Acht trucjes om je slaapkamer te desinfecteren

Om te voorkomen dat micro-organismen zich steeds meer opstapelen en je ongewenste allergieën ontwikkelt, kun je je slaapkamer op natuurlijke wijze desinfecteren door dagelijks af te stoffen en mijten bestrijden door je dekbedovertrek, hoeslaken en deken zo vaak mogelijk te wassen.
Acht trucjes om je slaapkamer te desinfecteren

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je slaapkamer is de belangrijkste kamer in je huis. Hier trek je jezelf in terug om uit te rusten en te ontspannen nadat je alle taken van die dag weer volledig hebt volbracht. Het is dus belangrijk je slaapkamer goed te desinfecteren.

Soms onderhouden we onze slaapkamer echter lang niet goed genoeg en ontstaat er beetje bij beetje steeds meer troep. Hierdoor gaat onze slaapkamer er ongeordend en vies uitzien.

Nog erger is echter dat zich allerlei mijten en allergenen opstapelen die met het blote oog niet gezien kunnen worden. Ze kunnen echter wel meerdere gezondheidsproblemen veroorzaken. Het gevolg hiervan is dat je slaapkwaliteit achteruitgaat en je last kunt krijgen van andere stoornissen die je leven alleen maar moeilijker maken.

Gelukkig kun je je kamer met behulp van een paar eenvoudige trucjes vlekkeloos schoon krijgen en volledig vrij van micro-organismen maken.

In dit artikel delen we acht tips die je kunt toepassen om je slaapkamer op natuurlijke wijze te desinfecteren en harmonieus te maken. Probeer ze zelf eens!

8 trucjes om je slaapkamer te desinfecteren

Maak je bed elke ochtend op

Bed Opmaken

Hoewel het aanbevolen is om je bed steeds even te laten luchten om mijten te bestrijden, kun je je bed daarna toch even opmaken zodat je kamer er netter en schoner uitziet. Schud je dekens, je dekbedovertrek en je kussen uit en maak je bed dan op zoals jezelf het mooist vindt.

Verwissel je dekbedovertrek en je hoeslaken zo vaak mogelijk

Om je bed goed schoon te houden, is het belangrijk om je dekbedovertrek en je hoeslaken regelmatig te verwisselen. Dit geldt ook  voor je kussenslopen, die je misschien zelfs nog vaker kunt verwisselen.

Hoewel je het niet kunt zien, zitten je dekbedovertrek en hoeslaken namelijk vol mijten en bacteriën. Ze kunnen zich met behulp van zweet en viezigheid gemakkelijk vermenigvuldigen.

Maak je dekens schoon en zorg ervoor dat ze schoon blijven om je kamer te desinfecteren en jezelf te beschermen tegen allergenen.

Bewaar niet te veel dingen in en op je nachtkastje

Nachtkastje

Wanneer je je nachtkastje helemaal volpropt met allerlei spullen, dan is het moeilijker om het stof en de viezigheid die zich dagelijks verzamelen te verwijderen.

Gebruik je nachtkastje om:

  • Een klein lampje op te zetten
  • Een handcrème in te bewaren
  • Zelfs om een boek op te leggen

Wanneer je je nachtkastje echter voor nog veel meer dingen gebruikt, dan zal het langer duren om hem schoon te maken.

Maak je slaapkamer elke dag een beetje schoon

Als het door een gebrek aan tijd echt onmogelijk is om je slaapkamer elke dag schoon te maken, probeer dan minstens een paar minuten per dag vrij te houden om je kamer een beetje op te ruimen.

Je lakens of deken uitkloppen, het bed opmaken en de vloer schoonmaken zijn allemaal taakjes die vrij snel gedaan kunnen worden om de aanwezigheid van allergenen te verminderen en de kamer op natuurlijke wijze te desinfecteren.

Desinfecteer je matras

Matras

Het matras waar je elke nacht op slaapt is gek genoeg een van de dingen waar je het minste rekening mee houdt. Het is echter belangrijk om je matras minstens één keer per maand schoon te maken. Zodat het geen broedplaats wordt voor micro-organismen.

Om dit te kunnen doen, kun je zelf een middeltje maken van baking soda en tea tree olie, dat ideaal geschikt is om je matras op natuurlijke wijze te desinfecteren.

Ingrediënten

  • 125 gram of ½ kop baking soda
  • 10 druppels etherische tea tree olie

Hoe je dit middel maakt

  • Meng de baking soda met de tea tree olie en besprenkel vervolgens je matras met dit mengsel.
  • Gebruik een borsteltje om het in je matras de wrijven.
  • Laat het een uur zijn werk doen en ga dan met de stofzuiger over je matras heen.

Afstoffen

De meeste dingen in je slaapkamer komen met de tijd vol stof te zitten. Je bed, je kaptafel, ladekast en andere decoratieve voorwerpen moeten eigenlijk voortdurend schoon worden gemaakt. Zodat het ontwikkelen van allergieën voorkomen wordt.

Om er zeker van te zijn dat je alle bacteriën en mijten volledig hebt verwijderd, kun je een mengsel maken van witte wijnazijn en water. Gebruik het mengsel om je kamer mee af te stoffen en te desinfecteren.

Vergeet de gordijnen niet

Gordijnen Openen

In de meeste slaapkamers hangen wel gordijnen, wat voor gordijnen dan ook. Deze zijn niet alleen bedoeld om de kamer donker te maken, maar ook om de kamer er mooier uit te laten zien.

Het probleem is echter dat deze gordijnen een hoop stof aantrekken. Daarom is het aangeraden om de gordijnen in je slaapkamer om de twee à drie weken te wassen.

Een goede optie is om gordijnen te kopen die gemaakt zijn van zijde. Zijde is namelijk makkelijker om te wassen en droogt sneller op.

Als je juist rolgordijnen hebt hangen in je slaapkamer, dan is het belangrijk om een natuurlijk product te gebruiken om de gordijnen te desinfecteren en af te stoffen.

Was je kussens

De meeste mensen vergeten het gegeven dat hun kussens eigenlijk voortdurend gedesinfecteerd zouden moeten worden om te voorkomen dat zweet, dode huidcellen en allergenen zich alsmaar op blijven stapelen.

Hoewel je natuurlijk altijd een kussensloop om je kussen heen doet, absorbeert je kussen nog steeds een hoop viezigheid. Het wordt de perfecte broedplaats en leefomgeving voor micro-organismen.

Probeer je kussens daarom minstens twee keer per jaar te wassen en je kussensloop om de twee weken te verwisselen.

Weet je zeker dat je slaapkamer echt schoon is? Als je deze aanbevelingen niet al lang toepast, begin dan vanaf nu een beetje tijd vrij te maken om de beste omgeving te creëren om heerlijk in tot rust te komen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Salo, P. M., Cohn, R. D., & Zeldin, D. C. (2018). Bedroom Allergen Exposure Beyond House Dust Mites. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-018-0805-7

  • Ridout, S., Twiselton, R., Matthews, S., Stevens, M., Matthews, L., Arshad, S. H., & Hide, D. W. (1993). Acarosan and the Acarex test in the control of house dust mite allergens in the home. Br J Clin Pract.

  • Carswell, F., Birmingham, K., Oliver, J., Crewes, A., & Weeks, J. (1996). The respiratory effects of reduction of mite allergen in the bedrooms of asthmatic children – A double-blind controlled trial. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.1996.tb00554.x


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.