8 trucjes om vieze luchtjes uit je schoenen te halen

Deze trucjes zijn nuttig om vieze luchtjes in je schoenen te voorkomen en te behandelen. Echter is het ook belangrijk om regelmatig de zooltjes van je schoenen te vervangen, zodat deze geen teveel aan bacteriën bevatten.
8 trucjes om vieze luchtjes uit je schoenen te halen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vieze luchtjes in de schoenen is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen teistert. Door hun drukke bestaan, geven mensen minder en minder aandacht aan hun voeten. Tevens realiseren zij zich niet dat hun voeten niet lekker ruiken.

Het probleem is dat onze voeten veel zweten. Hierdoor krijg  je een vochtige omgeving waar bacteriën makkelijk kunnen groeien. Door slechte hygiëne in dit gebied krijg je dan last van slecht ruikende voeten en infecties.

Gelukkig zijn er veel antibacteriële ingrediënten die ook kunnen worden gebruikt als deodorant. Deze helpen onze schoenen schoon te houden, zodat deze de slechte geurtjes neutraliseren.

In dit artikel willen we 8 trucjes met je delen die je kan gebruiken om van slecht ruikende geurtjes in je schoenen af te komen. Al deze behandelingen bevatten natuurlijke ingrediënten. En bovendien: als je deze tips gebruikt, hoef je geen dure producten meer aan te schaffen.

Lees gauw verder!

8 trucjes om vieze luchtjes uit je schoenen te halen

1. Natriumbicarbonaat

Natriumcarbonaat

Natriumbicarbonaat, baksoda of zuiveringszout zijn goede producten om te gebruiken wanneer je van vieze luchtjes in je schoenen wilt afkomen.

De antiseptische eigenschappen verwijderen bacteriën en absorberen het teveel aan vocht dat toelaat dat de bacteriën zich verspreiden.

Hoe gebruik je het?

  • Doe een klein beetje soda in de binnenkant van je schoenen en laat dit vervolgens een nachtje staan.
  • Herhaal dit drie achtereenvolgende nachten, zodat de geuren compleet verdwijnen.

2. Kattenbakvulling

Dit is geen bekend trucje om af te komen van vieze geuren in je schoenen. Toch is het erg effectief om snel van de vieze luchtjes af te komen. Dit komt doordat de kattenbakvulling alle vocht uit de schoenen absorbeert, zodat ze weer ruiken naar nieuwe, frisse schoenen.

Hoe gebruik je het?

  • Vul twee sokken met een klein beetje kattenbakvulling en stop deze in de schoenen.
  • Laat de gevulde sokken een nacht in de schoenen zitten en herhaal dit proces verschillende keren als je denkt dat dit nodig is.

3. Babypoeder

Babypoeder tegen vieze luchtjes

Babypoeder gaat vocht tegen en verandert de omgeving waarin micro-organismes floreren. 

Daarnaast bevat het een zoete en delicate geur die nare luchtjes neutraliseert en overtollig zweet opneemt.

Hoe gebruik je het?

  • Breng een grote hoeveelheid babypoeder aan op de zolen van je voeten, voordat je je schoenen aantrekt.
  • Ook kan je babypoeder in de schoenen aanbrengen die vies ruiken.

4. Citrusvruchtenschil

De schil van citrusvruchten heefteen antimicrobiële en aromatische eigenschappen die makkelijk vieze luchtjes uit de schoenen doen verwijderen.

Hoe gebruik je het?

  • Snijd de citroen-, limoen- of sinaasappelschillen in stukjes en plaats deze in je schoenen gedurende vier uur.
  • Na vier uur kan je de schillen eruit halen en daarna checken of de geurtjes verdwenen zijn.

5. Lavendelbloem

Lavendel

Lavendelbloemen zijn erg populair omdat ze een verfrissende en ontspannende werking hebben. Je kan dit type bloemen in veel huizen vinden en ze worden gebruikt om vieze luchtjes te neutraliseren.

Wat sommige mensen zich niet realiseren, is dat lavendelbloemen zo’n sterk aroma hebben, dat ze ook kunnen worden gebruikt om de nare luchtjes die uit je schoenen komen te neutraliseren.

Hoe gebruik je het?

  • Snijd een aantal lavendelbloemen klein en stop deze in de schoenen die je wilt behandelen om de nare geuren te verwijderen.
  • Laat dit een nacht staan om ze goed hun werk te laten doen. Herhaal dit proces een aantal keren per week.

Wil je meer weten? Lees dan ook:
Lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren

6. Etherische tea tree olie

De antimicrobiële en anti-schimmel krachten van tea tree olie verwijderen de slechte geuren en daarnaast ook de bacteriën die voetinfecties veroorzaken.

Wanneer je dit in je schoenen stopt, neutraliseer je de pH-waarden en het laat een fijn en fris aroma achter.

Hoe gebruik je het?

  • Doe een paar drupjes van de etherische tea tree olie aan de binnenkant van je schoenen en laat dit intrekken. Vervolgens kan je de schoenen dragen, zoals je dat altijd doet.
  • Als de geur te sterk is, kan je deze olie combineren met een beetje natriumbicarbonaat. Laat het dan een nachtje staan.

7. Appelazijn

Appelazijn

De appelzuur en azijnzuur die gevonden worden in appelazijn veranderen de omgeving van de micro-organismen die gecreëerd worden door geuren en helpt deze te verwijderen. 

Dankzij het aanbrengen van de appelazijn in vies ruikende schoenen, vertraagt dus het proces van de verspreiding van de bacteriën.

Hoe gebruik je het?

  • Week twee grote wattenschijfjes in een goede hoeveelheid appelazijn en leg deze in de schoenen.
  • Laat deze voor twee uur in je schoenen zitten en check dan of de geur verdwenen is.

8. Vervang de zolen van je schoenen

Een reden waarom je misschien last hebt van vieze luchtjes in je schoenen, is dat de binnenzolen van je schoenen versleten zijn en hierdoor bacteriën de kans hebben gekregen om te groeien. Overtollig zweet, stof en elk soort viezigheid gaat vastzitten in de binnenzolen en kan de grote veroorzaker zijn van de vieze luchtjes.

Wat moet je doen?

Was regelmatig de binnenzolen en vervang deze wanneer je merkt dat ze afgedragen zijn.

Kortom, je moet uit de opties die hierboven beschreven staan de optie kiezen die jouw aandacht heeft getrokken. Probeer dit uit om de vieze luchtjes in je schoenen voor eens en voor altijd te verwijderen.

Voorkom het mixen van de verschillende trucjes op hetzelfde moment. Dit kan ongewilde reacties veroorzaken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco1(4), 118.
  • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research.
  • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology88(1), 170–175.
  • Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., Ghosh, J. S., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology2(3), 119–122.
  • Schelz, Z., Molnar, J., & Hohmann, J. (2006). Antimicrobial and antiplasmid activities of essential oils. Fitoterapia77(4), 279–285.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.