Dingen waarvan je nooit zou denken dat ze onder de ziektekiemen zitten

Vochtige plekken zijn ideaal voor de groei en vermenigvuldiging van bacteriën, waardoor bepaalde dingen, zoals sponsjes en tandenborstels regelmatig verwisseld zouden moeten worden.
Dingen waarvan je nooit zou denken dat ze onder de ziektekiemen zitten

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Zepen en andere reinigende middelen beweren altijd dat ze het perfecte recept hebben gevonden om ziektekiemen te bestrijden. Deze kleine indringers hebben echter al sinds het begin van de tijd een plekje weten te bemachtigen in vrijwel elk hoekje op onze planeet. Waardoor eigenlijk alle dingen die we dagelijks gebruiken onder de ziektekiemen zitten.

Hoe klein ze ook mogen zijn, ziektekiemen zijn toch in staat om ons lichaam aan te vallen en ernstige schade aan te richten. We noemen ze dan ook wel pathogenen. Het ergste is dat deze microscopische organismen zich overal kunnen vestigen. Zelfs op plekken waar je ze niet zou verwachten.

Vandaag delen wij een paar van deze plekken met je. Schrik alsjeblieft niet.

Sponsjes en ziektekiemen

Onze sponsjes zitten vol zeep, waardoor wij denken dat ze schoon zijn. Een vochtige spons is echter de ideale leefomgeving voor de groei van micro-organismen die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Het probleem is dat sponsjes niet alleen vol zeep zitten. Ze zitten ook vol met kleine deeltjes van etensrestjes en andere dingen die je kunt aantreffen in je gootsteen.

Sommige studies geven aan dat deze pathogenen tot wel twee weken kunnen overleven in een spons.

  • Daarom is het belangrijk om het water er na gebruik altijd volledig uit te knijpen. Dit zorgt ervoor dat je spons zo droog mogelijk is. Daardoor wordt de vermenigvuldiging van bacteriën en andere pathogenen in bedwang gehouden.
  • Ook raden wij aan om je sponsjes en andere vaatdoekjes regelmatig te verwisselen.

Snijplanken

Snijplank Die Onder De Ziektekiemen Kan Zitten

Het probleem met snijplanken is dat wij ze gebruiken om eerst rauw vlees op te snijden, dan een stukje fruit en dan een paar groenten. Snijplanken vormen daarom de ideale plek voor de groei van zeer gevaarlijke microben.

Bacteriën als salmonella, campylobacter en Escherichia coli zijn slechts een paar van de vaste bewoners van veel van de voorwerpen die je in je keuken gebruikt.

Wanneer deze dingen in aanraking komen met sponsjes, zeep en zelfs water, ontstaat er de perfecte omgeving voor de incubatie van allerlei soorten micro-organismen.

  • Daarom is het niet genoeg om gewoon een beetje afwasmiddel te gebruiken. Wij raden aan om je snijplanken dagelijks te desinfecteren. En ze vervolgens te wassen met een beetje azijn.

Deurknoppen en deurklinken

Wanneer we een deurknop of deurklink gebruiken om de deur of het raam open te zetten, realiseren we ons niet hoeveel we onszelf hiermee eigenlijk in gevaar brengen. We hebben het over dingen die we elke dag gebruiken. Maar op de een of andere manier vergeten we altijd om ze schoon te maken.

Wat vooral zorgwekkend is, is dat dit ervoor zorgt dat onze handen veranderen in een soort dragers van allerlei bacteriën. Dat geldt voor zowel ongevaarlijke als ziekteverspreidende bacteriën. Die leven onder andere op deurknoppen- en klinken.

  • Het jezelf aanleren om deze dingen regelmatig schoon te maken, kan dus erg veel problemen in de toekomst voorkomen.

Tandenborstels

Tandenborstels Die Onder De Ziektekiemen Kunnen Zitten

Schimmel, bacteriën en virussen verkeren onheilspellend op het handvat van je  tandenborstel. Tandenborstels zijn eigenlijk voortdurend nat. En waar sprake is van water, is sprake van de kans op pathogenen.

Water is echter slechts een van de vele bronnen van bacteriën. Je mond en handen brengen miljoenen micro-organismen over. Die kunnen zich uiteindelijk huisvesten in je tandenborstel.

Dit komt doordat de badkamer een plek is die rijk is aan darmbacteriën. In principe komt het erop neer dat deze microben zich van de wc overal naartoe kunnen verplaatsen.

  • Zorg ervoor dat je tandenborstel altijd droog is. Probeer daarnaast je badkamer zo vaak mogelijk te desinfecteren. Dit zal helpen om de groei van bacteriën en besmettelijke ziektes onder controle te houden.

Kinderspeelgoed

De meeste ouders leren hun kinderen om hun speelgoed netjes op te ruimen in een plastic bak of mand. Maar weinig ouders realiseren zich echter hoe belangrijk het is om dit speelgoed van tijd tot tijd even te desinfecteren.

Wat vooral verontrustend is, is dat het voornamelijk de jongste leden van het gezin zijn die met dit speelgoed in aanraking komen.

Speelgoed wordt meestal neergelegd op plaatsen die eigenlijk vol met bacteriën zitten. Bijvoorbeeld op kussens, de vloer, de badkuip, het tapijt etc. En het is daarom aan de ouders om dit speelgoed regelmatig te desinfecteren.

Actiefiguren, blokken en ander speelgoed kunnen zeer gevaarlijk zijn. Met name als we er rekening mee houden dat de bacteriële flora en het immuunsysteem bij kinderen veel kwetsbaarder zijn dan bij volwassenen.

Op houten speelgoed zitten vaak de meeste micro-organismen en bacteriën.

Vocht en ziektekiemen

Vochtplek Waardoor Alles Onder De Ziektekiemen Zit

Vochtige plekken zijn dus vrijwel altijd een mogelijke broedplek van allerlei soorten microben die ziektes kunnen veroorzaken bij mensen.

De enige oplossing die hiervoor bestaat is om dit soort voorwerpen voortdurend te desinfecteren wanneer je het huis schoon wilt houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.