Zeven oorzaken van pijn in de borsten

Hoewel pijn in de borsten niet verbonden hoeft te zijn aan een gevaarlijke aandoening, is het, indien je er regelmatig last van hebt, toch belangrijk om even een dokter te raadplegen, om mogelijke complicaties uit te sluiten. Leer meer in dit artikel!
Zeven oorzaken van pijn in de borsten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste vrouwen zullen op een bepaald moment in hun leven wel eens pijn in de borsten ervaren of merken dat hun borsten iets gevoeliger zijn dan normaal.

Dit is een veelvoorkomend symptoom dat voor sommige vrouwen vrij zorgwekkend kan zijn, omdat ze gelijk denken aan borstkanker of bepaalde ontstekingsziekten.

In werkelijkheid kan dit symptoom echter verbonden zijn aan een hoop verschillende factoren. Hoewel je dit soort ziekten natuurlijk niet moet uitsluiten, is het belangrijk om te weten dat pijn in de borsten bijna altijd veroorzaakt wordt door hormonale veranderingen.

Doordat echter nog altijd veel vrouwen niet op de hoogte zijn van de mogelijke oorzaken, delen wij in dit artikel de zeven meest voorkomende oorzaken van pijn in de borsten bij vrouwen.

Kom erachter wat ze zijn!

7 oorzaken van pijn in de borsten

1. Hormonale factoren

Gewone hormonale fluctuaties zijn de voornaamste oorzaak van pijnlijke en gevoelige borsten. Wanneer een jonge vrouw aan haar menstruatiecyclus begint, merkt ze vaak dat haar borsten een paar dagen van te voren vrij pijnlijk zijn.

 • Het komt ook vaak voor bij vrouwen die last hebben van premenstrueel syndroom of die een onregelmatige menstruatiecyclus hebben.
 • In sommige gevallen doet de pijn zich juist voor in het midden van de menstruatiecyclus, waarbij het samenvalt met de ovulatie.
 • De anticonceptiepil en hormoonvervangingstherapie zouden ook een van de oorzaken kunnen zijn van dit symptoom.

2. Cyste in het borstweefsel

Cysten zijn met vocht gevulde zakjes die zich bijna overal in het lichaam voor kunnen doen.

In de borsten kunnen ze zich voordoen wanneer de borstklieren groter worden, of dit nu het gevolg is van hormonale veranderingen of problemen met ontstekingen.

Hoewel cysten soms zichtbaar en pijnlijk kunnen zijn en soms zelfs verward kunnen worden met borstkanker, zijn ze in feite goedaardig en kunnen ze gemakkelijk behandeld worden.

 • Het is echter wel belangrijk om zo vroeg mogelijk een dokter te raadplegen, voordat de cyste zo groot wordt dat het een zeer onaangenaam gevoel veroorzaakt of zelfs zichtbaar wordt.

3. Borstabces

Vrouw Die Op Haar Borst Drukt Omdat Ze Pijn In De Borsten Heeft

In sommige gevallen kan een zwaar of pijnlijk gevoel in de borsten het gevolg zijn van een infectie die ook wel borstabces genoemd wordt.

Een borstabces wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van pus in het borstweefsel, waardoor er kleine knobbeltjes ontstaan die pijnlijk zijn wanneer je ze aanraakt.

Dit doet zich voornamelijk voor wanneer er bacteriën in de borsten terechtkomen, via de tepels of via de droge scheurtjes die er in de borsten kunnen ontstaan tijdens het geven van borstvoeding.

 • Het is in dit geval belangrijk om medische hulp te raadplegen. Doorgaans is er een antibioticum nodig om de infectie onder controle te krijgen.

4. Borstkanker

Ontsteking en pijn in de borsten kan ook samenhangen met borstkanker. Met name wanneer dit symptoom steeds terug blijft komen.

Hoewel borstkanker een mogelijke oorzaak is, is het toch vrij zeldzaam dat gevoeligheid in de borsten hier het gevolg van is.

Pijn in de borsten als gevolg van kanker is een symptoom dat zich langzaamaan voor begint te doen, naarmate de kanker zich ontwikkelt.

Wanneer de pijn in je borsten verbonden is aan borstkanker, is de kans dus groot dat je ook al andere symptomen hebt waargenomen die verbonden kunnen zijn aan deze ziekte.

5. Zwangerschap

Zwangere Vrouw Met Pijn In De Borsten

Vanwege de hormonale veranderingen waar een zwangerschap mee gepaard gaat, is ook dit een van de mogelijke oorzaken van pijn in de borsten. Voor de meeste vrouwen is dit zelfs een van de vroegste tekenen dat ze zwanger zijn.

 • Vrouwen zijn vaak gevoeliger wanneer het hun eerste zwangerschap is of wanneer ze nog wat jonger zijn.
 • Gedurende het eerste trimester van de zwangerschap, worden de borsten over het algemeen groter. Ook kun je naast pijn merken dat er kleine blauwe adertjes zichtbaar beginnen te worden in je borsten. Dit is het gevolg van een toename in de bloedsomloop in dit gebied.

6. Borstvoeding

Hoewel het geven van borstvoeding voor de meeste vrouwen een speciaal moment is om een band met hun kindje op te bouwen, is het onvermijdelijk dat het ook pijn en gevoeligheid veroorzaakt.

Of een vrouw nu borstvoeding geeft of niet, na een zwangerschap zal de aanmaak van melk en de hormonale activiteit een vrij onaangename pijn veroorzaken.

Daarnaast loopt een vrouw het risico om een bacteriële infectie of schimmelinfectie te ontwikkelen wanneer de huid van haar borsten droog wordt of als er scheurtjes in ontstaan.

Indien de pijn regelmatig voelbaar is en niet wegtrekt, is het belangrijk om een dokter te raadplegen. Die kan kijken of er sprake is van een infectie.

7. Mastitis

Vrouw zelfcontrole doet vanwege pijn in de borsten

Mastitis wordt veroorzaakt door een ontsteking die zich voordoet wanneer de melkkanalen verstopt raken.

Dit probleem kan opgewekt worden door een virus, bacteriën of door een schimmelaanval op het borstweefsel. Het lichaam reageert hierop door middel van een ontstekingsreactie.

Naast pijn, kan mastitis ook gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Roodheid
 • Ontsteking
 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Algemeen gevoel van ongemak

Was je al op de hoogte van deze mogelijke oorzaken van pijn in de borsten? Zoals je kunt zien is dit een zeer gevoelig lichaamsdeel dat kan worden beïnvloedt door diverse verschillende factoren.

Bespreek je symptomen met je dokter als je vermoed dat er sprake is van een probleem. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.