Voorkom en verwijder voetschimmel

Voorkom en verwijder voetschimmel

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 01 november, 2022

Schimmel kan op elk deel van je lichaam groeien, maar de meest voorkomende plek is je voeten. Net als elk ander deel van je lichaam, hebben je voeten speciale aandacht nodig om ze gezond en schimmelvrij te houden. De meeste mensen onderschatten echter het belang van hun voeten en besteden er pas aandacht aan wanneer ze al last van voetschimmel hebben.

Schimmelinfecties, ook wel bekend als mycosen, kunnen een erg oncomfortabele jeuk veroorzaken. Iemand met voetschimmel zal er veel last van hebben. Naast de voeten beïnvloedt het ook de teennagels en deze kunnen hier uiteindelijk helemaal door verwoest worden.

Om teennagel- en voetschimmel te voorkomen is het belangrijk om je voeten erg goed te verzorgen. Dit betekent vooral ze elke dag goed schoonmaken. Onthoud dat plekken zoals zwembaden, sportverenigingen en je schoenen de hoofdoorzaken van dit probleem zijn.

Zo voorkom je teennagel- en voetschimmel

Om teennagel- en voetschimmel te voorkomen hoef je alleen maar je voeten elke dag goed schoon te maken, vooral wanneer je je schoenen aan hebt gehad.

  • Pas op in openbare douches: Bijvoorbeeld sportverenigingen, sportscholen, zwembaden en campings hebben vaak druk bezette openbare douches. Door een hogere vochtigheid is er in deze gebieden een groter risico om teennagel- en voetschimmel te krijgen. Daarom is het erg belangrijk om slippers te dragen en wanneer je thuis komt je voeten goed te wassen.
  • Droog je voeten altijd goed af: Vochtigheid en warmte zijn twee situaties die het risico op teennagel– en voetschimmel vergroten. Wanneer je je voeten wast, is het ook erg belangrijk om ze goed af te drogen, vooral tussen je tenen. Het is ook aanbevolen om ze regelmatig af te drogen als je veel zweet.
  • Hydratatie: Op zomerse dagen lijdt de huid van de voeten meer dan in alle andere klimaten. Om scheuren op je voeten te voorkomen, is het erg belangrijk om ze elke dag goed te hydrateren door een bevochtigingscrème voor je voeten te gebruiken.
  • Talkpoeder: Talkpoeder in je schoenen en op je voeten doen is uitstekend om teennagelschimmel te voorkomen. Anti-transparante talkpoeder is erg handig voor personen die veel zweten.
  • Schoenen: Om schimmel te voorkomen doe je er goed aan om schoenen uit te kiezen die ventileren. Deze schoenen staan je voeten toe te ademen.
  • Gebruik een persoonlijke handdoek voor je voeten: Dit is vitaal om je voeten elke dag schoon te houden. Je zou een persoonlijke handdoek moeten gebruiken die je alleen voor jouw voeten gebruikt. Nadat je de handdoek gebruikt hebt, zou je deze moeten laten drogen, zodat de schimmel niet kan verspreiden.

Behandelingen voor het verwijderen van teennagel- en voetschimmel

Over het algemeen beïnvloedt schimmel je voeten en teennagels tegelijkertijd. Gelukkig zijn er verscheidene natuurlijke remedies die je kunnen helpen om dit probleem te verminderen en te verwijderen, zodat je gezonde voeten kan hebben.

Witte azijn

Dit ingrediënt heeft erg positieve resultaten laten zien bij het behandelen van problemen zoals het bekende zwemmerseczeem, blaren, teennagelschimmel en andere besmettelijke problemen van de voeten. Je hoeft alleen maar gelijke delen water en witte azijn te mengen in een grote kom en hier je voeten 15 minuten in onder te dompelen.

Tea tree olie

tea tree oil

Tea tree olie kan je uitstekend helpen bij het verminderen van voetschimmel. Breng elke dag simpelweg een paar druppels aan op je voeten of meng tea tree olie in water en dompel hier je voeten in onder.

Knoflook

Knoflook staat bekend om zijn antiseptische, antibiotische en desinfecterende eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het effectief bestrijden van teennagel- en voetschimmel. Voor beide types kan je een beetje knoflook fijnstampen en het smeersel op het gebied aanbrengen waar je schimmel hebt. Wikkel er verband omheen en laat dit de hele nacht zitten. Een andere manier is om een paar keer per dag knoflookolie op het besmette gebied aan te brengen.

Citroen

Citroen tegen voetschimmel

Citroenen hebben ook antiseptische en desinfecterende eigenschappen, die schimmel effectief kunnen bestrijden. Het enige dat je hoeft te doen is met een citroen over het besmette gebied wrijven. Laat het 10 minuten zitten en spoel het vervolgens af met een klein beetje water. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.