Is het normaal om ’s nachts te zweten?

4 november 2015
Bepaalde medicijnen kunnen je hartslag verhogen en de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid verwijden. Dit kan invloed hebben op hoe je zweet - maar is het normaal om te zweten terwijl je slaapt?

Zweet is de natuurlijke manier van het lichaam om voor verkoeling te zorgen en meestal wordt het geactiveerd tijdens warm weer of tijdens het sporten. Maar er is een tijd en een plaats voor zweet en terwijl we meestal kunnen verwachten te zweten in de sportschool, kan zweten terwijl we slapen ongemakkelijk en zelfs alarmerend zijn. Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot nachtelijk zweten, dus leer de symptomen herkennen en laat je informeren. Is het normaal te zweten terwijl je slaapt?

Waarom zweet ik als ik slaap?

Niemand wil midden in de nacht badend in het zweet wakker worden en om de mogelijke oorzaken van nachtelijk zweten te ontdekken, is het belangrijk om een ​​aantal factoren te overwegen. De eerste en meest voor de hand liggende oorzaak is de kamertemperatuur en het algehele comfortniveau van de omgeving waarin je slaapt. Warmte is niet het enige dat nachtelijk zweten kan veroorzaken – luchtvochtigheid kan ook een belangrijke rol spelen. Andere potentiële bijdragende factoren zijn zware dekens, het dragen van een warme pyjama of algemeen ongemak veroorzaakt door een oude matras of een luidruchtige slaapkamer.

Het volgende om rekening mee te houden is je gezondheid. Ben je onlangs veranderd van dieet? Ben je moe of voel je je vermoeid? Griepsymptomen omvatten koorts, wat de natuurlijke reactie van het lichaam is op een infectie. Nachtelijk zweten kan worden veroorzaakt door koorts door een verkoudheid of griep gedurende een nacht of twee, maar als het langer duurt, zou het op een ernstige aandoening kunnen duiden.

Koorts

Een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn opvliegers, geassocieerd met de menopauze, wat ontstaat door hormonale veranderingen in het lichaam. Een plotselinge daling van de oestrogeenproductie kan een hormonale onbalans in de hypothalamus veroorzaken, wat op zijn beurt een directe piek van maximaal 6 graden veroorzaken in de lichaamstemperatuur van een vrouw. [bron: Breastcancer.org]

Mannen zijn niet vrijgesteld van deze aandoening. Sommige mannen die een tekort hebben aan testosteron of die medicijnen nemen die de aanmaak van testosteron blokkeren, kunnen soortgelijke effecten ervaren. De meeste mensen zullen niet toegeven dat ze opvliegers ervaren, maar tekort aan androgeen kan zeker leiden tot nachtelijk zweten [bron: Harvard Medical School].

Wat anders zou me kunnen doen zweten?

Zweten

Veel voorgeschreven medicijnen kunnen je hartslag verhogen en de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid verwijden, wat resulteert in overmatig zweten. Antipyretica of geneesmiddelen die koorts verminderen zijn de meest voorkomende boosdoeners. Wanneer ze griepachtige symptomen ontdekken, grijpen veel mensen naar aspirine en andere middelen, maar hoewel deze effectief zijn in het verminderen van koorts kunnen ze ook leiden tot nachtelijk zweten. Antidepressiva zijn een andere soort geneesmiddelen die nachtelijk zweten kan veroorzaken [bron: American Academy of Family Physicians].

Besmettelijke ziekten zoals tuberculose en aids kunnen ook nachtelijk zweten veroorzaken. Het hebben van aanhoudende koorts in combinatie met nachtelijk zweten komt vaak voor bij mensen die HIV-positief zijn getest. De ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfoom, is een infectieziekte die koorts en intens nachtelijk zweten bij patiënten kan veroorzaken.

Het drinken van alcohol ’s avonds voor het slapen gaan kan voor sommige mensen ook leiden tot nachtelijk zweten. Terwijl een glas wijn ons helpt in slaap te vallen, hebben studies aangetoond dat door alcohol veroorzaakte slaap minder rustgevend is en het ons gevoelig maakt voor hoofdpijn en nachtelijk zweten [Bron: American Academy of Family Physicians].

Een andere mogelijke factor die nachtelijk zweten kan veroorzaken is het eten van pittig eten. Terwijl we onmiddellijk ongemak tijdens de maaltijd zouden kunnen ervaren, kan de vertering van kruidig ​​voedsel de kerntemperatuur van het lichaam verhogen. Artsen hebben ook vastgesteld dat de consumptie van cafeïne zweten bij mensen die al overmatig zweten kan verergeren [bron: eMedicine].

Sommige mensen hebben een aandoening bekend als hyperhidrose, die frequent en overmatig zweten veroorzaakt gedurende de dag en ook ’s nachts. Als je alle andere mogelijke oorzaken van nachtelijk zweten hebt uitgesloten, kun je last hebben van hyperhidrose en moet je een afspraak met je arts maken [bron: Mayo Clinic].

Natuurlijke oplossingen voor nachtelijk zweten

Slapen

De eerste en duidelijkste oplossing hier is om te kijken naar de thermostaat. Hoewel de meeste artsen een temperatuur tussen 16 en 18 graden Celcius om te slapen adviseren, is iedereen anders en moet je experimenteren om de juiste temperatuur voor jou te vinden. Als je met een partner slaapt die de voorkeur geeft aan een warmere of koudere temperatuur, probeer dan om meerdere lichte lagen beddengoed toe te voegen. [Bron: WebMD]

Het verwijderen van de eventuele oorzaken van stress en angst is ook een goed idee. Nervositeit en angst zijn vaak triggers van overmatig zweten, zowel overdag als ’s nachts. Dus als je een bruiloft of een sollicitatiegesprek hebt is het normaal dat je een beetje meer zal zweten dan normaal. Maar als nachtelijk zweten enkele weken na de grote dag nog aanhoudt, kun je het beste contact opnemen met een arts.

Voor mannen die lijden aan nachtelijk zweten geassocieerd met andropauze (mannelijke menopauze) kan het drinken van een thee gemaakt met zilverkaars of het nemen van zilverkaarssupplementen helpen. Dit is een plant die wordt gevonden in vele delen van Noord-Amerika en zijn geneeskrachtige eigenschappen worden gebruikt om verschillende kwalen te genezen. Rode klaver is een kruidenmiddel dat de ergste opvliegers en nachtelijk zweten kan verlichten, maar studies hebben aangetoond dat de effecten niet zo overtuigend zijn als die van zilverkaars. [source: Bid]

Zowel mannen als vrouwen hebben zich gewend tot kruidenthee zoals die van salie en hartgespan tegen nachtelijk zweten. Saliethee is nuttig om ontspanning te bevorderen en stress tegen te gaan, terwijl hartgespan meer helpt tegen het zweten zelf. Beide kalmeren de zenuwen en verbeteren de bloedsomloop, wat beide invloed heeft op het nachtelijk zweten.

Bekijk Ook