7 waarschuwingstekens van baarmoederhalskanker

Als je naast andere symptomen een ongemakkelijk gevoel hebt tijdens het urineren of seks, dan kan het een teken van baarmoederhalskanker zijn. Overgewicht hebben kan het risico op deze ziekte ook vergroten.
7 waarschuwingstekens van baarmoederhalskanker

Laatste update: 26 september, 2018

Tot ongeveer 40 jaar geleden was baarmoederhalskanker het grootste gevaar van overlijden door kanker bij vrouwen. Vandaag de dag is door medische en technologische ontwikkelingen het aantal sterfgevallen door deze ziekte flink gedaald, alhoewel het nog steeds een bedreiging is.

Onderzoeken, vooruitgang in de geneeskunde en technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om de belangrijkste symptomen te bepalen die het mogelijk maken om deze ziekte tijdig te ontdekken voor een vroege behandeling.

Om deze reden is het belangrijk dat alle vrouwen zich goed laten informeren over de waarschuwingstekens van baarmoederhalskanker en tijdig contact opnemen met een arts als ze denken dat ze een risico lopen.

Wat zijn de risicofactoren voor baarmoederhalskanker?

De risicofactoren voor baarmoederhalskanker kennen is ook erg belangrijk voor het voorkomen of een tijdige detectie van de ziekte. Met deze informatie kunnen vrouwen namelijk identificeren of ze een risico lopen op deze ziekte.

 • Geïnfecteerd zijn met humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-virus is de grootste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Het wordt overgedragen door middel van geslachtsgemeenschap en kan over het algemeen gedetecteerd worden met een uitstrijkje of door het detecteren van wratten in het genitale gebied.
 • Dieet. Een slecht dieet kan leiden tot onder andere overgewicht of obesitas bij vrouwen, wat het risico op baarmoederhalskanker vergroot.
 • Genetica. Vrouwen die een genetische familiegeschiedenis van baarmoederhalskanker hebben, hebben een drie maal grotere kans om deze ziekte te krijgen.
 • HIV. Dit virus verzwakt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat het lichaam een groter risico heeft om geïnfecteerd te raken met HPV.
 • Consumptie van tabak of snuiftabak.
 • Eerste geslachtsgemeenschap op een vroege leeftijd.
 • Veel kinderen hebben.
 • Overgang na de leeftijd van 52.
 • Diabetes.
 • Hoge bloeddruk.
 • Hoge oestrogeenwaarden.

Wat zijn de waarschuwingstekens van baarmoederhalskanker?

Een van de lastige zaken bij kanker is dat het in het begin vaak een stille ziekte is. Dit is toch een van de redenen waarom deze ziekte nog steeds voor veel sterfgevallen zorgt. Op tijd gealarmeerd worden door symptomen die veel voorkomend lijken is dus de sleutel tot een tijdige detectie en behandeling.

Pijn aan de benen

Vrouw wrijft over pijnlijke benen

Eén van de symptomen die gedurende het beginstadium van baarmoederhalskanker kunnen ontstaan, is pijn en zwelling in de benen. Dit komt omdat de baarmoederhals opzwelt en de normale bloedstroom belemmert, wat uiteindelijk deze pijnlijke sensatie veroorzaakt.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is normaal, ook wanneer het onregelmatig uitgescheiden wordt en zonder kleur of geur. Als de hoeveelheid vaginale afscheiding toeneemt, een sterke geur heeft en er vreemd uitziet, dan kan je het beste contact opnemen met een arts, omdat het een symptoom van baarmoederhalskanker kan zijn.

Ongewone bloedingen

Rode bloedcellen

Dit is één van de meest voorkomende symptomen van baarmoederhalskanker. Sommige vrouwen hebben een onregelmatige menstruatie. In dat geval kun je ook een arts raadplegen om de mogelijke oorzaak hiervan vast te stellen.

Als je menstruatie tot op heden normaal is geweest, terwijl je nu bloed tussen menstruaties door of na geslachtsgemeenschap ziet, is het ook belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Oncomfortabel urineren

Wat gebeurt bij het urineren kan helpen om baarmoederhalskanker op verschillende manier te detecteren. Het duidelijkste symptoom is ongemak tijdens het urineren, zoals jeuk, pijn en andere sensaties die je een oncomfortabel gevoel geven.

Dit symptoom is in de meeste gevallen een teken van een urineweginfectie, maar wanneer deze symptomen tijdens het urineren frequent en blijvend zijn, dan is het erg belangrijk om direct contact op te nemen met een dokter.

Onregelmatig urineren

Vrouw heeft pijn tijdens toiletbezoek

Naast het ongemak kunnen veranderingen in urinegewoontes ook een duidelijk signaal van deze ziekte zijn.

Als je last begint te krijgen van incontinentie, vaker dan normaal urineren of je merkt een verkleuring op, dan is het belangrijk om aan de bel te trekken, want dit zijn duidelijke waarschuwingstekens.

Pijn tijdens geslachtsgemeenschap

Ongemak of pijn tijdens geslachtsgemeenschap is nog een duidelijk symptoom. In dit geval kan je het beste ook contact op nemen met een arts om vast te stellen waarom je pijn hebt tijdens de geslachtsgemeenschap.

Bekkenpijn

Bekkenpijn is normaal gesproken iets dat veel voorkomt tijdens een menstruatiecyclus.

Wanneer de krampen en de bekkenpijn echter langer dan normaal aanhouden of frequenter of intenser zijn, dan is het belangrijk om alert te zijn en contact op te nemen met een specialist. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.