Maak je eigen spray tegen mijten

Het kan vrij makkelijk zijn om van mijten af te komen, maar dan moet je wel consistent zijn. Mijten zijn verantwoordelijk voor 50% van alle allergiesymptomen.
Maak je eigen spray tegen mijten
Cesar Paul González

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Cesar Paul González.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer je allergisch bent voor stof, dan wordt dit veroorzaakt door kleine organismes die ook wel huisstofmijt genoemd worden. Wanneer je allergisch bent voor mijten, dan kan je symptomen ervaren als: een verstopte neus, herhaaldelijk niezen, een loopneus, hoest, jeukende neus en ogen en in de meest extreme gevallen een astma-aanval.

Mijten behoren tot de spinachtige, aangezien de beestjes verre verwanten zijn van spinnen en schorpioenen. Ze leven in vrijwel elke hoek van de meeste huizen. Je bent dan ook momenteel waarschijnlijk geheel omringd door deze kleine beestjes.

Het is echter zo dat je voortdurend wordt blootgesteld aan allerlei soorten micro-organismes. Mijten zijn hier slechts één soort van. Ze zijn dus niet zozeer schadelijk; de meesten soorten mijten zijn zelfs onschadelijk en onzichtbaar voor het blote oog.

De soort mijten die je huis binnendringen en allergieën en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken zijn huisstofmijten, ook wel huismijten. Om deze organismes te kunnen bestrijden, is het belangrijk dat je iets meer over de mijten te weten komt.

Mijt

Waar kun je ze vinden?

Mijten zijn zo klein dat ze vrijwel onzichtbaar zijn (gem. ongeveer 0,3 mm groot). Ze voeden zich met de dode huidcellen die onze huid loslaat. De kleine fecale deeltjes die huismijten produceren, veroorzaken de allergische reactie voor stof.

Elke mijt kan ongeveer twintig fecale deeltjes per dag produceren. Tijdens hun gehele leven van gemiddeld tien weken komt dit dus neer op wel 2000 fecale deeltjes per mijt. En een gemiddeld matras zit vol met vele duizenden, misschien zelfs miljoenen mijten.

De mannetjes leven gemiddeld slechts tien dagen. De vrouwtjes kunnen echter tot wel zeventig dagen leven en in die tijd tussen de zestig en honderd eitjes leggen. Op dit tempo kan het aantal mijten in je huis dus exponentieel toenemen.

Mijten vermijden licht, waardoor ze zich vaak verstoppen tussen de vezels van stoffen en materialen als beddengoed, matrassen, tapijten en speelgoed. Daarnaast vermenigvuldigen mijten zich op plekken waar sprake is van hoge temperaturen en vochtigheid, zoals zolders en de kelder.

Huisstofallergieën en de gevolgen voor je gezondheid

Geschat wordt dat huisstofmijten verantwoordelijk zijn voor ongeveer 50% van de allergische symptomen. Het inhaleren van huisstofmijt kan ademhalingsziekten veroorzaken als rhinitis.

Dit is een stoornis die het neusslijmvlies kan aantasten en niezen, jeuk, verstopping, neusafscheidingen en in sommige gevallen reukverlies kan veroorzaken. Huisstofmijt is vaak ook verantwoordelijk voor astma-aanvallen.

Huisstofmijt kan ook allergische conjunctivitis veroorzaken. Dit is een ontsteking aan het oog. Je kunt hierbij last hebben van jeuk, roodheid, tranen en het gevoel iets in je oog te hebben.

Daarnaast kan langere aanraking met de huid ervoor zorgen dat de huid geïrriteerd raakt. Deze irritatie wordt ook wel atopische dermatitis genoemd en uit zich in de vorm van rode, jeukerige plekken op de huid.

Duurzame huismiddeltjes

Stofzuigen

Om het ongemak van een huisstofallergie te voorkomen, hoef je er alleen voor te zorgen dat je niet wordt blootgesteld aan huisstofmijt. Een schoon huis is hiertoe de sleutel.

Om hier zo goed mogelijk in te slagen, zijn er meerdere huismiddeltjes die je zelf kunt gebruiken. Het is dus helemaal niet nodig om de hulp van een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Anti-mijtenspray

Als eerste kun je een zelfgemaakte insecticide gebruiken om te helpen deze kleine organismes uit je stoffen en de hoeken van kamers te elimineren. Je kunt deze insecticide ook in de winkel kopen.

Om de spray zelf te maken heb je het volgende nodig:

  • Een spuitfles
  • ½ kop ontsmettingsalcohol
  • ½ kop gedestilleerd water
  • 30 druppels essentiële olie (citroen, eucalyptus, lavendel, cipres, kaneel etc.)

Meng alle ingrediënten met elkaar in de spuitfles en voilà, je bent klaar om de mijtjes te bestrijden. Spuit dit mengsel op je beddengoed, kussens, dekens, gordijnen en alle andere plekken waar stof zich verzamelt.

Het is niet verstandig om deze spray te gebruiken wanneer je kinderen jonger dan drie jaar hebt of wanneer je zwanger bent. Kies je er in deze gevallen toch voor om de spray te gebruiken, laat de spray dan eerst verdampen voordat je de spullen gebruikt die je hebt ingespoten.

De eerste keer dat je deze spray gebruikt, zul je de hoeveelheid mijten ongeveer twee maanden lang aanzienlijk terugdringen. Om ervoor te zorgen dat deze plekken vrij van mijten blijven, zul je de spray echter elke twee à drie maanden moeten blijven gebruiken.

