Je huis schoonmaken zonder chemische producten

Willen we allemaal niet een huis dat er spik en span uitziet. Maar kun je dat ook voor elkaar krijgen met behulp van natuurlijke schoonmaakmiddelen.
Je huis schoonmaken zonder chemische producten

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

De gedachte dat je je huis alleen kunt schoonmaken met de schoonmaakproducten die je in de winkel kunt kopen, is niet alleen een verkeerde gedachte, maar ook nog eens schadelijk voor de gezondheid.

De chemicaliën die vaak in deze synthetische schoonmaakmiddelen worden gebruikt, zijn erg slecht voor onze medebewoners en het milieu. In dit artikel kun je erachter komen welke natuurlijke producten je thuis kunt gebruiken om je huis zonder chemicaliën sprankelend schoon te houden.

Chemicaliën, vijanden van de gezondheid

Het grootste probleem met schoonmaakmiddelen uit de winkel is dat deze synthetische en petrochemische bestanddelen bevatten en daardoor zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Het inademen van de stoffen die deze producten vrijlaten kan giftig zijn en allergische reacties veroorzaken.

Eczeem op de vingers, handen en armen, huidallergieën, ademhalingsstoornissen, overgevoeligheid etc. zijn aandoeningen die vaak voorkomen bij mensen die geregeld schoonmaken. De oorzaak hiervan is de overmatige blootstelling aan schoonmaakproducten zonder daarbij handschoenen of maskers te gebruiken.

Bescherm het milieu

Daarnaast hebben synthetische schoonmaakmiddelen een grote invloed op het milieu, daar ongelooflijk grote hoeveelheden schoonmaakmiddelen uiteindelijk in rivieren en zeeën terecht komen. Hoe sneller een ontsmettings- of schoonmaakmiddel werkt, hoe meer chemicaliën het bevat en hoe giftiger het product is. Het is erg belangrijk om voorzichtig om te gaan met dergelijke producten, vooral wanneer er ook kinderen en huisdieren in het huis wonen.

Azijn, de voornaamste bondgenoot

Als je je huis op een natuurlijke manier wilt schoonmaken, zorg dan dat je azijn bij de hand hebt! Azijn is een onmisbaar ingrediënt voor het schoonmaken van alle ruimtes en levert uitstekende resultaten op. Het is desinfecterend, vetoplossend, verwijdert vlekken, verwijdert onaangename geurtjes, doodt bacteriën, verwijdert roest, verwijdert vlekken uit tapijt en je kunt er zelfs het koffiezetapparaat mee schoonmaken.

Enkele manieren hoe je azijn bij het huishouden kunt gebruiken zijn:

 • Maak de binnenkant van de koelkast schoon met azijn. Concentreer je op plekken waar roest zit. Laat de azijn 20 minuten zitten en spoel het vervolgens af met warm water.
 • Meng een kwart glas azijn met 4 glazen water om glas, ramen en spiegels schoon te maken. Veeg de oppervlakken schoon met een krant om ze te laten glanzen als nooit tevoren.
 • Meng een kwart glas azijn met 4 glazen water en 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout). Met dit mengsel kun je elk oppervlak schoonmaken, of het nu een aanrecht of een badkuip is.
  Schoonmaken met Azijn

 

 • Je kunt een scheutje witte wijnazijn in de wasmachine gieten om onaangename geurtjes uit kleding te halen, wasmiddelresten te verwijderen en te voorkomen dat kleding statisch wordt. Voeg de azijn pas toe bij de laatste spoelbeurt, wanneer wasmiddel en eventueel wasverzachter al zijn uitgespoeld.

Nog meer manieren om azijn te gebruiken

 • Doe wat azijn op een spons om zeepresten en andere vlekken te verwijderen van badkamertegels of badkuipen.
 • Voeg een scheut azijn toe aan een emmer water en laat hier kleding in weken die naar sigarettenrook ruikt. Laat de kleding drogen zoals je altijd doet.
 • Maak een mengsel van zout en azijn. Gebruik dit om de koffiepot mee schoon te maken en spoel de pot vervolgens om met water.
 • Als je na het snijden van ui of knoflook de geur uit je handen wilt krijgen, dan kun je wat azijn over je vingers wrijven en je handen vervolgens afspoelen met water.
 • Azijn kun je ook goed gebruiken om glazen potten mee te wassen als je deze wilt hergebruiken om bijvoorbeeld zelfgemaakte jam in te bewaren. Laat de potten eerst een paar minuten weken in wat water en voeg daarna wat azijn aan het water toe. Spoel de potten vervolgens om met schoon water.

