Zes mogelijke oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid

We weten allemaal dat de hoofdhuid ons hoofd bedekt en beschermt. De hoofdhuid bestaat uit bloedvaten, huid, haarzakjes en haren.
Zes mogelijke oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De hoofdhuid bestaat uit verschillende lagen. Het werkt als een lichamelijke bescherming en een isolerende laag. Op die manier beschermt de hoofdhuid je immuunsysteem. Verschillende factoren kunnen voor een pijnlijke hoofdhuid zorgen.

De hoofdhuid is het deel van je lichaam dat het meest blootgesteld wordt aan invloeden van buitenaf. Het is ook vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Gelukkig bestaan er oplossingen.

Misschien heb je voortdurend last van irritatie, pijn of gevoeligheid in je hoofdhuid, ook al had je het haar de hele dag los hangen. Wellicht heb jij je ooit al afgevraagd wat een pijnlijke hoofdhuid betekent en hoe je het kan behandelen.

In dit artikel vind je alle antwoorden die je zoekt. We hopen dat ze jou kunnen helpen!

Oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid

Oorzaken van een pijnlijke hoofdhuid

Je hoofdhuid zit vol zenuwuiteinden. Ze bevinden zich in de wortel van de haarzakjes. Het is hun verantwoordelijkheid om je hoofd te beschermen. Ze zijn echter ook heel gevoelig.

Dit zijn enkele mogelijke redenen voor de gevoeligheid van je hoofdhuid.

1. Een onevenwichtig dieet

Wanneer je een onevenwichtig voedingspatroon volgt, dan kun je een tekort aan vitaminen en mineralen hebben. Die bestanddelen zijn nodig om je hoofdhuid te voeden.

Als je niet goed eet, dan kun je vatbaarder voor de volgende aandoeningen worden:

Je kan dit echter proberen te voorkomen. Volg een geschikt dieet en drink de hele dag door veel water. Deze aanpak zal je hoofdhuid de kracht geven die het nodig heeft. Bovendien hoef je hiervoor weinig inspanning te leveren.

Misschien interesseert dit artikel jou ook:
Voeding en vermoeidheid: de gevolgen van een onevenwichtig dieet

2. Agressieve shampoo

Shampoo is één van de voornaamste boosdoeners die een pijnlijke hoofdhuid veroorzaken. De basis van vele shampoos zijn immers agressieve reinigingsmiddelen. Die kunnen een deel van de beschermende laag op de hoofdhuid wegwassen.

Wanneer deze beschermende laag weggewassen is, kunnen de huidcellen ontstoken raken. Ze zijn dan ook kwetsbaarder voor droogheid en irritatie. Er zijn echter ook nog andere mogelijke factoren zoals de chemische stoffen in haarproducten, zepen en bepaalde medicijnen.

3. Blootstelling aan de weersomstandigheden

De weersomstandigheden beïnvloeden de hoofdhuid

Er zijn diverse factoren die de hoofdhuid aantasten kunnen zoals blootstelling aan:

  •  zon
  • regen
  • hitte
  • wind
  • vervuiling

Als je de hoofdhuid wilt beschermen, zet dan een muts of hoed op vóór je het huis verlaat. Een hoed is een gemakkelijke manier om je hoofdhuid gezond te houden.

4. Stress

Stressvolle situaties z=kunnen ook invloed hebben op je hoofdhuid en op de gezondheid van je haar. Neem een adempauze wanneer je kan. Leid jezelf af met iets waarvan je kan genieten. Dit zal je niet alleen helpen bij de problemen van je hoofdhuid. Het is ook ontspannend.

5. Het haar opsteken

Het haar opbinden veroorzaakt een pijnlijke hoofdhuid

Telkens als je het haar opsteekt, is het mogelijk dat je het haar in de war brengt. Je beschadigt op die manier ook je hoofdhuid. Het opsteken en vastbinden van je haar kan na verloop van tijd tot haarverlies leiden. Daarnaast kan je hoofdhuid ook veel gevoeliger worden.

Hou hier dus rekening mee en bind je haar niet altijd vast. Geef de hoofdhuid wat rust, vooral ‘s nachts. De beste manier is om je haren los te laten hangen. Als je het moet opsteken, bind het dan losjes op en trek niet te veel aan de haarwortels.

6. Haardrogers en stijltangen

Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van haardrogers en stijltangen! Regelmatig gebruik van deze apparaten is heel slecht voor je hoofdhuid. Je kan ze vervangen door producten en kapsels die geen enkele hitte vereisen.

Nog wat extra advies

Advies om een pijnlijke hoofdhuid te voorkomen

Wil je een gezondere en sterkere hoofdhuid, gebruik dan natuurlijke oliën en haarmaskers met voedingsstoffen die de hoofdhuid hard nodig heeft. We geven je hier enkele voorbeelden waarmee je een pijnlijke hoofdhuid kan voorkomen:

  • Arganolie, kokosolie, avocado-olie en castorolie.
  • Haarmaskers met vitamine B7, E en C.

Je bent wellicht ook geïnteresseerd om de volgende technieken te proberen:

  • Drink minstens 8 glazen water per dag. Dat is enorm goed voor je algemene gezondheid.
  • Masseer regelmatig je hoofdhuid. Dit stimuleert de bloedcirculatie. Tegelijkertijd verlicht het een pijnlijke hoofdhuid en versterkt het de hoofdhuid.

Heb je alles wat we hier besproken hebben al geprobeerd? Dan stellen we voor dat je naar een dermatoloog gaat. Die kan testen uitvoeren om het probleem vast te stellen en de gepaste behandeling voor te schrijven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.