Onregelmatige menstruatie: hoe komt het?

· 11 december 2015

Een onregelmatige menstruatie is heel gebruikelijk in het leven van een vrouw. Meestal hebben lange periodes van stress invloed op je normale cyclus, met als resultaat dat je menstruatie vroeger of later komt.

Er zijn veel verschillende factoren die bepalen wanneer de menstruatie begint. Je voeding en gezondheid zijn ongetwijfeld van essentieel belang om hem regelmatig te laten verlopen. Dat is de reden waarom we dit artikel willen wijden aan het vertellen van al onze tips, zodat je begrijpt waar bepaalde symptomen vandaan komen en hoe je ze kunt oplossen met de hulp en advies van je huisarts. Vergeet niet: maak een afspraak met een arts voor alle symptomen of veranderingen in je lichaam. Dit is erg belangrijk.

Wat is onregelmatige menstruatie?

Je hebt het waarschijnlijk al meer dan eens meegemaakt en het is beangstigend: je menstruatie komt niet, je weet dat je niet zwanger bent, maar je ervaart nog steeds niet de veelbetekenende pijnen en de dagen gaan voorbij zonder dat de menstruatie begint. Je kunt ook onregelmatig bloeden of het is opeens nog erger dan de andere maanden.

Een normale menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen. Het is gebruikelijk om onregelmatige menstruatie te hebben gedurende de eerste vijf of zes jaar, maar als je ouder wordt, zou het steeds regelmatig moeten zijn totdat je 40-45 jaar oud bent, want dat is wanneer de menopauze geleidelijk aan begint.

Uit deze informatie kunnen we vaststellen dat onregelmatigheden in de menstruatie abnormale processen zijn die je meteen kan herkennen door de pijn, het missen van de menstruatie of twee keer in een maand ongesteld worden. We zullen de oorzaken één voor één analyseren.

Late menstruatie

Het eerste dat je zou moeten uitsluiten is zwangerschap. Met dat in het achterhoofd kun je denken aan “amenorrea” als drie maanden voorbij zijn gegaan zonder menstruatie. Blijf echter kalm, want het staat vaak in verband met periodes van stress: als je erg zenuwachtig bent, als je een periode van angst doormaakt, als je veel stress ervaart of zelfs als gevolg van het overlijden van een naaste. Het is normaal dat je lichaam hierdoor wordt beïnvloed. Het is soms ook te wijten aan slechte voeding, anorexia, het nemen van bepaalde medicijnen en zelfs obesitas. Onregelmatigheden van de schildklier of andere hormonale problemen kunnen ook meespelen in de regelmatigheid van de menstruatie.

Wat kan ik doen?

Naast een bezoek aan de dokter, kun je ook enkele eenvoudige en natuurlijke middelen proberen om je lichaam te reguleren:

  • Verbeter je dieet: vermijd vetten en snoep, drink meer, eet meer fruit en groenten.
  • Papaja is een echte aanrader voor het reguleren van je menstruatie.
  • Venkelinfusies: ze zijn ideaal voor het regelen van je cyclus. Als je twee kleine kopjes per dag drinkt gedurende twee weken, zul je steeds meer merken dat je beetje bij beetje een regelmatigere menstruatie krijgt.

Oligomenorroe

Met oligomenorroe bedoelen we dat je menstruatie zeer onregelmatig is en bijvoorbeeld eens in de vier maanden of slechts eens in de zoveel tijd begint. Soms is het gevolg van een eigenaardigheid van een vrouw en een andere keer is het gevolg van polycysteus ovarium syndroom (PCOS), dat heel gebruikelijk is als je oligomenorroe ervaart.

Prematuur ovarieel falen

In sommige gevallen stopt de menstruatie van een vrouw nog voordat ze de leeftijd van 45 bereiken. De ovulatie is gestopt. Vrouwen met dit probleem menstrueren niet meer of slechts zeer zelden. Het is het gevolg van prematuur ovarieel falen. Het kan een gevolg zijn van osteoporose en daarom vergt dit een hormonale behandeling.

Dysmenorroe

Dit is een zeer pijnlijke menstruatie. Vrouwen die veel last hebben van hun menstruatie zijn door deze pijnen niet in staat om te werken. Hoewel dit geen ziekte is die zeer ernstig is, is het zeer problematisch in het dagelijks leven. Zelfgemaakte middelen als warme baden of het gebruik van planten met pijnstillende eigenschappen kunnen helpen tijdens deze maandelijkse problemen.

Endometriose

Endometriose

Als je pijn hebt voor en na je menstruatie en als je menstruatie lang en zwaar is, kan het een teken van endometriose zijn. Het is eigenlijk te wijten aan een abnormale groei van weefsel in de baarmoeder van de vrouw, wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Het is een ernstige ziekte die behandeling vereist en daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen wanneer je de symptomen opmerkt.

Voor meer informatie over hoe je deze ziekte op natuurlijk wijze kunt behandelen en over het kalmeren van de pijn, kun je het artikel over endometriose lezen (klik op ‘endometriose’).

Vleesboom

Dit zijn de meest voorkomende niet-kwaadaardige tumoren waar vrouwen in de vruchtbare leeftijd last van kunnen hebben. Tekenen van vleesbomen kunnen zeer verschillend zijn: zeer zware periodes, bloeden tussen de cyclus door… Medicijnen kunnen soms de groei stoppen, maar in andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de vleesboom te verwijderen.

Het is daarom belangrijk om te letten op symptomen. Onregelmatigheid in de menstruatie kan een teken zijn van iets anders: stress, slechte voeding of een ziekte die behandeld moet worden in het belang van je gezondheid. Houd het dus goed in de gaten.