Een late menstruatie: moet ik me zorgen maken?

Late menstruatie is een zaak waar je je echt zorgen over kunt maken, maar dit probleem is eigenlijk heel gebruikelijk in sommige levensfasen. In dit artikel kom je te weten wat de belangrijkste oorzaken zijn van een late menstruatie.
Een late menstruatie: moet ik me zorgen maken?

Laatste update: 07 juli, 2018

Wanneer je te kampen hebt met een late menstruatie, is het eerste wat bij je opkomt dat je zwanger bent. Maar dat is slechts één mogelijkheid.

In dit artikel vertellen we je wanneer je naar je dokter moet of je je zorgen zou moeten maken als je een menstruatie hebt overgeslagen.

Een late menstruatie betekent niet noodzakelijk dat je zwanger bent

De theorie schrijft voor dat de menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen duurt. Zoveel tijd moet er tussen de menstruaties zitten. Het menselijk lichaam is echter geen robot of klok, dus vrouwen kunnen hun menstruatie eerder of later krijgen.

Het functioneren van ons lichaam is gekoppeld aan verschillende systemen, die samenwerken als een goed geoliede machine. Daarom moeten zij in perfecte staat zijn om de menstruatiecyclus precies vier weken te laten duren. Het gaat hier om:

 • het immuunsysteem
 • het metabolisme
 • de bloedsomloop
 • het hormonale systeem
 • het neuro-endocriene systeem

Als je niet op tijd ongesteld wordt, kun je je ongerust maken, of je zelfs opgewonden voelen omdat je zwanger zou kunnen zijn. Zwangerschap is de bekendste oorzaak van een late menstruatie, maar het is niet de enige. Ook andere factoren kunnen van invloed zijn op de timing.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een late menstruatie?

We beginnen met de factoren die een late menstruatie veroorzaken waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Let er echter wel op dat ze zich in de toekomst niet herhalen.

Stress en angst

Gestreste vrouw

Vrouwen staan tegenwoordig onder grote druk (op arbeids- en sociaal vlak), wat hun gezondheid beïnvloedt. Hoewel het ‘normaal’ is voor stress om de menstruatiecyclus te veranderen, is dit niet ideaal.

Misschien maak je iets mee wat je menstruatie verandert. Er zijn vele oorzaken die een directe invloed kunnen hebben op de hormoonproductie:

 • de angst voorafgaand aan een bruiloft
 • een reis
 • een grote verhuizing
 • de stress van eindexamens
 • verplichtingen
 • financiële problemen

In deze gevallen zal je menstruatie slechts een paar dagen te laat zijn of komen zodra je je probleem hebt opgelost. Het zou geen teken van andere problemen moeten zijn, maar raadpleeg wel je gynaecoloog even voor het geval dat.

Veranderingen in lichaamsgewicht

Je kunt veranderingen in je menstruatie en vertragingen opmerken als je veel bent afgevallen of aangekomen. Je moet weten dat adipocyten (vetcellen) een rol spelen in de hormoonproductie en ze kunnen je cyclus van slag maken.

Zwaarlijvige vrouwen produceren meer oestrogeen dan normaal en zeer dunne vrouwen produceren minder. Om dit probleem op te lossen, moet je erachter komen hoeveel je moet wegen en ernaar streven om dat doel te bereiken.

Borstvoeding geven

Borstvoeding geven

Vrouwen die net bevallen zijn, worden pas enkele maanden later weer ongesteld. Het lichaam moet na de drastische hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en het postpartum weer normaliseren.

Sommige moeders gaan zelfs een jaar of meer na de bevalling pas weer menstrueren. Als dit jou is overkomen, moet je contact opnemen met je arts om te weten te komen wat er aan de hand is.

Kijk ook eens naar dit artikel: Zeven oorzaken van pijn in de borsten

Stoppen met de pil

Als een vrouw de pil neemt, zal haar menstruatie regelmatig zijn. Als ze deze echter om de een of andere reden niet meer inneemt, moet haar lichaam weer op natuurlijke wijze gaan werken, wat betekent dat de eierstokken alleen moeten werken.

Dit kan haar ovulatie, en daardoor ook haar menstruatie, vertragen. Het is normaal dat dit één keer gebeurt. Je moet echter naar je arts gaan als je na een tweede maand niet ongesteld wordt.

Oorzaken van late menstruatie die medische behandeling vereisen

Late menstruatie bijhouden

In sommige gevallen kan een late menstruatie echter verband houden met ernstigere gezondheidsproblemen of een specifieke medische behandeling vereisen. Dit betekent niet dat je je zorgen moet maken of negatief moet denken. Raadpleeg in plaats daarvan professionele hulp bij het oplossen van een mogelijk probleem, zoals we hieronder beschrijven.

Infecties en ziekten

Sommige veel voorkomende ziekten zoals influenza, blaasontsteking en ontstoken amandelen kunnen de menstruatiecyclus verstoren, vooral als je medicijnen gebruikt om ze te behandelen.

Problemen met de schildklier

Schildklierproblemen

Een overactieve of inactieve schildklier kan veel onevenwichtigheden veroorzaken, waaronder een late menstruatie.

Je moet een test laten doen om uit te vinden welke behandeling je nodig hebt, zoals: medicijnen, jodiuminname, of zelfs verwijdering van de klier.

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

PCOS is een endocriene systeem-gerelateerde ziekte gekenmerkt door  stoornissen van de  menstruatiecyclus en de vorming van ovariële cysten. Het kan leiden tot onvruchtbaarheid in gecompliceerde of onbehandelde gevallen.

Om dit syndroom te behandelen, adviseren artsen het leiden van een gezonder leven en indien nodig, het verliezen van gewicht. Er worden ook speciale hormonale preparaten voorgeschreven, afhankelijk van of de vrouw in de toekomst zwanger wil worden of niet.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je menstruatie tot vijf dagen te laat is, omdat het menselijk lichaam niet zo nauwkeurig is. Langere vertragingen kunnen echter tekenen van een stoornis of probleem zijn. Als je de ‘normale’ situaties die kunnen leiden tot menstruatieveranderingen uitgesloten heb, raadpleeg dan je arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fernández-Alonso, A. M.; Cuadros, J. L.; Chedraui, P.; Mendoza, M.; Cuadros, A. M., and Pérez-López, F. R. (2010). “Obesity is related to increased menopausal symptoms among Spanish women”, Menopause Int, 16 (3): 105-110.
 • Ganong, W. (2007). Fisiopatología Médica: introducción a la medicina clínica. México, DF: El Manual Moderno.
 • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (2007). Fundamentos de Obstetricia. Madrid: Marte.
 • Tortora, G. (2006). Principios de Anatomía y Fisiología. Buenos Aires: Médica Panamericana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.