Baking soda en andere middeltjes

Naast azijn kun je ook heel goed gebruik maken van baking soda (zuiveringszout) om je huis schoon te maken en vrij te houden van chemicaliën. Baking soda is erg goedkoop en makkelijk te vinden in apotheken, supermarkten, drogisterijen etc.

Enkele manieren waarop je baking soda kunt gebruiken zijn:

 • Maak er de badkuip en badkamertegels mee schoon. Baking soda heeft een licht schurend effect zonder krassen te maken. Strooi een kleine hoeveelheid op een natte spons en wrijf hiermee over de oppervlaktes. Spoel goed schoon en droog de oppervlaktes af. Om de oppervlaktes extra schoon te krijgen, kun je een mengsel maken van baking soda, zout en water.
Schoonmaken met Baking Soda
 • Gebruik baking soda als middel om je zilverwerk mee schoon te maken. Leg het zilverwerk in de gootsteen en laat deze vollopen met water. Voeg hier twee eetlepels baking soda aan toe en laat het even zo staan. Door dit te doen zullen aangekoekte etensresten veel makkelijker te verwijderen zijn, niet alleen van zilverwerk, maar ook van borden, potten, pannen etc.
 • Je kunt baking soda ook gebruiken om zilverwerk mee op te poetsen. Maak een mengsel van 3 delen baking soda en 1 deel water. Wrijf het zilverwerk op met een droge doek en spoel het daarna af en laat drogen.
 • Bestrooi de binnenkant van de oven met wat baking soda, besprenkel dit vervolgens met genoeg water om het nat te maken. Laat gedurende de nacht zitten. Schrob het de volgende dag en maak de oven schoon met een spons.

Nog meer tips om baking soda te gebruiken bij het schoonmaken

 • Om de vloer schoon te maken kun je een half kopje baking soda toevoegen aan een halve emmer warm water. Dweil hiermee de vloer vervolgens zoals gewoonlijk en je zult zien hoe schoon en glanzend je vloer zal zijn, zonder sporen en vegen achter te laten.
 • Ontsmet en verwijder tegelijkertijd geurtjes van het douchegordijn. Sprenkel simpelweg wat baking soda op het douchegordijn en schrob het schoon met een borsteltje. Spoel het gordijn schoon en hang het weer op om te laten drogen.
Baking Soda en Appelazijn

Baking soda tegen geurtjes uit de lucht en voorwerpen

Zet bijvoorbeeld een klein doosje baking soda open op de bovenste plank van de koelkast om sterke geurtjes te verwijderen. Of gebruik het op:

 • snijplanken (bestrooi met baking soda, laat even staan en spoel af),
 • de prullenbak (besprenkel en laat wat liggen op de bodem),
 • afvoerpijpen (giet een half kopje baking soda in elke pijp en spoel daarna door met warm water),
 • tapijten (verspreid de baking soda over het tapijt, laat het gedurende de nacht zitten en veeg het de volgende dag schoon met een tapijtveeg en daarna de stofzuiger),
 • kasten (zet net als in de koelkast een klein bakje open in de kast),
 • auto’s (strooi wat baking soda over de stoelen en matten),
 • slippers (veeg wat baking soda uit over de slippers en laat dit even staan, vergeet niet om ze weer schoon te vegen voordat je de slippers aantrekt),
 • vieze kleding (voeg een half kopje baking soda toe aan de wasbeurt, vooral voor stinkende, bezwete of vochtige kleding).

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Imágenes cortesía de Liesl, cjmartin, Jessica Mullen, Scott Rubin
  • Antimicrobial activity of home disinfectants and natural products against potential human pathogens. Rutala WA, Barbee SL, Aguiar NC, Sobsey MD, Weber DJ.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10656352
  • Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed : Medscape general medicine, 8(2), 61.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
  • Goodyear, N., Brouillette, N., Tenaglia, K., Gore, R., & Marshall, J. (2015). The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. Journal of Applied Microbiology, 119(5), 1245–1252. https://doi.org/10.1111/jam.12935
  • The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. Goodyear N, Brouillette N, Tenaglia K, Gore R, Marshall J.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26274937
  • Greatorex, J. S., Page, R. F., Curran, M. D., Digard, P., Enstone, J. E., Wreghitt, T., Powell, P. P., Sexton, D. W., Vivancos, R., … Nguyen-Van-Tam, J. S. (2010). Effectiveness of common household cleaning agents in reducing the viability of human influenza A/H1N1. PloS one, 5(2), e8987. doi:10.1371/journal.pone.0008987
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813869/
  • Sci Rep. 2018; 8: 1732. Published online 2018 Jan 29. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression.
   doi: 10.1038/s41598-017-18618-x
  • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.