Hoe kom je op natuurlijke wijze van eczeem af

Veel mensen, vooral kinderen, hebben last van eczeem. In dit geval kun je beter kort douchen in plaats van in bad gaan, omdat warm water je huid uitdroogt.
Hoe kom je op natuurlijke wijze van eczeem af

Laatste update: 13 oktober, 2018

Miljoenen mensen lijden aan de huidziekte die bekend staat als eczeem. Het ontstaat als rode en droge plekken, die jeuken en vaak verergeren in vochtige of warme omgevingen of wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon.

Het kan overal op het lichaam ontstaan. Het wordt erger in de zomer als gevolg van chloor in zwembaden, bijvoorbeeld. Ontdek meer over hoe je op een natuurlijke manier van eczeem afkomt in dit artikel.

Eczeem: wat je moet weten

Het is een zeer veel voorkomend probleem, meer dan je zou denken. Tussen 15% en 30% van de kinderen in geïndustrialiseerde landen lijden eraan en 2% tot 10% van de volwassenen. Gelukkig geneest het weer snel bij het merendeel van de besmette mensen.

De wetenschappelijke en medische naam van eczeem is atopische dermatitis en weerspiegelt het immunologische karakter van de ziekte. Het komt vaker voor bij mensen die in een stad in plaats van op het platteland wonen en één van de hypotheses over het uiterlijk van eczeem heeft betrekking op hygiëne of blootstelling aan besmettelijke agentia.

Het is niet besmettelijk en mensen die coeliakie (intolerantie voor gluten) hebben, zijn er vatbaarder voor.

Het wordt vaak geassocieerd met jeuk en je moet hiermee vooral voorzichtig zijn, want krabben zal het nog erger maken en je huid blootstellen aan verschillende infecties. Krabben geeft alleen tijdelijke opluchting, maar erna zal de irritatie op het besmette gebied toenemen.

Eczeem op de handen

Definitieve genezing is nog niet gevonden, maar een uitbraak kan altijd worden geminimaliseerd en zelfs worden voorkomen. Het is goed te weten dat de ‘normale’  huid een effectieve barrière vormt tegen vervuiling en andere stoffen in het milieu.

Bij eczeem wijzigt zich de huid, waardoor allergenen zoals huisstofmijt, pollen en smog de kans krijgen binnen te dringen. Hierdoor ontstaan gevolgen zoals droogheid, jeuk, ontsteking en vlekken, die zeer vaak verward worden met psoriasis.

De behandeling

Momenteel wordt eczeem behandeld door het verminderen van de ontsteking, het oplossen van het vochtverlies en de snelle toename van bacteriën in dit gebied. Artsen zullen vochtinbrengende of hydraterende crèmes aanraden, die je moet aanbrengen na het baden of douchen, zodat het vocht wordt vastgehouden.

Dure medicijnen zijn niet nodig voor de behandeling van eczeem. Ze moeten echter van het juiste soort zijn, dat geen bijwerkingen zoals meer irritatie of roodheid veroorzaakt. Je moet altijd contact opnemen met een dermatoloog, omdat deze een antihistaminicum kan voorschrijven.

Eczeem op de benen

Omdat transpiratie en overmatig zweet eczeem kan veroorzaken, is het altijd een goed idee om onmiddellijk na het sporten of activiteiten wat van de zon te genieten. Stress kan ook eczeemaanvallen op je huid veroorzaken, dus het verminderen van stress is zeer nuttig.

In sommige gevallen wordt de ziekte veroorzaakt als gevolg van allergieën en bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, noten of eieren. Het kan te wijten zijn aan contact met schoonmaakmiddelen of sterke reinigingsmiddelen (zoals bleekwater), de hele dag in contact zijn met water of te veel blootstelling aan de zon.

Tips voor het verlichten van de symptomen

Houd deze tips in het achterhoofd, zodat je de problemen met betrekking tot huideczeem kunt behandelen of verlichten.

Kom niet in contact met afwasmiddel terwijl je de afwas doet

Gebruik latex handschoenen, ook terwijl je de vloer dweilt. Doe hetzelfde als je kleren met de hand wast of als je bleekmiddel gebruikt als ontsmettingsmiddel. Je kan ook hypoallergene reinigingsmiddelen gebruiken en stoppen met het gebruik van bepaalde dingen, zoals handdoeken die zijn gewassen met de bovengenoemde producten.

Eczeem komt vaak voor bij kinderen

Kijk ook hier eens naar: Zwemmerseczeem: voorkomen en behandelen

Verkies altijd korte douches boven lange baden

Je huid heeft hydratatie nodig als je eczeem hebt, maar warm water maakt het probleem alleen maar erger. Een kleine hoeveelheid lauw water is beter. Dep het besmette gebied voorzichtig droog. Wrijf het niet, omdat het eczeem dan nog erger zal worden.

Vermijd elk type van geurende zeep

En douchegels ook, want ze kunnen allergieën veroorzaken. Gebruik altijd hypoallergene producten met mate. Probeer de geïnfecteerde huid niet in contact te laten komen met shampoo en conditioner.

Houd je huid gehydrateerd

Als je dat niet doet, zal het eczeem zich verder verspreiden. Breng een paar keer per dag hypoallergene lotions aan. Als je het huis verlaat, neem dan een klein flesje in je tas of portemonnee mee.

Houd jeuk onder controle met gekochte medicijnen of zelfgemaakte zalf

Krab niet, omdat dit voorkomt dat de ontstoken huid geneest. Zo kan het zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam. Gebruik ‘zware’ crèmes ‘s nachts om de genezing te helpen.

Afbeeldingen met dank aan Niels Olson, Caitlin Regan, Bryan Chan, Shaw, Marek Isalski 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.