Hoe niet aan te komen door stress

· 3 september 2015

Stress is elke dag een realiteit voor iedereen. Soms, wanneer het chronisch wordt, is het normaal voor je lichaam om veranderingen te ondergaan: je cortisol- en insulinewaarden worden hoger en het vergroot vaak je hedonistische eetlust, wat ervoor zorgt dat je niet eet omdat het nodig is, maar voor het genot. In dit artikel zullen we je tips geven hoe je het aankomen door stress kan voorkomen.

Wanneer onze voorouders geconfronteerd werden met stressvolle situaties, hadden ze ook last van calorieverhoging en vetophoping, maar hun situatie was heel erg anders: zij ontwikkelden een “vluchtreactie” wanneer ze geconfronteerd werden met een gevaarlijke situatie en ze hadden die extra energie daarvoor nodig. Maar wij kunnen niet ontsnappen aan onze banen of verantwoordelijkheden, waardoor we vaak naar voedsel grijpen voor een moment van genot. We voelen ook hoe ons lichaam de behoefte om bepaalde voedingsmiddelen te eten activeert, ook al heeft het geen voedsel nodig.

We moeten ook opmerken dat niet iedereen aankomt door stress. Sommige personen verliezen juist gewicht. Maar de meestvoorkomende trend is een paar kilo’s extra krijgen, wat kan uitmonden in een gezondheidsprobleem waar je van zou moeten weten hoe je het kan stoppen. We zullen het hieronder uitleggen.

Waarom komen we aan door stress?

stress-2

Stress is een signaal van je lichaam dat je vertelt wat er om je heen is, wat niet goed is en wat een bedreiging voor je is: het activeert je om een respons te creëren. Onze voorouders leefden in een omgeving waarbij gevaar nooit ver weg was en ze moesten weten hoe ze het konden detecteren, voorkomen en uiteindelijk allemaal overleven. Vandaag is deze sensatie van gevaar of stress niet meer gekoppeld aan deze meer fysieke prikkels. Het heeft meer te maken met psychologische aspecten: familie, persoonlijke zaken of werkgerelateerde problemen. Daarom veroorzaakt stress erg goed merkbare effecten in je lichaam, waar aankomen er één van is. Laten we er eens dieper op ingaan om het beter te begrijpen:

  • De bijnieren worden gestimuleerd, waardoor het cortisolhormoon geproduceerd wordt.
  • Dit hormoon produceert vet- en glucosevrijlating met behulp van vetweefsel in de bloedstroom.
  • Insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is om glucose van de bloedstroom naar de cellen te brengen voor opslag, remt dit af, zodat het vet en de glucose in het bloed beschikbaar zijn als een bron van energie voor het weefsel dat het nodig heeft.
  • Basale activatie in het sympathische zenuwstelsel wordt vergroot, vooral bij mensen met diabetes, wat obesitas veroorzaakt bij mensen die gestrest zijn.
  • Je hebt meer behoefte om zogenaamd “comfortvoedsel” te eten, dat vet en suiker bevat. Deze voedingsmiddelen fungeren als opiaten voor je hersenen en ontspannen angst en stress vaak.
  • Stress door werk wordt voornamelijk geassocieerd met de consumptie van fastfood. Het is meestal normaal om dit soort junkfood te eten tijdens je werk.

Voorkom dat je aankomt wanneer je gestrest bent

avocado

De eerste methode die je zou moeten proberen is van je stress afkomen, weten hoe je de oorzaken kan identificeren en het probleem op de juiste manier behandelen. Zorg voor een balans met je persoonlijke leven door te weten hoe je prioriteiten moet stellen. Dit zal je helpen om de realiteit stukje bij beetje te confronteren. Dit is de eerste stap die je moet nemen, maar we gaan nu kijken wat je moet doen om te voorkomen dat stress ervoor zorgt dat je aankomt.

Noteer wanneer je wilt eten

Hiermee ga je je honger onderzoeken. Je zou je hoofdmaaltijden op vaste tijdstippen moeten eten. Het ontbijt is essentieel en het avondeten moet altijd iets lichter zijn. Wanneer je gestrest bent, is het normaal dat je hersenen willen eten, omdat ze de behoefte voelen om angst met voedsel te stoppen, waardoor ze genot ervaren en je zal ontspannen. Noteer wanneer dit bij jou gebeurt: voor het werk? Wanneer je thuiskomt? De tijden noteren is een manier om dit onder controle te houden. Voorkom voornamelijk samengesteld voedsel, suiker en vet. Vervang ze door de voedingsmiddelen die we hieronder op zullen noemen.

Stressverminderend voedsel

Het is misschien een verrassing voor je, maar er zijn voedingsmiddelen die je helpen om stress te verminderen en je gewicht onder controle te houden. Voeg ze zoveel mogelijk toe aan je dieet.

Avocado

Avocado bevat veel essentiële voedingsstoffen, die je helpen om stresshormonen te verminderen, de bloeddruk te reguleren en je een verzadigend gevoel geven. Probeer elke dag een avocado te eten. Het maakt niet uit of dit in de namiddag is wanneer je honger krijgt of in je salades.

Groene thee

groene-thee

Dankzij de antioxidanten die het bevat (polyfenolen, flavonoïden en catechines) bevordert het de eliminatie van vet. Nog interessanter is dat het de productie van een ontstekende stof stopt, die honger veroorzaakt, wat ook het metabolisme versnelt. Groene thee kalmeert ook je lichaam en geest en het reguleert basisfuncties. Je kan drie kopjes per dag drinken. Je hoeft niet eens suiker toe te voegen.

Cranberries

Nog een geweldige antioxidant. Ze zijn een bondgenoot van je spijsverteringsstelsel, nieren en blaas, maar daarnaast hebben ze ook geweldige deugden voor het reguleren van stress.

Walnoten

Walnoten zijn een essentiële bron van omega 3. Dit vetzuur is bevorderlijk, het activeert je hersenen en vermindert je cholesterol. Ze zijn perfect om tussen de maaltijden te eten en zullen je stress reguleren.

Bruine rijst

Bruine rijst is een geweldige bron van vitamine B. Probeer het zoveel mogelijk aan je dieet toe te voegen. Je zal minder stress hebben, wanneer je lichaam een goede dosis vitamine B krijgt.

Donkere chocola

donkere-chocola

Het is misschien een verrassing, maar wanneer je gestrest bent is het eten van donkere chocola (tussen de 70 en 90% cacao) erg bevorderend: het verlicht vermoeidheid, geeft je magnesium en het belangrijkste is dat het stresshormonen vermindert. Je kan 60 gram per dag eten. Wanneer je hiervoor kiest, eet het dan langzaam op, zodat je van de heerlijke smaak kan genieten.