Is het normaal om 's nachts te zweten?

Bepaalde medicijnen kunnen je hartslag verhogen en de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid verwijden. Dit kan invloed hebben op hoe je zweet - maar is het normaal om te zweten terwijl je slaapt?
Is het normaal om 's nachts te zweten?

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 13 december, 2022

Zweet is de natuurlijke manier van het lichaam om voor verkoeling te zorgen. Meestal wordt het geactiveerd met warm weer of tijdens het sporten. Maar er is een tijd en een plaats voor zweet en hoewel we meestal kunnen verwachten dat we zweten in de sportschool, kan zweten terwijl we slapen ongemakkelijk en zelfs alarmerend zijn. Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot nachtelijk zweten. Leer de symptomen herkennen en laat je informeren. Is het normaal om te zweten terwijl je slaapt?

Waarom zweet ik als ik slaap?

Niemand wil midden in de nacht badend in het zweet wakker worden en om de mogelijke oorzaken van nachtelijk zweten te ontdekken, is het belangrijk om een ​​aantal factoren te overwegen. De eerste en meest voor de hand liggende oorzaak is de kamertemperatuur en het algehele comfortniveau van de omgeving waarin je slaapt.

Warmte is niet het enige dat nachtelijk zweten kan veroorzaken – luchtvochtigheid kan ook een belangrijke rol spelen. Andere potentiële bijdragende factoren zijn zware dekens, het dragen van een warme pyjama of algemeen ongemak veroorzaakt door een oude matras of een luidruchtige slaapkamer.

Het volgende om rekening mee te houden is je gezondheid. Ben je onlangs veranderd van dieet? Ben je moe of voel je je vermoeid? Griepsymptomen omvatten koorts, wat de natuurlijke reactie van het lichaam is op een infectie. Nachtelijk zweten kan worden veroorzaakt door koorts, een verkoudheid of griep. Dit duurt echter maar een dag of twee. Als het langer duurt kan het op een ernstige aandoening duiden.

Koorts kan leiden tot nachtelijk zweten

Een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn opvliegers, geassocieerd met de menopauze, wat ontstaat door hormonale veranderingen in het lichaam. Een plotselinge daling van de oestrogeenproductie kan een hormonale onbalans in de hypothalamus veroorzaken, wat op zijn beurt een directe piek van maximaal 6 graden kan veroorzaken in de lichaamstemperatuur van een vrouw. [bron: Breastcancer.org]

Mannen zijn niet vrijgesteld van deze aandoening. Sommige mannen die een tekort hebben aan testosteron kunnen soortgelijke effecten ervaren. Ook mannen die medicijnen gebruiken die de aanmaak van testosteron blokkeren kunnen hier last van hebben. De meeste mensen zullen niet toegeven dat ze opvliegers ervaren, maar een tekort aan androgeen kan zeker leiden tot nachtelijk zweten [bron: Harvard Medical School].

Is het normaal om te zweten als ik slaap?

Is het normaal om te zweten als ik slaap?

Veel voorgeschreven medicijnen kunnen je hartslag verhogen en de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid verwijden. Dit kan resulteren in overmatig zweten. Antipyretica of geneesmiddelen die koorts verminderen zijn de meest voorkomende boosdoeners.

Wanneer ze griepachtige symptomen ontdekken, grijpen veel mensen naar aspirine en andere middelen. Deze geneesmiddelen zijn wel effectief bij het verminderen van koorts, maar ze kunnen ook tot nachtelijk zweten leiden. Antidepressiva zijn een andere soort geneesmiddelen die nachtelijk zweten kunnen veroorzaken [bron: American Academy of Family Physicians].

Besmettelijke ziekten zoals tuberculose en aids kunnen ook nachtelijk zweten veroorzaken. Het hebben van aanhoudende koorts in combinatie met nachtelijk zweten komt vaak voor bij mensen die HIV-positief zijn getest. De ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfoom, is een infectieziekte die koorts en intens nachtelijk zweten bij patiënten kan veroorzaken.

Het drinken van alcohol voor het slapen gaan kan bij sommige mensen er voor zorgen dat ze ‘s nachts liggen te zweten. Terwijl een glas wijn ons helpt in slaap te vallen, hebben studies aangetoond dat door alcohol veroorzaakte slaap minder rustgevend is en het ons gevoelig maakt voor hoofdpijn en nachtelijk zweten [Bron: American Academy of Family Physicians].

Een andere mogelijke factor die nachtelijk zweten kan veroorzaken is het eten van pittig eten. Wanneer we een pittige maaltijd eten ervaren we gelijk al ongemak. De vertering van de kruidig voedsel kan echter ook de kerntemperatuur van het lichaam verhogen. Artsen hebben ook vastgesteld dat de consumptie van cafeïne het zweten kan verergeren bij mensen die al last van nachtelijk zweten hebben. [bron: eMedicine].

Sommige mensen hebben een aandoening bekend als hyperhidrose. Deze aandoening kan een oorzaak zijn van overmatig zweten, zowel overdag als ‘s nachts. Als je alle andere mogelijke oorzaken van nachtelijk zweten hebt uitgesloten, kun je last hebben van hyperhidrose en moet je een afspraak met je arts maken [bron: Mayo Clinic].

Natuurlijke oplossingen als je ‘s nachts ligt te zweten

Natuurlijke oplossingen tegen nachtelijk zweten

De eerste en duidelijkste oplossing hier is om te kijken naar de thermostaat. Hoewel de meeste artsen een temperatuur tussen 16 en 18 graden Celsius adviseren, is iedereen anders en moet je experimenteren om de juiste temperatuur voor jou te vinden. Als je met een partner slaapt die de voorkeur geeft aan een warmere of koudere temperatuur, probeer dan om meerdere lichte lagen beddengoed toe te voegen. [Bron: WebMD]

Het verwijderen van de eventuele oorzaken van stress en angst is ook een goed idee. Nervositeit en angst zijn vaak triggers van overmatig zweten, zowel overdag als ‘s nachts. Dus als je een bruiloft of een sollicitatiegesprek hebt is het normaal dat je meer zal zweten dan normaal. Maar als nachtelijk zweten enkele weken na deze dag aanhoudt, kun je het beste contact opnemen met een arts.

Voor mannen die lijden aan nachtelijk zweten geassocieerd met andropauze (mannelijke menopauze) kan het drinken van een thee gemaakt met zilverkaars of het nemen van zilverkaarssupplementen helpen. Dit is een plant die wordt gevonden in vele delen van Noord-Amerika en zijn geneeskrachtige eigenschappen worden gebruikt om verschillende kwalen te genezen. Rode klaver is een kruidenmiddel dat de ergste opvliegers en nachtelijk zweten kan verlichten, maar studies hebben aangetoond dat de effecten niet zo overtuigend zijn als die van zilverkaars. [source: Bid]

Tot slot

Zowel mannen als vrouwen hebben zich gewend tot kruidenthee zoals die van salie en hartgespan om minder te zweten. Saliethee is nuttig om ontspanning te bevorderen en stress tegen te gaan, terwijl hartgespan meer helpt tegen het zweten zelf. Beide kalmeren de zenuwen en verbeteren de bloedsomloop, wat beide invloed heeft op het nachtelijk zweten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.