De 5 vormen van gynaecologische kanker

Daar de verschillende vormen van gynaecologische kanker veelal geen symptomen vertonen of symptomen vertonen die worden verward met andere gezondheidsproblemen, is het uiterst belangrijk om je regelmatig te laten onderzoeken door je dokter.
De 5 vormen van gynaecologische kanker

Laatste update: 19 november, 2018

Wanneer we het hebben over gynaecologische kanker, hebben we het over vijf ziektes die gerelateerd zijn aan de baarmoederhals, eierstokken, baarmoeder, vagina en vulva.

Elk jaar worden er duizenden vrouwen gediagnosticeerd met een vorm van kanker die verbonden is aan de voortplantingsorganen.

Hoewel de moderne wetenschap steeds beter in staat is deze ziektes te behandelen, worden er nog altijd de meeste levens gered door het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen om de ziektes te voorkomen.

Vandaag willen we je daarom aanmoedigen om je bekend te maken met de onderstaande informatie en nooit te vergeten je regelmatig te laten onderzoeken door een gynaecoloog.

De reden? Er bestaan veel ziektes die zich voordoen zonder symptomen. Vandaar het belang van regelmatige controles die vrijwel pijnloos zijn. Ze zijn het dus zeker waard!

Word je bewust van gynaecologische kanker

Baarmoeder

Je zult nooit 100% zeker kunnen weten of je een gynaecologische vorm van kanker zult ontwikkelen. Genetica speelt vaak een rol om te bepalen of je aanleg hebt, maar iedereen is uniek en alleen jijzelf weet of er iets mis is in je lichaam of als er veranderingen in je lichaam plaatsvinden.

Ziekte voorkomen redt levens en zorgt er ook voor dat behandelingen in de meeste gevallen effectiever zijn. Ook wanneer je jong bent en geen familiegeschiedenis hebt van kanker, zou je nog steeds een afspraak moeten maken bij een gynaecoloog als je ook maar een beetje ongemak, buikpijn of veranderingen in je menstruatie ervaart.

Gynaecologische kanker is een van de meest ontwikkelde velden binnen de oncologie, zowel op het gebied van diagnosticering als de medische en operatieve behandeling.

Probeer dus om het woord ‘kanker’ niet meteen te associëren met ‘de dood’, maar met een ziekte die kan worden behandeld. Zie het als een probleem dat je moet aangaan met moed, kracht en een heleboel steun van je familie en dierbaren.

Vormen van gynaecologische kanker

1. Baarmoederhalskanker

Het aantal gevallen van baarmoederhalskanker is sterk omlaag gegaan dankzij het gebruik van condooms, vaginale cytologie en het testen voor het humaan papillomavirus (HPV). Vroege diagnose biedt echter de beste kansen om deze ziekte en tumoren succesvol te behandelen.

Symptomen van baarmoederhalskanker zijn onder andere:

  • Hevige bloeding tijdens de menstruatie.
  • Veel vaginale afscheiding met strepen bloed erin.
  • Bloeden na geslachtsgemeenschap.
  • Buikpijn en ongemak in de onderrug.

Deze symptomen kunnen ook verbonden zijn aan andere gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld een infectie. Toch zijn deze symptomen reden om je zorgen te maken en zou je beslist je dokter moeten raadplegen als je ze ervaart.

2. Eierstokkanker

Eierstokkanker

Ondanks het gegeven dat eierstokkanker doorgaans het meeste voorkomt bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud, zou je zelfs op jongere leeftijd deze ziekte niet over het hoofd moeten zien, daar het een ziekte is die veel voorkomt.

Tot op heden is de oorzaak van deze vorm van gynaecologische kanker namelijk onbekend.

Deskundigen geven aan dat de ziekte kan worden veroorzaakt door hormonale en reproductieve factoren, dieet, tabaksconsumptie, overgewicht en zelfs het gebruik van producten als talkpoeder. De kans dat de ziekte genetisch bepaald is ligt volgens deskundigen tussen de 10 en 15%.

Over het algemeen doen zich bij eierstokkanker maar weinig symptomen voor, tot de ziekte een gevorderd stadium bereikt. Vandaar het belang van regelmatige controles.

