9 manieren om binnen 5 minuten te ontspannen

Computers en andere elektronische apparaten zijn een constant onderdeel van onze levens. Als je beter wilt slapen en ontspannen, dan zou je elke twee uur een pauze in moeten lassen en ze een uur voor het slapen gaan niet meer moeten gebruiken.
9 manieren om binnen 5 minuten te ontspannen

Laatste update: 06 oktober, 2018

Stress, zenuwen en angst zijn allemaal erg slecht voor onze gezondheid. Het is daarom cruciaal om verschillende manieren te kennen om binnen 5 minuten te ontspannen. Dit is nog belangrijker als je nagaat dat we niet altijd tijd hebben voor een massagesessie of een uur vrij hebben voor meditatie of yoga. We hebben een ‘snelle’ oplossing nodig voor een urgent probleem.

Hoe kan ik binnen een paar minuten ontspannen?

Wandelen

Een fijne wandeling in een park of andere rustige plek zal je erg snel laten ontspannen. Als je je bijvoorbeeld gestrest voelt op het werk, dan kan je tijdens de lunch profiteren van een wandeling in een mooi gebied.

Je hebt maar vijf minuten nodig om je problemen te vergeten, naar het gezang van vogels te luisteren, naar mooie bloemen te kijken etc. Het kan je ook helpen om over iets na te denken waar je mee zit, omdat wandelen juist helpt om een stap terug te nemen en te reflecteren.

Wandelen om te ontspannen

Ademen

Je denkt vast: ‘Ik adem altijd!’ In dit geval hebben we het echter over bewust ademhalen. Het eerste wat je hiervoor moet doen, is op de lucht letten die in je longen stroomt en het niet alleen zien als een mechanische functie die je lichaam uitvoert zodat je kan leven.

Ademhalen is een vitale kracht en het speelt een belangrijke rol, omdat het je lichaam voedt, stress vermindert en je in staat stelt om meer zuurstof op te nemen. Als je wilt ontspannen, hoef je alleen maar te proberen om diep adem te halen (altijd door je neus). Je hoeft hiervoor niet naar een park of het midden van een weide te gaan. Je kan op de stoel in je kantoor prima ontspannen.

Om dit proces te helpen, kan je het beste je ogen sluiten en het jezelf comfortabel maken (zitten, staan, liggen, wat je voorkeur geniet). Een behulpzame oefening is je rechter neusgat dicht drukken en alleen door je linker ademhalen. Wissel vervolgens en adem alleen door je rechter neusgat. Hierdoor zal je erg snel kalmeren.

Visualiseren

Wat dit in principe betekent, is dat je zou moeten ‘dagdromen’, omdat deze techniek erg ontspannend is. Als je bijvoorbeeld een hectische werkdag hebt, dan kan je je inbeelden dat je op een Caribisch eiland zit en uit een kokosnoot drink.

Of misschien is in een bos omringt door bomen en bloemen jou manier van rust vinden. Je kan ook proberen om over je ideale toekomst na te denken om je stresswaarden te verminderen.

Let echter goed op je reactie tijdens deze techniek, want soms kan het denken aan vakantie of het kopen van je droomhuis juist je stresswaarden verhogen. Beeld je in dat je een activiteit doet die je prettig vindt en je zal je zeker weten een stuk kalmer voelen.

Mediteren om te ontspannen

Neem een snack

Een lege maag kan je stresswaarden en nervositeit vergroten. Door het eten van een gezonde snack zal je je naast vol ook blijer voelen. Dit gebeurt omdat er een significante connectie is tussen wat er in je maag plaatsvindt en wat de hersenen waarnemen.

Haast je niet tijdens de snack en probeer van elke hap te genieten. Kies voor gezonde voedingsmiddelen, zoals een appel, een suikervrije mueslireep of een blokje donkere chocola. Vermijd het eten van vettige of suikerachtige voedingsmiddelen, omdat deze het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

Werk een beetje in de tuin

Dit is een erg effectieve manier van therapie voor mensen met hoge stresswaarden. Naast dat het een bron van frisse lucht is, wat je helpt om beter adem te halen, helpen planten ook om je zenuwen te kalmeren. Je hebt misschien maar één pot of meerdere.

Maak een beetje tijd vrij om je planten water te geven, onkruid te wieden en zelfs met ze te praten. Je zal direct merken dat je bloeddruk en je hartslag verlagen.

Kom achter je computer vandaan

De computer een lange tijd gebruiken (iets wat veel mensen doen) kan je stresswaarden verhogen. Dit zorgt vervolgens voor een gebrek aan slaap, slapeloosheid, depressie, slaapproblemen, nachtmerries, hoofdpijn, spierpijn, gespannen gezichtsvermogen etc.

Neem zoveel mogelijk iedere twee uur een pauze van tenminste vijf minuten op het werk en thuis. Probeer een uur voor het slapen gaan je computer niet te gebruiken en laat deze zeker weten niet aanstaan als je een computer op je kamer hebt.

Vrouw die probeert te ontspannen op haar werk

Maak contact met de natuur

Een beetje zonneschijn, wandelen op het gras, ruiken aan een bloem in zijn natuurlijke omgeving of wandelen op het strand zijn allemaal erg ontspannende activiteiten. Voor mensen die last hebben van stress, angst of depressie kan contact maken met de natuur deze symptomen enorm verminderen.

Wanneer je in de stad woont, probeer dan een beetje ‘groene’ tijd te krijgen door naar het park te gaan. Je kan ook je kantoor vullen met planten en bloemen.

Geef jezelf een massage

Je hoeft niet naar een masseuse te gaan voor een massage van een uur (al zou dat natuurlijk wel geweldig zijn als je dat dagelijks kan doen).

Als je op een moment van de dag het gevoel hebt dat je ontploft vanwege de verantwoordelijkheden die je hebt, geef jezelf dan een kleine massage. Druk op de plek tussen je wijs- en middelvingers om jezelf te ontdoen van hartspanning.

Daarnaast kan je het gebied onder je duim masseren om je schouders en nek te ontspannen. Als je hoofdpijn hebt, dan is er niks beters dan ronde bewegingen op je slapen te maken. Vergeet niet om je ogen te sluiten.

Luister naar muziek

Muziek heeft een kalmerend effect op je geest. Pas echter op, want we hebben het niet over elk willekeurig genre. We raden aan om naar instrumentele muziek, klassieke muziek of mantra’s te luisteren als je je zenuwen wilt ontspannen.

Veel mensen kiezen ervoor om naar deze soorten muziek te luisteren wanneer ze ‘s avonds naar bed gaan. Je kan er echter ook voor kiezen om naar één van je favoriete liedjes te luisteren (vermijd langzame of verdrietige liedjes) om de afscheiding van natuurlijke hormonen te veroorzaken, waardoor je automatisch zal ontspannen.

Je kan oordopjes indoen om naar muziek te luisteren of thuis de volumeknop laag zetten. Beide manieren zijn goed. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.