Tips om sterkere nagels te krijgen

Als je nagels breekbaar zijn, vertellen we je hier wat de reden kan zijn en hoe je ze moet verzorgen. De verzorging moet dagelijks en met de juiste producten worden uitgevoerd.
Tips om sterkere nagels te krijgen

Laatste update: 20 december, 2018

Als je nagels gemakkelijk breken en je denk dat ze er nooit goed uit zullen zien, lees dan dit artikel. Je handen zullen eruit zien alsof ze zo uit een nagellakreclame komen. Leer hier hoe je sterkere nagels kunt krijgen.

Om sterkere nagels en mooie handen te krijgen, moet je ze elke dag verzorgen. Het kan zijn dat je hier nooit veel aandacht aan hebt besteed, totdat je naar je handen kijkt en denkt: “Wat moet ik nu doen?” Wanhoop niet.

Het gaat er niet om dat je het probleem zo snel mogelijk oplost, maar om een oplossing voor de lange termijn te vinden, waarbij je je nagels elke dag verzorgt. Ze goed beschermen en hydrateren is essentieel om sterkere nagels te krijgen.

Waarom zijn mijn nagels zo broos?

Hier zijn een aantal redenen waarom nagels broos en breekbaar worden:

  • het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zonder handschoenen
  • het baden in heet water (of het wassen van de handen).
  • gebruik van schadelijke reinigingsproducten
  • het openen van blikjes of ergens in krassen met behulp van de nagels
  • schimmels (onychomycose) die niet behandeld worden
  • nagelbijten of ze contant in je mond stoppen
  • ze met te veel kracht vijlen
  • vaak je nagels lakken met nagellak van slechte kwaliteit
  • bepaalde tekorten aan vitamines en voedingsstoffen
  • roken of het gebruik van tabaksproducten, vaak alcohol drinken
  • gebrek aan vocht

Als de nagels niet gezond zijn, zullen ze niet gelijkmatig groeien. Ze zijn onregelmatig en hebben geen natuurlijke kleur. Ze kunnen schilferig of zelfs geel worden en boven alles breken ze snel (zonder aantoonbare reden).

Broze nagels

Het is belangrijk om uit te zoeken waarom je nagels ongezond zijn. Op deze manier kan je ze de intense en effectieve behandeling geven die ze nodig hebben.

Tips voor sterkere nagels

Draag handschoenen als je de afwas doet

Je zou altijd handschoenen moeten dragen bij welke huishoudelijke taak je ook doet. Zeep en andere schoonmaakproducten hebben een negatieve impact op de gezondheid van je nagels.

De chemicaliën verzwakken ze en zorgen er voor dat gemakkelijker breken. Probeer indien mogelijk de afwas maar één keer per dag te doen en hou je handen zo veel mogelijk uit het water.

Eet meer proteïne

Je zult merken dat je huid er gezonder uit zal zien en sterkere nagels zal krijgen. Zorg dat de vetten die je binnenkrijgt gezond zijn, zoals:

  • noten
  • groenten
  • melk
  • boter

Probeer ook lijnzaadolie of lijnzaad.

Lijnzaad voor sterkere nagels

Herstel ze meteen

Laat nagels niet beschadigd of met ruwe randjes achter. Vijl ze zo snel mogelijk om verdere beschadigingen te voorkomen en er voor te zorgen dat ze niet aan iets blijven haken. Bijt ze niet af.

Sommige vrouwen gebruiken vloeibare lijm om gebroken nagels te herstellen. Doe dit op de volgende manier:

  • laat het drogen
  • vijl het glad
  • breng een doorzichtige laag nagellak aan

Deze techniek moet alleen gebruikt worden in noodgevallen en niet op al je nagels.

Kortere nagels, minder problemen

We weten al lang dat lange nagels prachtig zijn, maar helaas kun je ze niet altijd in dezelfde lengte houden. Het is beter om ze dezelfde lengte als je vinger te houden of net iets langer. Op deze manier breken ze minder snel, plus het is in de mode!

Laat ze niet altijd gelakt

Een van de meest gebruikte technieken om nagels mooi te houden is om ze continu gelakt te houden. Dit is echter niet goed voor de gezondheid van je nagels. Als je je nagels lakt, kunnen ze niet ademen en dit kan negatief zijn als je nagels al broos zijn of makkelijk breken.

Daarnaast is het geen verrassing dat dit de reden is dat ze breken. Verwijder de nagellak minimaal één keer per week, zodat je nagels op adem kunnen komen.

Doorzichtige nagellak

Als je niet tevreden bent met hoe je nagels eruit zien of als je bang bent dat je snel breken, kun je ze ‘s nachts ongelakt houden en ze ’s morgens weer lakken tijdens het ontbijt. Je kunt ze ook een pauze geven tijdens het weekend door ze in hun natuurlijke staat te houden.

Wees voorzichtig welk soort nagellakremover je gebruikt, want aceton (het hoofdingrediënt) is erg agressief en kan de nagels beschadigen. Het is beter om een natuurlijke nagellakremover te gebruiken op oliebasis.

Wees voorzichtig met snelle en gemakkelijke oplossingen

Zoals we eerder al vermeldden, heb je er vast al eens aan gedacht om nepnagels te gebruiken. Dit is prima voor een speciale gelegenheid zoals je trouwdag, een belangrijk feest of evenement, maar blijf ze daarna niet gebruiken.

Waarom? Om te beginnen moet je een groot deel van de originele nagel wegvijlen om de nepnagel aan te kunnen brengen. Deze nepnagels vereisen veel lijm om ze op hun plaats te houden bovenop de natuurlijke nagel.

Schimmel kan zich makkelijk ontwikkelen tussen de nepnagel en je echte nagels, omdat deze niet kan ademen, net zoals met nagellak.

Nagels zijn geen gereedschap

We blijven dit herhalen, omdat het een van de meest veelvoorkomende oorzaken is van gebroken nagels. Gebruik ze niet om:

  • een blikje of paperclip te openen
  • een label of vuil af te krabben

Er is speciaal en geschikt gereedschap voor deze taken.

Nagels met nailart

Geef jezelf elke week een manicure. Je hoeft niet naar een nagelsalon en veel geld uit te geven. Je kunt dit doen tijdens het weekend. Verveel je je niet altijd op zondagmiddag?

Maak gebruik van deze tijd om je handen en nagels te verzorgen! Verwijder de nagellak, scrub met olijfolie en zout en vijl je nagels zodat ze allemaal even lang zijn. Verzorg je handen daarna met een hydraterende crème, waarbij je masseert vanuit de nagelriemen.

Laat alles goed drogen en breng je lak zoals gewoonlijk aan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.