Hoe voorkom je teennagelschimmel?

Goede hygiëne en de juiste schoenen zijn erg belangrijk om schimmelnagels te voorkomen.
Hoe voorkom je teennagelschimmel?
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 01 november, 2022

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een goede hygiëne en de juiste schoenen zijn erg belangrijk om teennagelschimmel te voorkomen. Ook moeten de voeten droog gehouden worden.

Teennagelschimmel is een veelvoorkomend probleem

Het staat in de medische wereld bekend als onychomycose en is een veel voorkomende aandoening die de teennagels aantast. Schimmel aan de teennagels wordt veroorzaakt door minuscule parasieten die voorkomen in warme en vochtige gebieden.

Teennagelschimmel veroorzaakt verkleuring en verandering van vorm en textuur van de nagels. In de meest ernstige gevallen kan het zelfs de gehele nagel vernietigen. Daarom is het erg belangrijk om dit te voorkomen.

Houd je voeten schoon en droog

Het is belangrijk om je handen en voeten droog en schoon te houden om de uitbraak van schimmels te voorkomen. Deze komen voor op donkere, vochtige en warme plekken.

Voeten drogen om teennagelschimmel tegen te gaan

Het is van essentieel belang om een goede hygiëne te behouden. Dit kun je doen door te wassen met zeep of een gel die pH-neutraal is en die irritatie aan de voeten voorkomt.

Je kunt ook antibacteriële talkpoeder gebruiken en altijd je sokken verwisselen na fysieke activiteiten. Dit zal ook schimmel voorkomen die tussen je tenen kan ontstaan. Deze schimmel is ook erg vervelend, omdat het een slechte geur en irritatie kan veroorzaken.

Het is erg belangrijk om te onthouden dat je de handen en voeten goed droog maakt na het wassen of na het doen van fysieke activiteiten. Het is normaal om na het sporten zweterige handen en voeten te hebben.

Wees er zeker van dat je niet vergeet tussen je tenen te wassen. Dit gedeelte vergeten we soms goed te drogen en hier kunnen schimmels makkelijk ontstaan.

Houd je nagels kort

Een uitstekende manier om teennagelschimmel of andere vormen van schimmel te voorkomen, is door je nagels kort te houden. Deze moeten altijd recht worden geknipt, zonder scherpe hoekjes of scheurtjes.

Voorkom onregelmatige uiteinden en probeer ook de hoekjes van de nagels rond te knippen. Dit zal voorkomen dat je nagels je huid in gaan groeien. Dit kennen we ook als een ingegroeide nagel en is natuurlijk erg vervelend en pijnlijk.

Ook is het goed om de materialen die je gebruikt voor je pedicure of manicure te desinfecteren. Deel deze producten ook niet met anderen.

Teennagelschimmel is erg besmettelijk en als je dezelfde instrumenten gebruikt die geïnfecteerd zijn, kan jij deze aandoening ook makkelijk ontwikkelen.

Als je geen andere optie hebt, kun je je voeten ook altijd reinigen met alcohol. Indien je kloven of andere wonden aan je voeten hebt, raden we dit echter af. Alcohol zal deze wonden namelijk irriteren.

Draag schoenen in openbare ruimtes

Vergeet niet om schoenen te dragen op plekken zoals de sportschool, het strand, het zwembad en in publieke douche ruimtes en sauna’s. Rondlopen op blote voeten is een van de makkelijkste manieren om schimmel aan je teennagels op te lopen.

Openbare ruimtes zijn niet zo schoon als je misschien denkt. Daarom is het zo belangrijk om schoenen te dragen. Niet alleen om deze reden, maar ook om te voorkomen dat je in scherpe voorwerpen stapt en je huid beschadigt.

Het is een goed idee om een paar schoenen te hebben voor elke individuele plek. Je kunt bijvoorbeeld schoenen hebben voor het strand en een ander paar voor de sportschool.

Draag comfortabele schoenen

Schimmel groeit graag in gebieden waar er druk wordt uitgeoefend.

Om teennagelschimmel te voorkomen, is het essentieel om een paar comfortabele schoenen te dragen die je voeten de ruimte geven om te ademen. Ook moet je sokken of pantykousjes dragen.

Laat je schoenen ‘s nachts goed drogen aan de lucht. Als je schoenen nat worden, zorg er dan voor dat ze eerst helemaal droog zijn voordat je deze weer draagt om infecties te voorkomen.

Gebruik talkpoeder

Gebruik producten zoals talkpoeder om je voeten droog te houden. Dit kan het beste samen worden gebruikt met vochtinbrengende lotions om blaren en wrijving te voorkomen.

Het is aan te raden om talkpoeder dagelijks te gebruiken of elke dag dat je dichte schoenen draagt.

Schimmelwerende crème

Het gebruik van schimmelwerende crème of lotion op regelmatige basis is een uitstekende manier om schimmels aan je voeten te voorkomen. Bovendien ondersteunt het behandelingen tegen schimmel die je huisarts wellicht al heeft gestart.

Lotion op de voeten

Wees je ervan bewust dat je met je dokter moet bespreken welke aanbeveling hij of zij voor jou heeft. Hij of zij zal namelijk het beste weten welke crème het meest geschikt is voor jouw type probleem.

De verschijning van teennagelschimmel is een nachtmerrie voor zowel mannen als vrouwen. Dit is niet alleen een esthetisch probleem, maar ook een aandoening die ernstige problemen kan veroorzaken. Een infectie die wordt veroorzaakt door deze schimmel kan veel schade toebrengen bij mensen met diabetes of andere stofwisselingsziekten


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Haneke, E. (1991). Fungal infections of the nail. Semin Dermatol.

  • Harvard Health letter. (2007). Toenail fungus: Drill to kill. Harvard Health Letter.

  • Eisele, S. A., & Eisele, S. A. (1994). Conditions of the toenails. Orthopedic Clinics of North America.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.