10 dingen die onze energie verspillen

· 2 januari 2016
Met de tijd zien we in dat vergeving de beste optie is. Door te vergeven zal ons leven verbeteren, omdat we de last die wrok vormt niet meer met ons meedragen.

We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid energie, maar we moeten leren om deze energie op een positieve manier te gebruiken en hem niet te verspillen. Dankzij je energie kun je gemotiveerd met iets bezig zijn. Het stelt je in staat om alledaagse situaties op een positieve manier te bekijken en er positief mee om te gaan. Dankzij je energie kun je gebruik maken van alle mogelijkheden die je geboden worden. Alleen jijzelf bent in staat om je energie te controleren en alleen jij hebt er elke dag toegang toe. Er zijn echter wel enkele externe en interne factoren die invloed kunnen hebben op je energieniveau, waardoor je motivatie en productiviteit verminderen en je humeur slechter wordt.

Onze energie is de sleutel tot succes en het overwinnen van obstakels die op ons pad kunnen opduiken. We kunnen deze energie allemaal dagelijks hernieuwen en ervoor zorgen dat we er zoveel mogelijk van kunnen profiteren, zodat het onze sterke punten, talenten en alles dat ons doet opvallen als individu naar voren laat komen. Aangezien we allemaal begiftigd zijn met energie en aangezien deze energie de sleutel is tot onze persoonlijke en professionele ontwikkeling, heeft de groot spiritueel leider Dalai Lama in enkele lijnen aangegeven welke tien dingen ons kunnen beroven van onze energie. We zouden allemaal van deze dingen op de hoogte moeten zijn om onze energie de baas te kunnen worden en stoorfactoren te vermijden, om te voorkomen dat deze misbruik maken van onze energie.

Blijf uit de buurt van giftige mensen

Negatieve Energie

“Laat mensen die alleen maar in je leven zijn zodat ze hun klachten, problemen, ongeluk of angsten met je kunnen delen en mensen die anderen beoordelen los. Als iemand op zoek is naar een bak om hun afval in te gooien, zorg dan dat dit niet jouw geest is.”

We zijn allemaal in staat om te herkennen welke mensen positieve energie met zich meebrengen en welke mensen ons willen tegenwerken en willen voorkomen dat we doen wat we willen.

Betaal je rekeningen op tijd

Er is vrijwel niks beters voor onze gemoedsrust dan de wetenschap dat we niemand iets verschuldigd zijn en dat niemand ons iets verschuldigd is.

“Betaal je rekeningen op tijd en incasseer tegelijkertijd datgene wat andere jou verschuldigd zijn of kies ervoor om het los te laten als het onmogelijk is om te incasseren.”

Wanneer we verantwoordelijk omgaan met schulden, zal dit ons helpen gekalmeerd te zijn ten opzichte van anderen en onszelf. Je kunt het beste alles doen wat mogelijk is om ervoor te zorgen dat je geen schulden hebt en je je niet hoeft te verstoppen of te schamen omdat je je schulden nog niet hebt afbetaald.

Houd je aan je beloftes

“Als je je niet aan je beloftes hebt gehouden, vraag jezelf dan eens af waarom dit zo is? Je hebt altijd het recht om van mening te veranderen, je excuses aan te bieden, te compenseren, opnieuw te onderhandelen en een ander alternatief te zoeken voor een belofte die je hebt gebroken, maar dit zou geen gewoonte moeten worden. De beste manier om iets wat je niet wilt doen te vermijden, is door meteen vanaf het begin NEE te zeggen”.

Beloftes, hoe klein ze ook zijn, kunnen een aanzienlijke waarde hebben voor de mensen aan wie je de belofte hebt gemaakt. Door je aan je beloftes te houden wordt je een beter mens, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Delegeer wat je niet wilt doen

Delegeren

“Als het mogelijk is, draag dan taken die je niet graag doet over aan een ander en wijd je tijd aan dingen die je het liefst doet.”

Dit heeft niet te maken met het ontlopen van je verantwoordelijken, maar gaat erom dat je je ervan bewust bent dat het soms beter is om de taken aan iemand over te dragen die er beter in is of die jouw plek kan overnemen als jij je op het moment niet in staat voelt de taken naar behoren uit te voeren. Daarnaast herinnert dit ons eraan dat het belangrijk is om die dingen te doen die werkelijk betekenisvol zijn in ons leven.

