7 manieren om azijn in je tuin te gebruiken

Veel mensen zijn zich niet bewust dat azijn mogelijk de oplossing is voor veel van hun tuinproblemen. Lees verder om de vele toepassingen in te tuin te ontdekken.
7 manieren om azijn in je tuin te gebruiken

Laatste update: 27 april, 2019

Het is bekend dat veel huishoudelijke artikelen ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Azijn is daar absoluut een van. Wist je dat dit namelijk ook goed kan zijn voor je planten? In dit artikel laten we je zeven manieren zien om azijn in je tuin te gebruiken. 

Mensen zijn zich vaak niet bewust van de eigenschappen van de items die ze dagelijks gebruiken. Daarom kiezen ze meestal voor chemicaliën als een eerste optie om hun tuinproblemen op te lossen. Dit is echter niet altijd nodig. Azijn is een natuurlijk product dat veel tuinproblemen op kan lossen.

7 manieren om azijn in je tuin te gebruiken

1. Als onkruidverdelger

Azijn is een zeer zure substantie omdat het veel azijnzuur bevat. Net zoals het chemische reacties veroorzaakt wanneer we het consumeren, veroorzaakt het ook reacties wanneer het in contact komt met planten.

De onkruidbestrijdende effecten zijn echter niet van lange duur. Azijn zal dus niet zo effectief zijn als onkruid wieden met andere producten of zelfs met de hand. Maar het kan erg handig zijn om klein onkruid te verwijderen, zoals het onkruid dat tussen de tegels groeit.

2. Als schimmelwerend middel

Door azijn in je tuin te gebruiken kun je de schimmel op je planten verwijderen. Het effect is vergelijkbaar met dat van zuiveringszout. Terwijl zuiveringszout de pH verhoogt en een alkalisch milieu creëert dat de verspreiding van schimmels voorkomt, verlaagt azijn het juist en vormt het een zure omgeving die ook ongunstig is voor schimmels.

Hoe gebruik je het

  • Je moet één eetlepel azijn in twee liter water verdunnen en dit twee keer per week op de bladeren aanbrengen nadat het geregend heeft.
Hoe gebruik je azijn in je tuin?

3. Voor een zuurdere grond

Zoals hierboven vermeld, verlaagt azijn de pH van de omgeving. In dit geval gebruiken we het om een zuurdere grond te krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is een kopje azijn te mengen met ongeveer 4 liter water en dit op de aarde te gieten.

Als je dit doet zal dit zeer positief voor de groei van planten zijn die zure grond nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • azalea’s
  • rozen 
  • lavendel
  • bosbessen
  • gardenia’s

Het helpt de aarde ook om ijzer af te geven, wat een zeer gunstig mineraal voor planten is.

4. Als afweermiddel tegen mieren

Azijn in je tuin tegen mieren

Als je een mierenhoop in je tuin hebt ontdekt, kun je azijn in je tuin gebruiken om het te vernietigen. Spuit gewoon gedurende een paar dagen onverdunde azijn over de mierenhoop. Je zult geleidelijk aan de mieren zien verdwijnen.

Je kunt dit ook in andere delen van je huis doen. Azijn is een van de meest effectieve natuurlijke insecticiden. Het heeft ook geen nadelige gezondheidseffecten.

Het werkt ook op andere soorten insecten die je planten kunnen aanvallen. Als je wat azijn op de bladeren van je planten spuit kun je bijvoorbeeld huisjesslakken en naaktslakken weghouden.

5. Als meststof voor potplanten

Azijn kan je ook helpen gezondere potplanten te krijgen. Meng twee eetlepels appelazijn met drie liter water en spuit het erop. Je zult in een mum van tijd resultaten zien!

6. Om leven te geven aan bloemen

Als je van bloemen in vazen houdt dan kan azijn je grootste bondgenoot zijn. De bloemen gaan langer mee als je azijn gebruikt. Meng gewoon twee eetlepels van deze vloeistof samen met twee eetlepels suiker in een liter water. Giet dit mengsel vervolgens in je vaas en zet de bloemen erin.

Je moet vervolgens je bloemen zoals gebruikelijk onderhouden. Snijd ongeveer elke 5 dagen de bloemstelen af en verschoon het water met de azijn.

Azijn in je tuin voor mooiere bloemen

7. Om roest van je tuingereedschap te verwijderen

Nee, azijn is niet alleen handig voor je planten. Je tuingereedschap kan ook profiteren van de eigenschappen.

Als je het zat bent om met roestig gereedschap te werken breng dan zuivere azijn aan op het gereedschap en spoel het daarna af. Een ander goed alternatief is het gereedschap direct in pure azijn te weken. Beide methoden zijn eenvoudig en effectief.

Azijn is absoluut een uitstekend product met talloze toepassingen. De meeste mensen zijn niet bewust van de eigenschappen ervan en hebben er dus niet zoveel profijt van als ze zouden kunnen.  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.