10 waarschuwingstekens van borstkanker

Een vroege diagnose is essentieel om de gevolgen van de ziekte te verminderen; het is heel belangrijk aandacht voor de eerste symptomen te hebben, die vaak onopgemerkt blijven.
10 waarschuwingstekens van borstkanker

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste mensen negeren de signalen die het lichaam geeft om hen te waarschuwen dat er iets mis is. Hoewel het waar is dat je niet altijd hoeft te schrikken bij elk symptoom, moet je ze ook niet volledig negeren. Ze kunnen namelijk een indicatie zijn van een ernstig gezondheidsprobleem. Zoals het geval is bij de waarschuwingstekens van borstkanker.

Deskundigen geven aan dat vroege opsporing in het geval van borstkanker de meest effectieve manier is om de ziekte tegen te gaan en de kans op overleving te vergroten.

Het is echter zo dat deze eerste waarschuwingstekens van borstkanker vaak worden genegeerd. Zodoende wordt de ziekte pas in een verder gevorderd stadium gedetecteerd.

Vertrouwd zijn met de eerste symptomen van borstkanker is een preventieve maatregel om de ziekte vroegtijdig te ontdekken. Blijf daarom lezen om 10 waarschuwingstekens van borstkanker te leren.

Waarschuwingstekens van borstkanker

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Voor veel vrouwen kan plotseling gewichtsverlies een wonder lijken. Vaak zijn vrouwen namelijk voortdurend op zoek naar een manier om gewicht te verliezen of op zijn minst een gezonde tailleomvang te behouden.

In plaats van vreugde zou dit symptoom echter reden tot bezorgdheid moeten zijn. Plotseling verlies van vijf of meer kilo is namelijk een van de eerste tekenen van borstkanker.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de waarschuwingstekens van borstkanker

Vermoeidheid aan het einde van de dag of tijdens inspanning of een stressvolle situatie is gebruikelijk. Het risico komt wanneer de vermoeidheid chronisch is. Je blijft moe, ook al heb je uitgerust.

Abnormale bloedingen

Alle onverwachte bloedingen zouden waarschuwingstekenen van borstkanker of andere ziektes kunnen zijn. Over het algemeen zien mensen met deze ziekte echter dat er een kleine hoeveelheid bloed uit de tepel komt.

Knobbels

Borstonderzoek naar waarschuwingstekens van borstkanker

De meeste knobbeltjes zijn goedaardig, maar even alarmerend. De huid van de borst kan ook veranderingen laten zien. De symptomen waar je je bewust van moet zijn, zijn:

  • Roodheid
  • Zweren
  • Veranderingen in kleur
  • Cellulite of ‘sinaasappelhuid’

Het intrekken van de tepel

Als je je borsten onderzoekt, is het ook belangrijk om goed de tepels te controleren. Kijk of ze er normaal uitzien en niet zijn veranderd in uiterlijk. Het intrekken van de tepel is namelijk een van de duidelijkste waarschuwingstekens van borstkanker.

Pijn in de borst

In de eerste fase komt het soms voor dat je pijn of spanning voelt in (een van) de borsten. Wanneer de ziekte verder is gevorderd, is het heel gebruikelijk om gevoeligheid en pijn in de borsten te ervaren zonder ze aan te raken. Natuurlijk moet deze pijn niet worden verward met de pijn en gevoeligheid die kan optreden tijdens PMS of mastitis.

Veranderingen in borstgrootte

Vrouw die zoekt naar waarschuwingstekens van borstkanker

Het opmerken van veranderingen in de grootte van de borsten is ook erg belangrijk voor de vroege opsporing van borstkanker. Als een borst er ontstoken uitziet of kleiner wordt in omvang, kan het namelijk een teken zijn dat directe medische aandacht vereist is.

Afscheiding uit de tepel

Soms is afscheiding uit de tepel geen probleem en verdwijnt dit binnen een paar dagen vanzelf. In veel gevallen van deze ziekte is het echter een van de symptomen. Vrouwen met borstkanker melden een stinkende afscheiding uit één of beide tepels.

Onregelmatigheden

Ook het opmerken van veranderingen in de vorm of structuur van de borst is een manier om kanker vroeg te detecteren. Onregelmatigheden in de omvang, roodheid of kleine gaatjes in de huid zijn duidelijke symptomen van deze ziekte.

Wat zijn enkele van de risicofactoren?

Borstkanker treft vooral vrouwen. Het is echter ook mogelijk dat het zich ontwikkelt bij mannen. De belangrijkste risicofactoren zijn onder meer:

  • Een vrouw zijn van 55 jaar of ouder.
  • Een familiegeschiedenis van borstkanker.
  • Als je de eerste menstruatie hebt gehad vóór de leeftijd van 12 jaar.
  • Het ondergaan van een late of vroege menopauze.
  • Zwaarlijvigheid.
  • Nooit kinderen hebben gekregen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.