Tekens van mogelijke baarmoederhalskanker

· 29 oktober 2015

Alle soorten kanker zijn zeer gevaarlijk en zouden vroegtijdig ontdekt en goed behandeld moeten worden en een rigoureuze nabehandeling moeten krijgen. We gaan het vandaag in dit artikel specifiek over baarmoederhalskanker of baarmoederkanker hebben.

Je zou de mogelijke symptomen van baarmoederhalskanker of baarmoederkanker moeten weten, je regelmatig laten testen en direct contact op moeten nemen met je dokter zodra je één van de symptomen opmerkt. Hieronder gaan we het hebben over de primaire waarschuwingstekens van baarmoederhals- of baarmoederkanker, dus lees zeker verder.

Waarschuwingstekens van kanker

Verscheidene onderzoeksgroepen op het gebied van kanker zijn het met elkaar eens dat er een reeks waarschuwingstekens is die iedereen zou moeten kennen en bij het minste of geringste teken raden we aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dokter.

De zeven waarschuwingstekens om kanker te ontdekken zijn:

  • Veranderingen in darm- of urinaire gewoontes
  • Huidzweren die niet genezen
  • Aambeien of afscheidingen zonder een redelijke verklaring
  • Aanwezigheid van knobbeltjes
  • Aanhoudende hoest of heesheid
  • Indigestie of moeite met slikken
  • Veranderingen of aanpassingen van een moedervlek

De primaire risicofactoren van baarmoederhalskanker

Baarmoederkanker

Iedereen zou moeten weten dat een risicofactor alles is wat de kans op het krijgen van een ziekte vergroot. Risicofactoren variëren vaak bij elke soort kanker, zoals huidkanker, longkanker etc.

Zodra de risicofactoren ontdekt zijn, zou je je moeten focussen op degene die je kan veranderen of voorkomen, zoals sigaretten roken en het krijgen van HPV of het human papillomavirus. Het heeft geen zin je te focussen op degene die je niet kan veranderen, zoals ouderdom of familiegeschiedenis. Hieronder zullen we een aantal risicofactoren opnoemen die de ontwikkeling van baarmoederhalskanker beïnvloeden.

Human papillomavirus of HPV

Dit wordt gezien als de belangrijkste risicofactor bij het krijgen van baarmoederhalskanker. Dokters verwachten dat vrouwen geïnfecteerd zijn met HPV voordat ze baarmoederhalskanker krijgen, alhoewel dit mogelijk kan komen door elke infectie met een hoog risico. Ongeveer twee derde van alle baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV 16 en 18.

Roken

Sigaret Roken

Vrouwen die roken hebben een erg hoge kans op het krijgen van baarmoederhalskanker, zelfs twee keer zo hoog dan niet-rokende vrouwen, omdat roken het lichaam blootstelt aan veel kankerverwekkende chemische stoffen die naast je longen ook ander organen kunnen beïnvloeden. Deze stoffen komen jammer genoeg in de bloedstroom terecht door de uitwisseling van gassen. Roken zorgt er ook voor dat het immuunsysteem minder effectief is om HPV te bestrijden.

Immunosuppressie

Het virus dat AIDS veroorzaakt, ook wel bekend als HIV, zorgt voor een hoop schade aan het immuunsysteem en hierdoor hebben vrouwen een groter risico op HPV-infectie. Dit kan het vergrote risico op baarmoederhalskanker bij vrouwen met AIDS verklaren.

Chlamydia

Dit is geïdentificeerd als een soort bacterie die het voortplantingssysteem kan infecteren en deze bacterie kan je krijgen door seksueel contact. Onderzoeken hebben laten zien dat vrouwen die chlamydia hebben of hebben gehad een groter risico hebben om baarmoederhalskanker te krijgen.

Dieet

Fastfood

Vrouwen met slechte dieetgewoontes met een gebrek aan fruit, salades en groeten hebben een grotere kans om baarmoederhalskanker te krijgen.

Anticonceptiepillen

Veel onderzoeken hebben laten zien dat vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruiken vatbaarder zijn voor baarmoederhalskanker en nog meer wanneer ze deze een lange tijd gebruiken. Het risico wordt echter verminderd wanneer vrouwen stoppen met het gebruik van deze pillen. Het risico is zelfs nog groter wanneer de pillen vijf jaar of langer gebruikt worden.

Signalen en symptomen van baarmoederhalskanker

Over het algemeen komen de waarschuwingstekens niet naar voren totdat de precancereuze symptomen veranderen in een echt invasieve kanker, die over algemeen naar het naastgelegen weefsel groeit. De meest voorkomende symptomen wanneer dit gebeurt zijn:

  • Abnormale vaginale bloedingen
  • Ongewone vaginale afscheiding
  • Pijn tijdens de seks

Deze symptomen zijn echter complex, omdat ze ook veroorzaakt kunnen worden door andere soorten problemen.