Wat veroorzaakt aambeien? Wat is de behandeling?

Aambeien zijn ontstekingen, die in de aderen in het onderste gebied van het rectum of de anus ontstaan. Maar wat veroorzaakt aambeien?
Wat veroorzaakt aambeien? Wat is de behandeling?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Aambeien zijn ontstekingen, die in de aderen in het onderste gebied van het rectum of de anus ontstaan. De aderen zetten uit en worden een reeks spataderen. Deze ontstekingen zijn erg oncomfortabel en kunnen zelfs pijnlijk zijn. Ze kunnen intern, extern of in beide delen tegelijk ontstaan. Dus wat veroorzaakt aambeien?

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Wanneer de aambeien niet ernstig zijn, is er vaak geen symptoom dat aangeeft dat je ze hebt. Maar wanneer ze echter ernstig zijn kunnen de volgende symptomen naar voren komen:

 • Bloedingen tijdens een stoelgang
 • Verzakking: Een soort van uitstulping, die veroorzaakt wordt wanneer de aambeien vanuit de anus naar buiten komen. Ze kunnen pijnlijk zijn en het is moeilijk om ze weer naar binnen te krijgen.
 • Afscheiding: Anaal slijm, wat vaak veroorzaakt wordt door interne aambeien.
 • Irritatie: Dit gebeurt vaak na de afscheiding. Het veroorzaakt vaak een jeukerig en branderig gevoel.
 • Pijn: Wanneer het interne aambeien zijn, dan verschijnt dit symptoom vaak niet. Maar wanneer het echter extern is, dan zal de druk van de anale ring ongemak en pijn veroorzaken.

Wat veroorzaakt aambeien?

Je dieet is vaak de hoofdoorzaak van aambeien. Een slecht dieet kan constipatie, diarree en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken, die het gebied beïnvloeden waar dit probleem ontstaat en als een gevolg zal je dit ongemak ervaren.

Sommige voedingsmiddelen hebben meer invloed dan andere op de verschijning van aambeien. Weten welke dat zijn is erg handig, omdat je zodoende de consumptie van deze voedingsmiddelen kan verminderen en voor een dieet kiezen met gezondere voedingsmiddelen. Hieronder zullen we de voedingsmiddelen opnoemen, die de verschijning van aambeien het meest beïnvloeden.

Voedingsmiddelen rijk aan suiker

Voedingsmiddelen rijk aan suiker

Wanneer je een grote hoeveelheid geraffineerde suiker in je dieet hebt, dan ben je vatbaarder voor constipatie, gespannen darmbewegingen en uiteindelijk ontstekingen in het rectum en de anale aderen. Deze voedingsmiddelen zijn vaak de hoofdoorzaak van aambeien en zolang je ze in grote hoeveelheden consumeert, zal het lastig zijn om dit probleem te genezen.

Overmatige consumptie van suiker kan ook de ontwikkeling van andere gezondheidsproblemen beïnvloeden, zoals zure reflux, zweren, het prikkelbaredarmsyndroom, diverticulose, coeliakie, darmkanker, pancreatitis, cirrose, hernia’s etc.

Zoute voedingsmiddelen

Het is duidelijk dat een overmatige consumptie van zout één van de oorzaken van hypertensie is. Wanneer je een hogere bloeddruk hebt, dan zijn je aderen in je rectum en anus vatbaarder voor ontstekingen en aambeien.

Alcoholische dranken

Alcoholische drank

Alcoholische dranken consumeren vergroot het risico op aambeien. Dit soort stoffen drogen het lichaam uit en veroorzaken een slechte spijsvertering en constipatie als een gevolg.

Andere oorzaken van aambeien

Naast een slecht dieet kunnen aambeien ook door andere factoren ontstaan, zoals zwangerschap, een lange tijd op het toilet zitten, leeftijd, genetica, obesitas, slechte spijsvertering, ruwe darmbewegingen, hard drukken tijdens een stoelgang en sommige ziektes zoals levercirrose.

Aambeibehandelingen

Aambeien zijn een probleem dat voornamelijk door een slecht dieet veroorzaakt wordt. Daarom is het volgen van een gezond dieet, rijk aan vezels en hydraterende voedingsmiddelen die de spijsvertering bevorderen, de eerste stap om dit probleem te behandelen.

Je zou ook tenminste 2 liter water per dag moeten drinken en gezonde gewoontes en voldoende beweging moeten hebben.

Koude therapie

Eén van de meest effectieve remedies om de ontsteking die in het rectum en anale gebied ontstaat te verminderen, is een zak met ijs of erg koud water op dit gebied aanbrengen.

Knoflook

Teentjes knoflook

Naast de vele ingrediënten bevat knoflook twee primaire producten die verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van je gezondheid: allicine en diallyl disulfide.

Knoflook is een sterke behandeling voor aambeien, maar het is erg effectief. Het vermindert de ontsteking en is uitstekend voor aambeien die vanuit het binnenste deel van de anus naar buiten komen. Dit omdat het helpt om de uitstulpingen, die erg oncomfortabel en pijnlijk worden, te verkleinen.

Breng een kleine hoeveelheid knoflook rechtstreeks aan op het aangetaste gebied. Je zal direct een branderig gevoel merken, maar het zal een ontstekingsremmend effect hebben. Laat het 2 minuten zitten en neem vervolgens een bad om de knoflook te verwijderen.

Een heet bad

Heet water heeft een ontspannend en ontstekingsremmend effect. Om de ongemak, pijn en zwelling van aambeien te verminderen, zou je heet water in een bad moeten laten lopen. Ga er 15 minuten in zitten en herhaal het proces elke dag.

Lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad aan je dieet toevoegen is uitstekend om het risico op aambeien te verminderen en het is ook erg goed om het te behandelen.

Het is rijk aan vezels, absorbeert veel water en vormt een gelatinedeeg, dat de spijsvertering bevordert, helpt om afval goed te verwijderen, constipatie voorkomt en als een natuurlijk laxeermiddel fungeert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sun Z, Migaly J. Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Clin Colon Rectal Surg. 2016;29(1):22-29. doi:10.1055/s-0035-1568144
 • Sanchez C, Chinn BT. Hemorrhoids. Clin Colon Rectal Surg. 2011;24(1):5-13. doi:10.1055/s-0031-1272818
 • Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
 • Thomson WH. The nature of haemorrhoids. Br J Surg. 1975 Jul;62(7):542-52. doi: 10.1002/bjs.1800620710. PMID: 1174785.
 • Pigot F, Siproudhis L, Allaert FA. Risk factors associated with hemorrhoidal symptoms in specialized consultation. Gastroenterol Clin Biol. 2005 Dec;29(12):1270-4. doi: 10.1016/s0399-8320(05)82220-1. PMID: 16518286.
 • Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009-2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
 • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.