Mogelijke tekenen van baarmoederhalskanker

Als je je ongemakkelijk voelt bij het plassen of het hebben van seks, kan dit een teken van baarmoederhalskanker zijn. Overgewicht kan ook het risico op deze ziekte vergroten.
Mogelijke tekenen van baarmoederhalskanker

Laatste update: 10 januari, 2019

Alle soorten kanker zijn zeer gevaarlijk en zouden vroegtijdig ontdekt en goed behandeld moeten worden. We gaan het vandaag in dit artikel specifiek over de tekenen van baarmoederhalskanker hebben.

Je zou de mogelijke tekenen van baarmoederhalskanker of baarmoederkanker moeten weten. Ook moet je je regelmatig laten testen en direct contact op moeten nemen met je dokter zodra je één van de symptomen opmerkt.

Hieronder gaan we het hebben over de primaire waarschuwingstekens van baarmoederhals- of baarmoederkanker, dus lees zeker verder.

Waarschuwingstekens van kanker

Verscheidene onderzoeksgroepen op het gebied van kanker zijn het met elkaar eens dat er ook een reeks waarschuwingstekens is die iedereen zou moeten kennen. Bij het minste of geringste teken raden we dan ook aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

De zeven waarschuwingstekens om kanker te ontdekken zijn:

  • veranderingen in darm- of urinaire gewoontes
  • huidzweren die niet genezen
  • aambeien of afscheidingen zonder een redelijke verklaring
  • aanwezigheid van knobbeltjes
  • aanhoudende hoest of heesheid
  • indigestie of moeite met slikken
  • veranderingen of aanpassingen van een moedervlek

De primaire risicofactoren van baarmoederhalskanker

Afbeelding van baarmoederhalskanker

E en risicofactor is alles wat de kans op het krijgen van een ziekte vergroot. Risicofactoren variëren vaak bij elke soort kanker, zoals huidkanker of longkanker.

Zodra de risicofactoren ontdekt zijn, moet je je richten op de factoren die je kan veranderen of voorkomen, zoals bijvoorbeeld roken en het krijgen van HPV of het human papillomavirus.

Het heeft geen zin je te richten op factoren die je niet kan veranderen, zoals ouderdom of familiegeschiedenis. Hieronder zullen we een aantal risicofactoren opnoemen die de ontwikkeling van baarmoederhalskanker kunnen beïnvloeden.

Human papillomavirus of HPV

Dit wordt gezien als het belangrijkste risicofactor bij het krijgen van baarmoederhalskanker. Artsen denken dat vrouwen geïnfecteerd zijn met HPV voordat ze baarmoederhalskanker krijgen, hoewel dit mogelijk kan komen door elke infectie met een hoog risico.

Ongeveer twee derde van alle baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV 16 en 18.

Roken

Roken kan leiden tot kanker

Vrouwen die roken hebben een erg hoge kans op het krijgen van baarmoederhalskanker, zelfs twee keer zo hoog dan niet-rokende vrouwen. Dit is omdat roken het lichaam blootstelt aan veel kankerverwekkende chemische stoffen die naast je longen ook ander organen kunnen beïnvloeden.

Deze stoffen komen helaas in de bloedstroom terecht door de uitwisseling van gassen. Roken zorgt er ook voor dat het immuunsysteem minder effectief is om HPV te bestrijden.

Immunosuppressie

Het virus dat AIDS veroorzaakt, ook wel bekend als HIV, zorgt voor veel schade aan het immuunsysteem, waardoor vrouwen een groter risico hebben op HPV-infectie. Dit kan dus het vergrote risico op baarmoederhalskanker bij vrouwen met AIDS verklaren.

Chlamydia

Dit is een bacterie die het voortplantingssysteem kan infecteren en overgedragen wordt door seksueel contact. Onderzoeken hebben ook uitgewezen dat vrouwen die chlamydia hebben of hebben gehad een groter risico hebben om baarmoederhalskanker te krijgen.

Dieet

Fastfood kan leiden tot kanker

Vrouwen met slechte dieetgewoontes, en dus een gebrek aan fruit, salades en groenten, hebben een grotere kans om baarmoederhalskanker te krijgen.

Anticonceptiepillen

Veel onderzoeken hebben laten zien dat vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruiken vatbaarder zijn voor baarmoederhalskanker en nog meer wanneer ze deze een lange tijd gebruiken.

Het risico wordt echter minder wanneer vrouwen stoppen met het gebruik van deze pillen. Het risico is zelfs nog groter wanneer de pil vijf jaar of langer gebruikt worden.

Mogelijke tekenen van baarmoederhalskanker

Over het algemeen komen de waarschuwingstekens niet naar voren totdat de precancereuze symptomen veranderen in een echt invasieve kanker, die over algemeen naar het naastgelegen weefsel groeit. De meest voorkomende symptomen wanneer dit gebeurt zijn:

  • abnormale vaginale bloedingen
  • ongewone vaginale afscheiding
  • pijn tijdens de seks

Deze symptomen zijn echter complex, omdat ze ook veroorzaakt kunnen worden door andere soorten problemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.