12 teentjes knoflook
  • 1 kop honing (350 gram)
  • 1 glazen pot met deksel

Voorbereidingen

  • Snijd de knoflook of plet de tenen.
  • Doe de honing is de pot met deksel.
  • Roer de knoflook erdoor.
  • Doe de pot goed dicht en zet hem een week weg op een donkere plaats.
  • Na deze tijd kun je een eetlepel knoflook met honing op een lege maag nemen om je lichaam te ondersteunen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna journal of phytomedicine4(1), 1-14.
  • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy research9(2), 121-127.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.