Zo genees je ingegroeide nagels op een natuurlijke manier

Ingegroeide nagels zijn vervelende en pijnlijke ontstekingen, die op de huid rondom de nagel ontstaan wanneer die ingroeit. Het kan zelfs een infectie veroorzaken.

In dit artikel gaan we het hebben over de symptomen en de mogelijke oorzaken. We zullen ook een aantal natuurlijke remedies delen, die je thuis kan maken, die helemaal niet gecompliceerd zijn en die gemaakt zijn van ingrediënten die je meestal in de keuken kan vinden: citroen, zout, tijm, ui, ei of wortel.

Wat zijn de symptomen?

We weten allemaal wanneer we een ingegroeide nagel hebben, omdat we kunnen zien dat het gebied rondom de nagel roodachtig en/of ontstoken is en het is over het algemeen pijnlijk om aan te raken. Het kan soms ook geïnfecteerd zijn, waardoor er pus vrijkomt in dit gebied.

Mogelijke oorzaken

Ingegroeide nagels worden door één of meerdere van de volgende dingen veroorzaakt:

 • Overmatige nagelgroei
 • Abnormale nagelgroei
 • Een wond die veroorzaakt wordt doordat de nagel in de huid groeit
 • Verkeerde schoenen, die een grote hoeveelheid druk uitoefenen op de voeten
 • Overmatig zweten
 • Trauma’s
 • Huidaandoeningen

Tijm infusie

Tijm is een geneeskrachtige plant met verschillende voordelen. Één daarvan is het helpen om ontstekingen en infecties te bestrijden en pijn te verzachten. Daarom is het een perfecte remedie tegen ingegroeide nagels.

Bereid een infusie voor met één kopje water en twee eetlepels tijm. Kook het vijf minuten en dompel hier de aangetaste teen vijf tot tien minuten in zodra de infusie warm is. Herhaal dit meerdere keren per dag.

manicure-FoundryParklnn

Citroen en zout

Met deze simpele ingrediënten kan je een effectieve behandeling voor ingegroeide nagels maken. Maak een klein gaatje in de citroen en doe er een beetje zout in. Doe je aangetaste teen er in. Laat die twintig minuten zitten en doe dit dagelijks, totdat de ingegroeide nagel genezen is.

Zowel citroen als zout werken desinfecterend en verminderen ontstekingen.

Kompres met uien

De ui is een uitstekende ontstekingsremmer, die gebruikt wordt om verscheidene aandoeningen te behandelen. Het kan ook gebruikt worden in dit geval en kan erg simpel aangebracht worden.

Kook één ui en doe die in een blender na het koken. Doe de ui op een steriel kompres wanneer hij nog warm is. Breng het kompres aan op de aangetaste teen. Je kan het zelfs bedekken met verband of chirurgische tape, zodat het er in ieder geval twee uur op blijft zitten.

Kompres met wortels

Al deze remedies zijn erg effectief, maar je mag zelf kiezen welke je wilt gebruiken, afhankelijk van welke ingrediënten je beschikbaar hebt in de keuken. Je kan ze ook afwisselen om te zien welke praktischer is of beter werkt.

Dit kompres is vergelijkbaar met die van de uien, maar nu doen we het met wortels. Dit helpt niet alleen om de ingegroeide nagel te elimineren, maar het revitaliseert de aangetaste huid ook.

Breng dit kompres drie keer per dag, minimaal vijftien minuten aan.

Eiwit

Deze remedie is super snel en je bereikt ook goede resultaten als je dit constant herhaalt, totdat je verbetering ziet. Het enige wat je hoeft te doen is één eiwit opkloppen en het verscheidene keren per dag aanbrengen op het aangetaste gebied. Je kan de eiwitten drie dagen in de koelkast bewaren.

Kunnen ze voorkomen worden?

Je kan ingegroeide nagels voorkomen door het volgende advies op te volgen:

 • Zorg altijd dat je je nagels knipt en gelijkmatig bijwerkt, waarbij je de nagelriemen ook onderhoudt. Gebruik altijd een vijl, zodat er geen scherpe randjes achterblijven.
 • Probeer niet te strakke sokken te dragen en kies liever exemplaren, die de natuurlijke vorm van je voeten respecteren. Zorg ervoor dat ze ademend zijn. Draag bij voorkeur geen schoenen met hoge hakken.
 • Als je je voet gestoten hebt of iemand heeft er op gestaan, behandel je tenen dan met natuurlijke remedies, ook al lijkt het niet ernstig te zijn.
 • Houd je handen en voeten vochtig door middel van bevochtigingscrèmes die vitamine E bevatten of plantenolie.
 • Als je fungus op het aangetaste gebied hebt gehad, breng dan een druppel pure tea tree olie aan, wat een krachtige fungicide is.

pedicure-FoundryParklnn

Aanbeveling: Als je teennagel geïnfecteerd is en de infectie wordt niet minder, blijft hetzelfde of wordt juist erger, ga dan direct naar je dokter om verdere complicaties te voorkomen. Het komt weliswaar niet veel voor, maar als je het niet behandelt, kunnen nagels afvallen, kan er een abces vormen of breidt de infectie zich uit.

Foto’s ter beschikking gesteld door FoundryParkInn