Kalmeer je zenuwen met honing

Honing is niet alleen een lekkernij volgens velen. Het bezit ook de nodige gezonde eigenschappen.
Kalmeer je zenuwen met honing
Lourdes Martínez

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Lourdes Martínez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Honing bevat tal van goede eigenschappen. Eén daarvan is dat het een natuurlijke ontspanner voor de zenuwen is. Het wordt verkregen door de verandering in de bloemennectar die de bijen produceren.

Het staat ook bekend als diureticum, als laxeermiddel en om zijn versterkende en antibacteriële eigenschappen en heeft nog meer andere voordelen voor het lichaam. Je kunt dus de therapeutische eigenschappen toevoegen aan de voedende eigenschappen, want er zijn studies gedaan naar de geneeskrachtige capaciteiten.

Opmerkelijke eigenschappen

Daarnaast kan honing werken als een tonic in het lichaam van herstellende mensen. Het biedt weerstand tegen infecties en ondersteunt een goede gezondheid.

Ook kan het fungeren als een stimulans voor je eetlust, het kan de darmbeweging en diuresis stimuleren, de samenstelling van het bloed verbeteren en het kan het afweersysteem in je lichaam versterken om infecties te bestrijden.

Kalmerende voordelen

Honing bevat vele therapeutische eigenschappen. Zo produceert het eenvoudige suikers zoals fructose en glucose, die snel worden opgenomen in het bloed. Het belang ervan ligt in het feit dat glucose essentieel is voor neuronen.

Dat is de reden waarom men suggereert dat je het eet als je zenuwachtig bent of last hebt van lichamelijke of psychische vermoeidheid.

Daarnaast, wanneer glucose wordt geabsorbeerd vóór fructose, helpt het bij het vitaliseren van de spieren om kramp, samentrekkingen en stijfheid in de spieren te voorkomen. Ook helpt het bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Het wordt vaak aanbevolen

Daarom wordt het aanbevolen aan mensen met hartproblemen, deficiëntie in de spieren en mensen die lijden aan nervositeit. Deze stof wordt ook gebruikt door atleten omdat hij vol zit met:

  • Flavonoïden
  • Enzymen
  • Carotenoïden
  • Fenolen
  • Antioxidanten

Ook dankzij de absorptie van tryptofaan kan honing een kalmerende en ontspannende werking hebben, die zelfs de slaap kan veroorzaken.

Anderzijds is het een uitstekende ontspanner bij hoesten en het werkt ook slijmoplossend.

Het helpt het bestrijden van irritatie van de keel, eenvoudige bronchiale processen en sinusitis. Het verlicht chronisch hoesten als je het mengt met een beetje hazelnoot. Voor keelpijn kun je het toevoegen aan een glas warme melk.

Deze laatste optie wordt ook voorgesteld om rustig te worden en het heeft een beetje een verdovend effect.

Combinaties en ondersteuning

De belangrijkste eigenschappen van honing zijn gebaseerd op zijn anti-inflammatoire, antiseptische, antibacteriële en ontspannende ondersteuning:

  • Helpt mensen die lijden aan maagzweren door het nemen van een theelepel honing op een lege maag en niet eten gedurende 1 uur.
  • Honing gecombineerd met citroen kan irritatie van de keel te verbeteren, koorts verlagen en hoesten verminderen.
  • Het nuttigen van een theelepel honing tijdens de eerste maaltijd van de dag kan je meer energie geven voor de rest van de dag.

Zelfs brandwonden en wonden kunnen worden genezen met honing, dankzij de ontsmettingsmiddelen die het bevat. Het geneest en voorkomt infecties en ook het herstel van de huid versnelt. Het is ook een uitstekend ontsmettingsmiddel voor kleine wondjes.

Nog meer opvallende eigenschappen

  • Verbetering van de werking van het spijsverteringsstelsel en zou kunnen helpen bij constipatie.
  • Dankzij zijn antiseptische eigenschappen helpt het infecties te voorkomen.
  • Het kan de opname van voedingsstoffen zoals ijzer en calcium verbeteren. Het verzorgt ook de botmassa in het skelet. Zo wordt geadviseerd het te eten in combinatie met andere voedingsmiddelen die calcium bevatten.
  • Het wordt beschouwd als een prebiotische voedselsoort vanwege zijn oligosacchariden (ketensuikers).
  • Het heeft een werking als antioxidant, wat ziektes zoals kanker, neurodegeneratieve ziekten, veroudering (vermindering van cellulaire schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen), ontstekingsziekten en hersen- en hartziekten kan helpen voorkomen.
honing

Warme melk met honing is een kalmerend middel dat nooit faalt. Het helpt je in slaap te komen en kalmeert je zenuwen en angst.

