Genees je ingegroeide nagels op een natuurlijke manier

Ingegroeide nagels kunnen ontzettend pijnlijk zijn en soms is er een chirurgische ingreep nodig om ervan af te komen. Mocht het nog niet zover zijn, lees dan hoe je ze op een natuurlijke manier kunt genezen.
Genees je ingegroeide nagels op een natuurlijke manier
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 08 oktober, 2018

Als je ingegroeide nagels hebt, heb je vaak last van vervelende en pijnlijke ontstekingen, die op de huid rondom de nagel ontstaan wanneer die ingroeit. Het kan zelfs een infectie veroorzaken.

In dit artikel gaan we het hebben over de symptomen en de mogelijke oorzaken. We zullen ook een aantal natuurlijke remedies delen, die je thuis kan maken, die helemaal niet gecompliceerd zijn en die gemaakt zijn van ingrediënten die je meestal in de keuken kan vinden: citroen, zout, tijm, ui, ei of wortel.

Wat zijn de symptomen?

Je weet meteen wanneer je ingegroeide nagels hebt, omdat we kunnen zien dat het gebied rondom de nagel roodachtig en/of ontstoken is. Het is over het algemeen pijnlijk om aan te raken. Het kan soms ook geïnfecteerd zijn, waardoor er pus vrijkomt in dit gebied.

Mogelijke oorzaken

Ingegroeide nagels worden door één of meerdere van de volgende dingen veroorzaakt:

 • Overmatige nagelgroei
 • Abnormale nagelgroei
 • Een wond die veroorzaakt wordt doordat de nagel in de huid groeit
 • Verkeerde schoenen, die een grote hoeveelheid druk uitoefenen op de voeten
 • Overmatig zweten
 • Trauma’s
 • Huidaandoeningen

Infusie van tijm

Tijm is een geneeskrachtige plant met verschillende voordelen. Een daarvan is het helpen ontstekingen en infecties te bestrijden en pijn te verzachten. Daarom is het een perfecte remedie tegen je ingegroeide nagels.

Bereid een infusie voor met één kopje water en twee eetlepels tijm. Kook het vijf minuten en dompel de aangetaste teen er vijf tot tien minuten in, zodra de infusie warm is. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Vrouw krijgt manicure aan haar hand

Citroen en zout

Met deze simpele ingrediënten kan je een effectieve behandeling voor je ingegroeide nagels maken. Maak een klein gaatje in de citroen en doe er een beetje zout in. Houd je aangetaste teen er in. Laat die twintig minuten zitten en doe dit dagelijks, totdat de ingegroeide nagel genezen is.

Zowel citroen als zout werken desinfecterend en verminderen ontstekingen.

Kompres met uien

De ui is een uitstekende ontstekingsremmer, die gebruikt wordt om verscheidene aandoeningen te behandelen. Het kan ook gebruikt worden in dit geval en kan erg simpel aangebracht worden.

Kook één ui en doe die in een blender na het koken. Leg de ui op een steriel kompres als hij nog warm is. Breng het kompres aan op de aangetaste teen. Je kan het ook bedekken met verband of chirurgische tape, zodat het kompres er in ieder geval twee uur op blijft zitten.

Kompres met wortels

Al deze remedies zijn erg effectief, maar je mag zelf kiezen welke je wilt gebruiken, afhankelijk van welke ingrediënten je beschikbaar hebt in de keuken. Je kan ze ook afwisselen om te zien welke praktischer is of beter werkt.

Dit kompres is vergelijkbaar met dat met uien, maar nu doen we het met wortels. Dit helpt niet alleen om je ingegroeide nagels te verbeteren, maar het revitaliseert de aangetaste huid ook.

Breng dit kompres drie keer per dag, minimaal vijftien minuten aan.

Eiwit

Deze remedie is super snel en je bereikt ook goede resultaten als je dit constant herhaalt, totdat je verbetering ziet. Het enige wat je hoeft te doen is één eiwit opkloppen en het verscheidene keren per dag aanbrengen op het aangetaste gebied. Je kan de eiwitten drie dagen in de koelkast bewaren.

Kun je ingegroeide nagels voorkomen?

Je kan ingegroeide nagels voorkomen door het volgende advies op te volgen:

 • Zorg altijd dat je je nagels knipt en gelijkmatig bijwerkt, waarbij je de nagelriemen ook onderhoudt. Gebruik altijd een vijl, zodat er geen scherpe randjes achterblijven.
 • Probeer geen strakke sokken te dragen en kies liever exemplaren, die de natuurlijke vorm van je voeten respecteren. Zorg ervoor dat ze ademend zijn. Draag bij voorkeur geen schoenen met hoge hakken.
 • Als je je voet gestoten hebt of iemand heeft er op gestaan, behandel je tenen dan met natuurlijke remedies, ook al lijkt het niet ernstig te zijn.
 • Hydrateer je handen en voeten door middel van bevochtigingscrèmes die vitamine E bevatten of plantenolie.
 • Als je schimmel op het aangetaste gebied hebt gehad, breng dan een druppel pure tea tree olie aan, wat een krachtige fungicide is.
Voet krijgt pedicure behandeling

Aanbeveling: Als je teennagel geïnfecteerd is en de infectie wordt niet minder, blijft hetzelfde of wordt juist erger, ga dan direct naar je huisarts om verdere complicaties te voorkomen. Het komt weliswaar niet veel voor, maar als je het niet behandelt, kunnen nagels los raken, kan zich een abces vormen of kan de infectie zich uitbreiden.

Foto’s ter beschikking gesteld door FoundryParkInn 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.