Acht vreemde manieren om babypoeder te gebruiken

Om ervoor te zorgen dat je houten vloer niet meer kraakt, kun je altijd proberen om wat talkpoeder in de kieren te strooien.
Acht vreemde manieren om babypoeder te gebruiken

Laatste update: 28 januari, 2021

Babypoeder is dankzij de aangename geur en het vermogen om luieruitslag te voorkomen al tientallen jaren een zeer populair product.

Nog niet zo lang geleden ontdekte men echter dat dit product niet geheel veilig is voor kleine kinderen. Het kan namelijk ademhalingsproblemen veroorzaken en zelfs hun gevoelige huidje uitdrogen.

Hoewel babypoeder in de meeste landen nog steeds verkocht wordt, raadt de American Academy of Pediatrics aan dit product niet bij kinderen te gebruiken. Het goede nieuws is dat er gelukkig ook genoeg manieren bestaan om babypoeder in huis te gebruiken die het uitvoeren van je dagelijkse taken een stuk makkelijker kunnen maken.

Als je kind dus al wat ouder is en je nog wat talkpoeder in je kastje hebt staan – of een potje cadeau hebt gekregen dat je liever niet wilt gebruiken – probeer dan eens een van de onderstaande, alternatieve manieren om dit product te gebruiken. Bekijk ze zelf eens!

Alternatieve manieren om babypoeder te gebruiken

1. Vetvlekken verwijder

Vetvlekken verwijderen met babypoeder

Wanneer je een vetvlek krijgt op je kleding of stoffering, dan kan het vrij moeilijk zijn om deze vlek te verwijderen en meestal moet je hiervoor agressieve chemicaliën gebruiken.

Om dit ongemak te vermijden, kun je de volgende keer dat je weer op een vetvlek stuit de vlek bestrooien met een beetje talkpoeder. Laat het poeder een paar minuten intrekken en schrob de stof vervolgens schoon.

2. Geluidloze nieuwe schoenen

Nieuwe schoenen vertonen vaak het probleem dat ze piepen bij elke stap die je zet. Dit komt door de wrijving van de materialen voordat ze warm en soepel zijn, waardoor je de hele dag door dat vervelende geluid moet aanhoren.

Om jezelf hiervan te verlossen, hoef je alleen maar gebruik te maken van een van de minder bekende toepassingsmogelijkheden van babypoeder. Strooi simpelweg een klein beetje in je schoenen. Herhaal deze procedure als dit nodig is.

 3. Red je keukenhandschoenen

Handschoenen beschermen met babypoeder

Keukenhandschoenen kunnen gemakkelijk beschadigd raken door schimmel, wat ervoor zorgt dat het plastic uit elkaar valt.

Om de handschoenen in goede staat te houden en de groei van micro-organismen te voorkomen, kun je simpelweg elke keer nadat je ze gebruikt hebt een beetje talkpoeder in de handschoenen strooien. Je hebt maar een klein beetje nodig om het vocht te absorberen.

4. Maak je houten vloer geluidloos

We hebben al laten zien hoe je dit product kunt gebruiken om dat vervelende gepiep van nieuwe schoenen op te lossen. Maar… wist je dat je dit poeder ook kunt gebruikt om krakende houten vloeren geluidloos te maken?

Als je last hebt van het gekraak van een houten vloer, verdeel dan wat talkpoeder over de planken die kraken en gebruik een bezem om het poeder in de hoekjes en gleufjes te vegen die de wrijving veroorzaken.

5. Bestrijd mieren

Dankzij de vluchtige bestanddelen die dit product bevat, kunnen mieren niet over deze barrière heen om in je huis te komen, waardoor dit natuurlijk een geweldig middel is om de beestjes uit je huis te houden. Het beste aan dit middel is dat het veiliger is dan het vergif dat je in de meeste winkels kunt kopen.

Strooi wat talkpoeder rond je ramen en de kiertjes waar mieren je huis in kunnen komen en langs de randen van je tuin.

6. Shampoo voor vet haar

Vet haar bestrijden met babypoeder

Talkpoeder is niet alleen handig om vet uit je kleding en stoffering te krijgen, maar ook om vettigheid dat zich op het huidoppervlak verzamelt te absorberen.

Als je last hebt van een vettige hoofdhuid, dan kun je de huid vijftien minuten voordat je onder de douche gaat uitdrogen met wat talkpoeder.

Dit heerlijk ruikende poeder is ook geweldig om de vacht van je huisdier te verzorgen zonder water te hoeven gebruiken.

7. Aftershave

Talkpoeder is niet alleen een heerlijk betaalbaar product, maar kan ook wonderen verrichten om je huid te verzachten net nadat je jezelf geschoren hebt. Het poeder is verkoelend en zal de irritatie die veroorzaakt wordt door je scheermesje laten verdwijnen.

Als je een gevoelige huid hebt, dan kun je talkpoeder zelfs gebruiken om allergische reacties te voorkomen.

8. Verbeter de geur van je kattenbak

Kattenbak verschonen met babypoeder

Hoewel kattenbakvulling gemaakt is om afval en geurtjes te absorberen, kan er na een paar dagen een vrij onaangename geur vanaf komen. Om dit probleem te vermijden, kun je proberen om vier eetlepels talkpoeder over de vulling te verdelen.

Je zult zien hoe goed het talkpoeder in staat is om geurtjes te neutraliseren.

Hoewel dit product dus niet zo goed is voor baby’s als voorheen werd gedacht, kan het toch nog nuttig zijn om in huis te hebben. Als je al wat babypoeder in huis hebt, aarzel dan niet om vandaag nog een van de gebruiksmogelijkheden die we in dit artikel besproken hebben uit te proberen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Garlich, F. M., & Nelson, L. S. (2011). Inhalation of baby powder. Emergency Medicine.
  • Sinniah, D. (2011). Industry and Cosmetic Uses of Talc with their Implication on Health. International E-Journal of Science, Medicine & Education.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.