Tegenstrijdigheden van honing

Er zijn een aantal tegenstrijdigheden die je in gedachten moet houden wanneer je honing eet en de hoeveelheid ervan bepaalt. Hoewel het een natuurlijke zoetstof met vele voordelen is, moeten baby’s dit voedsel niet gebruiken. Moeders zullen vaak proberen om kinderen te kalmeren met een beetje honing.

Dit kan echter de groei van clostridium-botulinumsporen ontwikkelen als gevolg van de zuren die honing bevat. Deze sporen zijn bacteriën die meestal niet schadelijk zijn voor volwassenen, omdat zij over de nodige maagzuur beschikken. Het spijsverteringsstelsel van kinderen kan zich nog niet verweren.

Infantiel botulisme

Daarom kunnen kinderen komen te lijden aan infantiel botulisme. Ook wordt voorgesteld geen kunstmatige zoetstoffen aan het eten van de baby toe te voegen als ze jonger zijn dan 18 maanden.

Anderzijds kan het consumeren van honing het aantal antioxidanten in het bloedplasma verhogen. Dit kan een probleem veroorzaken, omdat de meerderheid van de honing die wordt verkocht gepasteuriseerd is.

Industriële processen voor het bestrijden van kristallisatie in honing, het voorkomen van pollen en het verlengen van de houdbaarheid van honing verminderen de werking van antioxidanten met 30%.

Alternatieven voor het beheersen van nervositeit

Nervositeit is heel gewoon voor de meeste mensen. Mensen lijden eraan wanneer ze:

  • worden geconfronteerd met een soort van angst
  • onzeker zijn
  • de situatie waarin ze zich bevinden niet meer onder controle hebben en ze zich niet in staat voelen hiermee om te gaan
  • zich boos voelen
  • onder druk staan, of het nu komt door familie, persoonlijke situaties of werksituaties.

Er zijn alternatieven voor de consumptie van honing om je zenuwen te kalmeren, te beginnen met het trainen van je gedachten.

Op deze manier kun je rustig reageren op nieuwe situaties op het moment dat je er mee te maken krijgt. Als gevolg hiervan zal je geest ontspannen, net als je lichaam, en zul je ongemakkelijke momenten beter kunnen vermijden.

Dit zijn de andere alternatieven die je kunt gebruiken om te beginnen om kalm te blijven:

kamille
  • Drink een infusie van kamille of lindebloesem.
  • Begin met het langzaam en continu doen van bewegingen van het lichaam.
  • Je kunt ademhalingsoefeningen doen, kalm in- en uitademen.
  • Een optie om jezelf te kalmeren is om naar muziek te luisteren.
  • Een warm bad ontspant de spieren en doet spanning verdwijnen.
  • Tellen tot 100 zonder haasten kan ook werken.
  • De geest is zeer krachtig. Om deze reden kan het visualiseren van een betere situatie je helpen zenuwen te elimineren.
  • Een rustige omgeving, zoals de natuur, biedt rustgevende gevoelens.
  • Het opschrijven van overweldigende gedachten die je verontrusten, zorgt ervoor dat je je rustig voelt als je het eenmaal hebt gedaan.
  • Communiceren kan ontspannend werken. Leg je problemen uit aan iemand anders. Vragen om advies helpt je om een andere kijk op de situatie te geven.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pasupuleti, V. R., Sammugam, L., Ramesh, N., & Gan, S. H. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2017/1259510
  • Saikaly, S. K., & Khachemoune, A. (2017). Honey and Wound Healing: An Update. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.1007/s40257-016-0247-8
  • Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6
  • Khan, R. U., Naz, S., & Abudabos, A. M. (2017). Towards a better understanding of the therapeutic applications and corresponding mechanisms of action of honey. Environmental Science and Pollution Research. https://doi.org/10.1007/s11356-017-0567-0
  • Cornara, L., Biagi, M., Xiao, J., & Burlando, B. (2017). Therapeutic properties of bioactive compounds from different honeybee products. Frontiers in Pharmacology. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00412
  • Erejuwa, O. O., Sulaiman, S. A., & Ab Wahab, M. S. (2012). Honey – A novel antidiabetic agent. International Journal of Biological Sciences. https://doi.org/10.7150/ijbs.3697
  • Mijanur Rahman, M., Gan, S. H., & Khalil, M. I. (2014). Neurological effects of honey: Current and future prospects. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/958721
  • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. Apr­Jun;. https://doi.org/10.4103/0974­8490.204647
  • Grabowski, N. T., & Klein, G. (2017). Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1029041

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.