Zwemmerseczeem: voorkomen en behandelen

Er bestaan enkele zeer effectieve natuurlijke middelen om van voetschimmel af te komen, maar dan moet je de behandeling wel consistent en voorzichtig toepassen.
Zwemmerseczeem: voorkomen en behandelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zwemmerseczeem, of tinea pedis, is een schimmelinfectie die zich voordoet op de voeten, tussen de tenen, op de voetzool en aan de zijkanten van de voeten.

Door de naam zou je misschien kunnen denken dat alleen zwemmers last kunnen krijgen van deze aandoening. Iedereen die wordt blootgesteld aan warme en vochtige plekken is echter vatbaar.

Net als bij andere vormen van schimmel kan ook zwemmerseczeem zich bovendien via aanraking met de huid of het delen van persoonlijke voorwerpen van de ene naar de andere persoon verspreiden.

Zelfs wanneer je jezelf blootstelt aan besmette oppervlakten als zwembaden en openbare douches kun je deze vorm van schimmel oplopen, vandaar ook de naam “zwemmerseczeem.”

98% van de gevallen van voetschimmel zou worden veroorzaakt door dermatofyten. De overige twee procent van de gevallen zou zich daarnaast voordoen wanneer schimmels als candida of andere bacteriën beginnen te broeden.

Wat de oorzaak ook is, mensen die last hebben van zwemmerseczeem zijn het er vrijwel allemaal over eens dat ze een snelle oplossing nodig hebben voor dit probleem. De symptomen zijn namelijk erg onaangenaam en kunnen bovendien een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je voeten.

Heb jij last van dit probleem? Lees dan zeker verder.

Natuurlijke behandelingen voor zwemmerseczeem

Het is vrij eenvoudig om erachter komen of je inderdaad last hebt van zwemmerseczeem. De meest voorkomende symptomen zijn immers:

 • Hevige jeuk
 • Sterke geur
 • Blaren
 • Vochtige laesies
 • Pijn en roodheid op het aangedane gebied

Helaas is het behandelen van zwemmerseczeem niet zo eenvoudig als het stellen van de diagnose. Het vraagt namelijk veel volharding en geduld om de schimmel geheel te verwijderen en de voeten eveneens weer helemaal gezond te krijgen. Hoe sneller je dit probleem echter begint te behandelen, des te sneller je het achter je kunt laten.

Appelazijn

Appelazijn tegen Zwemmerseczeem

Dit natuurlijke product bevat bepaalde zuren en voedingsstoffen die de pH-waarde van je huid reguleren en zo de ontwikkeling van schimmels en zwemmerseczeem vertragen.

Door appelazijn op je voeten aan te brengen kun je die vervelende jeuk verlichten, onaangename geurtjes elimineren en bovendien roodheid verminderen.

Hoe gebruik je appelazijn?

 • Meng gelijke delen appelazijn en water samen in een grote kom. Laat je voeten vervolgens twintig tot dertig minuten weken in dit mengsel, terwijl de appelazijn zijn werk doet.
 • Droog je voeten goed af na deze behandeling. Voor de beste resultaten kun je deze behandeling het beste elke dag herhalen.

Tea tree olie

Dit natuurlijke product gaat schimmels en bacteriën tegen en is daarnaast een krachtig antibioticum.

Hoe gebruik je tea tree olie?

Om zwemmerseczeem te behandelen, meng je gelijke delen tea tree olie en olijfolie met elkaar en breng je dit mengsel vervolgens met een watje aan op de aangedane delen van de voeten.

Kaneel

Kaneel tegen Zwemmerseczeem

Kaneel is een specerij die antibiotische eigenschappen heeft die helpen de gezondheid te verbeteren en uitwendige bacteriën en schimmels tegen gaan.

Hoe gebruik je kaneel?

 • Maak thee door zes kaneelstokjes te koken in zes koppen water. Laat je voeten ongeveer twintig minuten weken in dit mengsel terwijl het aan het afkoelen is.
 • Droog je voeten goed af en herhaal de behandeling dagelijks.

Aloë vera

Aloë vera heeft vochtinbrengende en herstellende eigenschappen, waardoor de plant een geweldige optie is om de symptomen van zwemmerseczeem tegen te gaan en de gevoelige huid op dit gebied te beschermen.

Hoe gebruik je aloë vera?

 • Schraap de gel uit een vers aloëverablad en breng de gel twee keer per dag aan op de aangedane delen van de voeten.
 • Vul deze behandeling aan met een anti-schimmelproduct om de schimmel te doden.

Hoe kun je zwemmerseczeem voorkomen?

Zwemmerseczeem

Iedereen die zijn voeten blootstelt aan warme en vochtige omgevingen loopt meer risico om zwemmerseczeem te ontwikkelen. Het kan vrij lastig zijn om geheel van deze schimmel af te komen. Daarom raden wij aan dat je de schimmel bij voorbaat probeert te vermijden.

Draag de juiste schoenen

Het is het beste om schoenen te dragen waar je voeten in kunnen ademen. Zo voorkom je dat de voeten warm en vochtig worden, omstandigheden die uitstekend zijn voor de groei van schimmels.

Vermijd het delen van schoenen en sokken

Het maakt niet uit hoe hecht je met iemand bent, het is altijd beter om dingen die in aanraking zijn geweest met je voeten niet met anderen te delen. Dit is namelijk een uitstekende manier om schimmels te verspreiden.

Loop niet op blote voeten in vochtige ruimtes

Sommige mensen hebben er totaal geen problemen mee om op blote voeten te lopen in ruimtes als zwembaden, kleedkamers en openbare douches – terwijl deze mensen op deze manier juist vaak voetschimmel oplopen.

Het is verstandig om altijd sandalen of slippers te dragen en om deze te ontsmetten wanneer je thuiskomt.

Droog je voeten goed af

Wanneer je je voeten niet goed afdroogt, zal de huid tussen je tenen vochtig blijven. Hierdoor creëer je de perfecte broedplaats voor schimmels. Zorg er daarom voor dat je voeten helemaal droog zijn voordat je je sokken en schoenen aandoet.

Gebruik anti-schimmelpoeder

Anti-schimmelpoeders zijn beter dan anti-schimmelcrèmes of -sprays. De poeder zorgt er namelijk voor dat je voeten helemaal droog blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.