Essentiële oliën

Een andere oplossing kan zijn om de kamers in je huis elke dag in te spuiten met essentiële oliën. Zoals lavendel, munt, pepermunt of pijnboom. Zo zal de lucht fris blijven. Daarnaast is de geur erg aangenaam.

Door een mengsel van anijs, kruidnagel, venkel, tijm en lavendel op je beddengoed en tapijt te spuiten, kun je er ook voor zorgen dat het aantal mijten in je slaapkamer afneemt. Van deze spray zal je kamer lekker gaan ruiken en schoner en frisser aanvoelen.

Onthoud dat essentiële oliën veel krachtige bestanddelen bevatten die irriterend kunnen zijn voor sommige mensen. Gebruik deze oliën dus met mate. Wees er dus zeker van dat niemand in huis allergisch is.

Misschien ook interessant om te lezen:

5 voordelen van pepermunt

Slaapkamer

Voorkom dat mijten verschijnen

Het is van essentieel belang dat je je huis goed schoon houdt. Om de verschijning van nieuwe mijten probeert te voorkomen. Daarom zul je wat veranderingen in je huis moeten doorvoeren en omstandigheden moeten creëren die ongunstig zijn voor de voortplanting en overleving van mijten. Hier zijn enkele tips:

  • Zorg dat de vochtigheidsgraad laag blijft, onder de 50%. Door in de slaapkamer gebruik te maken van een luchtontvochtiger kan je de kans op het ontwikkelen van een huisstofallergie aanzienlijk verkleinen. Daarnaast kun je een hygrometer kopen om de vochtigheidsgraad in je huis te meten.
  • Zorg dat de kamers in je huis goed geventileerd zijn. Doe de ramen open en doe een ventilator aan om te voorkomen dat stofdeeltjes en mijten zich verzamelen. Laat je huis vijftien minuten per dag lekker luchten.
  • Probeer ervoor te zorgen dat elke kamer zonlicht vangt. Een goed belichte kamer is alles behalve ideaal voor de ontwikkeling van mijten.
  • Was je lakens en gordijnen in heet water. Heet water kan helpen mijten te elimineren.

Nog een paar tips

  • Het is belangrijk om je matras schoon te houden. Tijdens het liggen in bed ben je namelijk het langste in aanraking met mijten. En mijten zijn waarschijnlijk in grote hoeveelheden in je matras aanwezig. Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan het schoon houden van je matras. Spuit je matras in met de bovengenoemde spray om alle stofdeeltjes te verwijderen. Doe dit regelmatig om te voorkomen dat de mijten zich weer in je matras verzamelen.
  • Het is erg behulpzaam om tijdens de zomer alle lakens en meubels etc. even in de tuin te zetten, zodat ze volop in de zon staan. Mijten kunnen namelijk niet overleven bij hoge temperaturen. De beestjes kunnen daarbij ook niet tegen de extreem lage temperaturen gedurende de winter.
  • Je kunt altijd tapijten of andere materialen waar mijten graag hun thuis maken wegdoen. Tapijten zijn een van de meest favoriete plekken voor mijten. Dit geldt vooral wanneer het tapijt over cement is geplaatst. Hierdoor kan het tapijt namelijk goed vocht vasthouden, waardoor het een ideale woonplaats wordt voor mijten. Indien mogelijk, vervang je tapijt dan door tegels, hout of een andere harde ondergrond. Het vervangen van je meubels door meubilair dat je gemakkelijk kunt verplaatsen of wassen is ook een handige manier om de ophoping van huisstofmijt te voorkomen.

Belangrijk om te onthouden

Het is een vrij eenvoudige opgave om mijten uit je huis te verwijderen. Om echter geheel succesvol te zijn zul je wel consistent moeten zijn. Wees zorgvuldig en maak de belangrijkste plekken in huis regelmatig schoon: met name je matrassen, lakens en tapijten.

Op deze plekken bivakkeren doorgaans namelijk de meeste mijten. Het is vooral belangrijk om je huis goed schoon te houden gedurende de lente en de herfst; deze seizoenen zijn namelijk het meest gunstig voor mijten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aggarwal P, Senthilkumaran S. Dust Mite Allergy. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
  • Álvarez Castelló Mirta, García Gómez Iris M., Castro Almarales Raúl, Ronquillo Díaz Mercedes. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr. 2004; 20(1), 0-0.
  • CARRASCO, E., GUZMÁN, C., RODRÍGUEZ, C., SEPÚLVEDA, R., VICHERAT, L., & VILLANUEVA CH, F. A. N. O. R. Guías para el diagnóstico y manejo del asma: Recomendaciones de la Sociedad Chilena de Enfermedades Respiratorias. Revisión 2004. Revista chilena de enfermedades respiratorias. 2004; 20(3): 144-146.
  • Gallardo, J. M., Gómez, J. C., Gil, F. C., García, R. A., Armengol, M. S., & Biedma, M. M. Utilidad de los dispositivos deshumidificadores en la reducción de la concentración de ácaros. Archivos de Bronconeumología. 1994; 30(6): 287-290.
  • Li L, Qian J, Zhou Y, Cui Y. Domestic mite-induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018 Jan-Dec;32:2058738418804095.
  • Neira, M., Heinsohn, P., Báez, A., & Fuentealba, J. Efecto de aceites esenciales de lavanda y laurel sobre el ácaro Varroa destructor Anderson & Truemann (Acari: Varroidae). Agricultura técnica. 2004; 64(3): 238-244.
  • Raulf M, Bergmann KC, Kull S, Sander I, Hilger C, Brüning T, Jappe U, Müsken H, Sperl A, Vrtala S, Zahradnik E, Klimek L. Mites and other indoor allergens – from exposure to sensitization and treatment. Allergo J Int. 2015;24(3):68-80.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.