Symptomen van eierstokkanker zijn onder andere:

  • Licht ongemak in de onderbuik, soortgelijk aan indigestie.
  • Pijn rond de bekken.
  • Bloedarmoede en gewichtsverlies.
  • Gebrek aan eetlust, vermoeidheid.
  • Toename van lichaamshaar door hormonale veranderingen.

3. Baarmoederkanker

De baarmoederhals is het onderste gedeelte van de baarmoeder die de verbinding vormt naar de vagina. Problemen gerelateerd aan deze vorm van kanker doen zich voor wanneer de endo-cervix, door de ontwikkeling van carcinomen, in aanraking komt met de ecto-cervix.

Baarmoederkanker komt minder vaak voor bij vrouwen die kinderen hebben. Het is echter wel belangrijk te weten dat genetica een zeer belangrijke rol speelt bij deze vorm van kanker.

Angelina Jolie is een zeer bekend voorbeeld van iemand die ervoor heeft gekozen haar eierstokken en eileiders te laten verwijderen, omdat ze zo’n sterke genetische aanleg heeft voor eierstokkanker en borstkanker.

Symptomen van baarmoederkanker zijn onder andere:

  • Tussentijdse bloedingen
  • Veel vaginale afscheiding, gemengd met bloed.
  • Bloeden na geslachtsgemeenschap.

4. Vaginale kanker

Hoewel ook bij deze vorm van kanker genetica een belangrijke rol speelt, moeten we wel melden dat vaginale kanker veel minder vaak voorkomt dan de bovengenoemde vormen van kanker. Deze vorm van gynaecologische kanker kan voorkomen in twee vormen:

  • Plaveiselcelcarcinoom: deze vorm ontwikkelt zich in de plaveiselcellen in de vagina. Deze kanker vordert zeer langzaam zonder vrijwel enige symptomen, tot het andere omliggende organen bereikt.
  • Adenocarcinoom: deze vorm ontstaat in het klierweefsel van de vagina dat vocht als ‘vaginale afscheiding’ produceert en afscheidt. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij postmenopauzale vrouwen.

De symptomen van deze vorm van kanker zijn onder andere:

  • Vaginale bloedingen die niet verbonden zijn aan de menstruatie.
  • Pijn in de rug of bekken.
  • Pijn bij het plassen.
  • Een knobbel op de vagina.

5. Schaamlipkanker

Pijn aan de Vagina

Deze vorm van kanker komt zeer weinig voor en ontwikkelt zich in de labia majora.

De ziekte vordert zich zeer langzaam en komt vaker voor bij vrouwen die op vroege leeftijd seksueel actief werden en vrouwen die veel seksuele partners hebben gehad.

De volgende risicofactoren zouden moeten worden onthouden:

  • Een infectie veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).
  • Een geschiedenis van abnormale uitstrijkjes.
  • Knobbels op de vulva of kleine, vreemde massa’s soortgelijk aan wratten met een andere kleur.
  • Jeuk en ongemak aan de vulva en ook de omliggende delen.
  • Vaginale bloeding die dus niet gerelateerd is aan de menstruatie.

Vergeet tot slot niet dat ‘ziekte voorkomen’ het belangrijkste is wat we je in dit artikel verteld hebben.

Laat jezelf regelmatig onderzoeken en raadpleeg altijd een dokter als je ook maar enige vorm van ongemak ervaart, hoe klein het ook is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Narváez Ocampo L, Collazos Cerón A, Daza Ocampo K, Torres Camargo Y, et al. Conocimientos sobre prevención y factores de riesgo para cáncer de cuello uterino en un centro de educación técnica. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 299-304.
  • Gaona Estudillo R. El cáncer de ovario, el asalto del homicida invisible. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2014 ;  57( 1 ): 24-30.
  • Gonzales-Montúfar F, Vera Vera J, Gamarra Paredes M, Fernández López M, et al. Cáncer de vagina: reporte de un caso. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 373-378.
  • Bas Esteve E, Díaz-Caneja Planell C, Peiró Marqués F. Cáncer de vulva en la mujer joven no asociado a infección por virus del papiloma humano: a propósito de un caso. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2016;43(2):89-91.
  • Scucces M. Epidemiología del carcinoma de endometrio. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010;  70( 1 ): 37-41.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.