Naar het werk fietsen vermindert werkstress

Dagelijks nodigen zowel de medische wereld als de media je uit om gebruik te maken van het openbaar vervoer en om te bewegen, om zo te genieten van een betere gezondheid. Gelukkig zijn veel mensen zich bewust geworden van de voordelen en hebben ze besloten om het te proberen. Dus waar wacht je op?
Naar het werk fietsen vermindert werkstress

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Elke dag kiezen steeds meer mensen ervoor om met de fiets naar het werk te gaan. Naar het werk fietsen is een goedkoop, gezond en haalbaar alternatief geworden.

Deze personen kiezen ervoor om hun auto thuis te laten en meer belang te hechten aan hun dagelijkse beweging. Daarnaast is het een geweldig idee. Fietsen biedt je veel voordelen.

Lichaamsbeweging vermindert stress, angst en helpt je lichaam op veel verschillende manieren. Alle soorten lichaamsbeweging bevorderen je algemene gezondheid en welzijn. Dit maakt het zo belangrijk voor je leven en het helpt je prestaties te optimaliseren in elk aspect van je leven, vooral op het werk.

Je werk zal ook voordelen zien door je verbeterde prestaties op het werk. Ook het milieu zal er baat bij hebben. Naar het werk fietsen betekent ook dat je een kleinere CO2-voetafdruk hebt.

Fietsen is een vitale ervaring die je energieniveau verhoogt. Dit betekent dat de productiviteit van de persoon ook toeneemt. In dit artikel bekijken we alle verbazingwekkende voordelen van naar het werk fietsen.

De voordelen van naar het werk fietsen

Voordelen voor de werknemer

Fietsen naar het werk
 • Fietsen is één van de meest complete fysieke activiteiten. Het houdt je gezond. Het helpt ook cardiovasculaire problemen, verschillende soorten kanker en obesitas voorkomen. Fietsen is een geweldig initiatief om gezonde leefgewoonten in te voeren.
 • Lichamelijke inspanning bestrijdt stress en angst. Fietsen helpt je om je nog beter, gelukkiger en socialer te voelen.
 • Stedelijke fietsers hebben de hele dag door meer energie. Hierdoor is hun productiviteit op het werk merkbaar beter.
 • Fietsen bestrijdt depressie. Het is een ontspannende activiteit, maar het stimuleert ook je hersenen.
 • Fietsen helpt je verkeer en files in het algemeen te vermijden. Het neemt veel minder ruimte in, zowel op straat als bij het parkeren.
 • Het is ook een complete cardio work-out: het versterkt je lichaam, bevordert je flexibiliteit en helpt bij weerstand.
 • Bovendien zijn fietsen het voertuig met het kleinste aantal ongevallen ter wereld. Dit betekent dat auto-ongevallen veel vaker voorkomen dan fietsongevallen.

Economische voordelen

Geld besparen
 • Fietsen zijn de goedkoopste en meest praktische voertuigen.
 • Ze zijn veel goedkoper te onderhouden in vergelijking met andere voertuigen. Bovendien hebben ze niet veel speciaal onderhoud nodig.
 • Fietsen gebruiken geen brandstof.
 • Door met de fiets naar het werk te rijden, hoef je niet te betalen voor parkeren, brandstof of openbaar vervoer. En als je voor een betaalde fietsenstalling kiest, is dat meestal voordeliger.

Voordelen voor bedrijven

Fietsen
 • Medewerkers genieten van een betere geestelijke-emotionele toestand. Hierdoor hebben bedrijven minder werknemers die vertrekken.
 • De verhoudingen tussen werknemers zijn aanzienlijk beter. Wie op de fiets stapt, komt in een beter humeur op de plaats van bestemming aan.
 • Fietsen naar het werk verbetert het imago van het bedrijf. Het sociale bedrijfsleven zal de implicaties ervan voor de maatschappij en het milieu onderkennen.

Voordelen voor het milieu

 • Met fietsen stoot je geen CO2 uit.
 • Fietsen produceren slechts een zeer geringe hoeveelheid geluid.
 • Voor het maken van een fiets zijn minder natuurlijke hulpbronnen nodig dan voor een auto.

Nieuw verkeersbeleid

Verkeersbeleid fietsen

Fietsen naar het werk heeft duidelijke voordelen. Dit voertuig wordt steeds meer en meer opgenomen in het verkeersbeleid en in programma’s die de vervuiling verminderen. Het is een wereldwijd project dat al veel goede resultaten heeft opgeleverd.

Verminder stress en obesitas

Om samen te vatten, zijn enkele van de meest erkende voordelen van het fietsen als volgt:

 1. Het vermindert obesitas.
 2. Het vermindert stress, angst en depressie.

Dit is erg belangrijk op veel plaatsen in de wereld, waar obesitas en psychische stoornissen een van de grootste problemen in de huidige samenleving zijn.

Dagelijks nodigen zowel de medische wereld als de media je uit om gebruik te maken van het openbaar vervoer en om te bewegen, om zo te genieten van een betere gezondheid. Gelukkig zijn veel mensen zich bewust geworden van de voordelen en hebben ze besloten om het te proberen. Dus waar wacht je op?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pucher, J., Buehler, R., Bassett, D. R., & Dannenberg, A. L. (2010). Walking and cycling to health: A comparative analysis of city, state, and international data. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.2009.189324

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.