Oorzaken van haarverlies en hoe je die kan oplossen

Haarverlies is te wijten aan een aantal redenen. We hebben het hier over de oorzaken die het meest optreden. We stellen je ook enkele oplossingen voor om dit probleem te stoppen.
Oorzaken van haarverlies en hoe je die kan oplossen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je last van haarverlies en weet je niet hoe je dit proces kan stopzetten? We bespreken hier de tien oorzaken van haarverlies die het meeste voorkomen. Bovendien vertellen we je hoe je het kan laten stoppen. Als je deze stappen volgt zal het ongetwijfeld veel eenvoudiger zijn om dit probleem aan te pakken

7 oorzaken van haarverlies

1. Schildklierproblemen

Oorzaken van haarverlies: schildklierproblemen

Eén van de redenen dat de haren uitvallen is wegens schildklierproblemen. Dit gebeurt omdat ons lichaam een disbalans van de hormonen ervaart. Dit kan gebeuren als gevolg van de menopauze, problemen van het endocriene systeem of als gevolg van diabetes.

Hoe los je dit probleem op?

Als je vermoedt dat het haarverlies te wijten is aan één van deze problemen dan moet je een endocrinoloog raadplegen. Die gespecialiseerde arts zal de nodige onderzoeken doen zodat hij jou de geschikte behandeling kan geven.

2. Een te streng dieet volgen

Soms volgen we een dieet dat zo streng is dat we alleen maar onze gezondheid in gevaar brengen. We moeten beseffen dat als we op korte tijd te veel gewicht verliezen dit niet goed is voor het lichaam. Want het zal ons immuunsysteem verzwakken.

Een streng dieet kan dus één van de oorzaken van haarverlies zijn. Want al deze factoren zullen ervoor zorgen dat onze haren uitvallen. Als er in ons lichaam sprake is van ademhalingsziekten en infecties, dan zal het ook langer duren voordat de haren zich herstellen.

Hoe lossen we dit op?

We raden je aan om regelmatig lichamelijke oefeningen te doen in plaats van te kiezen voor strenge vormen van dieet.

3. Chronische stress

Oorzaken van haarverlies: chronische stress

Ook chronische stress kan haarverlies veroorzaken. Dit komt omdat de bloedtoevoer naar de hoofdhuid aangetast is. Maar het goede nieuws is dat als je haren uitvallen als gevolg van stress ze snel opnieuw aangroeien.

Hoe kan je dit oplossen?

Zorg dat je een aantal uren per dag rust. Ga ook op zoek naar een manier om te ontspannen. Heb je last van emotionele problemen, raadpleeg dan een therapeut.

4. Verkeerde behandeling van de hoofdhuid

Een verkeerde behandeling van de hoofdhuid kan ook een factor zijn bij haarverlies. Er bestaat een lijst van items die je slechts nu en dan mag gebruiken. Men raadt af om ze regelmatig te gebruiken. Tot die groep behoren de haardroger en de krultang of de stijltang.

Wat is dan de oplossing?

Beperk het gebruik van de haardroger, de krultang en chemische producten. Vraag advies aan een deskundige. Die kan je producten aanbevelen die goed voor de haren zijn.

Sulfaten bijvoorbeeld zijn slecht voor de haren. Maar er zijn nog geen testen die dit bewijzen.

5. Bepaalde medicatie

Oorzaken van haarverlies: bepaalde medicatie

Wanneer je bepaalde medicatie neemt dan kan ook dit één van de oorzaken van haarverlies zijn. Eén van de medicijnen die dit effect hebben zijn pillen tegen een hoge bloeddruk.

Ook antidepressiva behoren tot deze categorie. Ze hebben vaak bijwerkingen. Eén van die bijwerkingen is haarverlies.

Hoe kunnen we dit oplossen?

Als je stopt met het nemen van deze medicatie, dan zal je merken dat je hoofdhuid herstelt. Maar je mag nooit ophouden dit soort medicatie te nemen zonder je arts te raadplegen.

6. Bloedarmoede

Ook bloedarmoede veroorzaakt haarverlies. Dit gebeurt omdat de bloedstroom naar de hoofdhuid aangetast is als een gevolg van het gebrek aan ijzer.

Als je bloedarmoede hebt dan zal je een aantal symptomen ervaren. Je zal onder andere last krijgen van slapeloosheid, een algemene slapheid en apathie. Als je deze signalen bij jezelf opmerkt dan is het tijd om het niveau van de hemoglobine die je in je bloed hebt te veranderen.

Hoe kan je dit oplossen?

Als een bloedonderzoek bevestigt dat je bloedarmoede hebt dan zal je voedingsmiddelen die ijzer bevatten moeten toevoegen aan je voedingspatroon. Dit zijn enkele voorbeelden: granaatappel, rood vlees en appels.

Word je niet beter, dan zal je een soort ijzersupplementen moeten nemen. Je arts kan die voorschrijven.

7.  Vitaminegebrek

Oorzaken van haarverlies

Je moet er ook rekening mee houden dat je haren kan verliezen als een gevolg van vitaminetekorten. Want een gebrek aan bepaalde vitaminen is één van de oorzaken van haarverlies.

Het is belangrijk dat je laat controleren of je misschien te weinig vitamine C hebt. Want deze vitamine is essentieel voor de opname van ijzer. Bovendien stimuleert het de productie van collageen dat de hoofdhuid versterkt. Als je lijdt aan een vitamine B-gebrek, dan zullen je haren brozer worden.

Hoe los je dit probleem op?

Voeg voedingsmiddelen toe aan je dieet, die veel vitamine C, vitamine B en andere gezonde micro-elementen bevatten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jackson, A. J., & Price, V. H. (2013, January). How to Diagnose Hair Loss. Dermatologic Clinics. https://doi.org/10.1016/j.det.2012.08.007
  • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
  • Peters EMJ, Müller Y, Snaga W, et al. Hair and stress: A pilot study of hair and cytokine balance alteration in healthy young women under major exam stress. PLoS One. 2017;12(4):e0175904. Published 2017 Apr 19. doi:10.1371/journal.pone.0175904
  • Lee Y, Kim YD, Hyun HJ, Pi LQ, Jin X, Lee WS. Hair shaft damage from heat and drying time of hair dryer. Ann Dermatol. 2011;23(4):455–462. doi:10.5021/ad.2011.23.4.455
  • Etminan, M., Sodhi, M., Procyshyn, R. M., Guo, M., & Carleton, B. C. (2018). Risk of hair loss with different antidepressants: A comparative retrospective cohort study. International Clinical Psychopharmacology33(1), 44–48. https://doi.org/10.1097/YIC.0000000000000191
  • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.