Rust en handelen

“Geef jezelf de kans om uit te rusten als je merkt dat je dit nodig hebt en geef jezelf de toestemming om te handelen wanneer er zich een goede kans voordoet.”

Zowel de natuur als onze levens hebben een ander dagelijks ritme en we moeten allemaal leren hoe we hiermee om kunnen gaan. Vaak kan het een grote fout zijn om dingen niet even te laten voor wat ze zijn wanneer we dit nodig hebben. Zo kan ook het niet handelen wanneer we hier wel toe in staat zijn nog meer spijt genereren.

Gooi weg, ruim op en organiseer

“Gooi weg, ruim op en organiseer. Er is niets dat meer energie steelt dan een rommelige ruimte vol met dingen uit het verleden die je vandaag de dag niet meer nodig hebt.”

Van fysieke dingen tot spirituele dingen, het is belangrijk dat we alles dat we niet meer nodig hebben weggooien. Op deze manier kunnen we namelijk alles dat voorbij is achter ons laten. We zouden alleen die dingen met ons mee moeten nemen, die ons de kans geven onszelf op orde te stellen en goed te kunnen leven in het heden en onze dromen voor de toekomst te kunnen vervullen.

Zorg voor je gezondheid

Eet een Appel

“Maak van je gezondheid een prioriteit. Wanneer de werktuigen van je lichaam niet maximaal presteren, kun je niet veel doen. Neem af en toe een pauze”.

Het heeft totaal geen zin om de beste baan, veel geld en de mooiste spullen te hebben als onze gezondheid niet optimaal is en we niet goed voor ons lichaam zorgen. Om met de beste energie van het leven te genieten, moeten we ons lichaam de tijd geven die het verdient om te kunnen ontgiften, mediteren, genieten, goed eten, bewegen, een dokter raadplegen en al het andere doen dat nodig is om ervoor te zorgen dat onze gezondheid in orde is.

Ga moeilijke situaties niet uit de weg

“Ga de confrontatie aan met de giftige situaties die je momenteel tolereert, van het redden van een vriend of familielid tot het tolereren van negatieve handelingen van je partner of vriendengroep, en neem de nodige maatregelen.”

Het confronteren van een nare situatie is de beste manier om hiermee om te gaan en ervoor te zorgen dat de situatie niet erger wordt. Het is belangrijk om de situatie bijtijds te analyseren en te bepalen hoe je zult handelen. Door deze dingen namelijk te negeren of uit te stellen, genereer je alleen maar stress, wordt het moeilijk je te concentreren en wordt het probleem nog moeilijker om op te lossen.

 Accepteer

 “Accepteer. Dit is geen overgave, maar niks zorgt ervoor dat je meer energie verliest dan weerstand te bieden en te vechten tegen een situatie die je niet kunt veranderen.”

Hoewel veel mensen geloven dat niks onmogelijk is en dat hoop het laatste is dat je wilt verliezen, brengt het leven ons soms in situaties waarin we moeten accepteren dat we de dingen niet kunnen veranderen en we de situatie moeten accepteren voor wat het is. Accepteren betekent niet dat je de handdoek in de ring gooit. Wanneer we accepteren dat we iets niet kunnen veranderen, hebben we altijd nog de mogelijkheid om ons plan aan te passen en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden.

Vergeef

“Vergeef. Laat een situatie die je pijn bezorgt los. Je kunt altijd kiezen om de pijn die een herinnering je bezorgt achter je te laten.”

Een van de grootste bronnen van onze energie is liefde of de connectie die we hebben met God om te leren vergeven. Het is waar dat het leven ons soms in situaties brengt die ons veel woede, pijn, bitterheid en angst bezorgen en waar we ons moeilijk overheen kunnen zetten. Wanneer we echter bepalen om deze gevoelens niet te voeden en we langzaamaan beginnen te vergeven, zal alles in ons leven verbeteren en zullen we met de tijd inzien dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Haat, bitterheid en woede zijn gevoelens die ons alleen maar narigheid kunnen bieden en ervoor kunnen zorgen dat we slechte keuzes maken.