10 waarschuwingstekens van borstkanker

Een vroege diagnose is essentieel om de gevolgen van de ziekte te verminderen; het is heel belangrijk aandacht voor de eerste symptomen te hebben, die vaak onopgemerkt blijven.

De meerderheid van de mensen negeert de signalen die het lichaam geeft om hen te waarschuwen dat er iets mis is. Hoewel het waar is dat je niet altijd hoeft te schrikken bij het opspelen van elk symptoom, moeten ze niet volledig worden genegeerd, omdat ze een indicatie van een ernstig gezondheidsprobleem zouden kunnen zijn.

In het geval van borstkanker wijzen deskundigen erop dat vroege opsporing de meest effectieve manier is om de effecten van de ziekte te verminderen en de kans op overleving te vergroten.

Het is echter zo dat die eerste symptomen vaak worden genegeerd en alleen worden gedetecteerd wanneer de ziekte al tot een verder gevorderd stadium is gekomen. Vertrouwd zijn met de eerste symptomen van borstkanker is een preventieve maatregel om de ziekte vroegtijdig te ontdekken. Blijf lezen om 10 waarschuwingstekens van borstkanker te leren.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Voor veel vrouwen kan het plotselinge gewichtsverlies een wonder lijken en de meesten zijn voortdurend op zoek naar een manier om gewicht te verliezen of op zijn minst een gezonde tailleomvang te behouden.

In plaats van vreugde zou dit symptoom reden tot bezorgdheid moeten zijn, omdat plotseling verlies van vijf of meer kilo een van de eerste tekenen van borstkanker is.

Vermoeidheid

Vermoeidheid

Vermoeidheid aan het einde van de dag of tijdens inspanning of een stressvolle situatie is gebruikelijk. Het risico komt wanneer de vermoeidheid chronisch is en niet verdwijnt nadat je de tijd hebt genomen om rust te nemen.

Abnormale bloedingen

Elk soort onverwacht bloeden of bloedingen zouden kunnen vallen onder de waarschuwingstekenen van borstkanker of andere ziektes. Over het algemeen zien mensen met deze ziekte dat er een kleine hoeveelheid bloed uit de tepel komt.

Knobbels

Borstonderzoek

De meerderheid van de knobbeltjes zijn meestal goedaardig, maar even alarmerend. De huid van de borst kan ook veranderingen laten zien die een teken van borstkanker kunnen zijn. De symptomen waar je je bewust van moet zijn, zijn onder andere:

  • Roodheid
  • Zweren
  • Kleurveranderingen
  • Cellulite of “sinaasappelhuid”

Het intrekken van de tepel

Tijdens het onderzoek van de borst is het ook belangrijk om zorgvuldig de tepels te controleren of ze er normaal uitzien en niet zijn veranderd in uiterlijk. Het intrekken van de tepel is bijna een zeker teken van borstkanker.

Pijn in de borst

In de eerste fase komt het soms voor dat je pijn of spanning voelt in (een van) de borsten. Wanneer de ziekte verder is gevorderd, is het heel gebruikelijk om gevoeligheid en pijn in de borsten te ervaren zonder ze aan te raken. Natuurlijk moet deze pijn niet worden verward met de pijn en gevoeligheid die kan optreden tijdens PMS of mastitis.

Veranderingen in borstgrootte

Borst Onderzoeken

Het opmerken van veranderingen in de grootte van de borsten is ook erg belangrijk voor de vroege opsporing van borstkanker. Als een borst er ontstoken uitziet of kleiner wordt in omvang kan het een teken zijn dat onmiddellijke medische aandacht vereist is.

Afscheiding uit de tepel

Soms is afscheiding uit de tepel geen probleem en verdwijnt dit binnen een paar dagen vanzelf. In veel gevallen van deze ziekte is afscheiding uit de tepel een van de symptomen. Vrouwen die zijn gediagnosticeerd met borstkanker meldden een stinkende afscheiding uit één of beide tepels.

Onregelmatigheden

Het opmerken van veranderingen in de vorm of structuur van de borst is een andere manier om kanker vroeg te detecteren. Onregelmatigheden in de omvang, roodheid of kleine gaatjes in de huid zijn duidelijke symptomen van deze ziekte.

Wat zijn enkele van de risicofactoren?

Borstkanker treft vooral vrouwen, maar het is mogelijk dat het zich ontwikkelt bij mannen. De belangrijkste risicofactoren zijn onder meer:

  • Een vrouw zijn in de leeftijd van 55 jaar of ouder.
  • Een familiegeschiedenis van borstkanker.
  • Als je de eerste menstruatie hebt gehad vóór de leeftijd van 12 jaar.
  • Het ondergaan van een late of vroege menopauze.
  • Zwaarlijvigheid.
  • Nooit kinderen hebben gekregen.