Zeg maar dag tegen ingegroeide haren

Gebruik geen pincet om ingegroeide haren te verwijderen, want als het niet goed gebeurt, kan dit leiden tot een infectie.
Zeg maar dag tegen ingegroeide haren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Velen van ons zouden er alles voor over hebben om ongewenste haren niet terug te laten groeien. Zo zouden we immers altijd een prachtig uitziende, gladde huid hebben. Om ingegroeide haren te verwijderen moet je echter een goede ontharingstechniek gebruiken.

Het probleem met de meerderheid van de ontharingstechnieken is dat ze de huid kunnen irriteren. Soms kunnen die technieken zelfs ingegroeide haren kunnen veroorzaken. Die zijn niet alleen lelijk, maar bovendien ook heel pijnlijk.

Voordat het haarzakje de oppervlakte bereikt, moet het door de fijne laag van de huid heen breken waarmee het bedekt is. Dit lukt echter niet altijd, omdat de haar te fijn is of de huid te dik.

Wanneer het haar niet door de huid heen groeit, blijft het groeien onder de huid. Dat gebeurt trouwens in tegengestelde richting van de natuurlijke haargroei. Op dat moment ontdekken we dan meestal een ingegroeide haar.

Ingegroeide haren verwijderen is geen gemakkelijke taak. Als je het verkeerd doet, kan het eveneens pijnlijk zijn. We zullen je daarom een aantal van de beste tips laten zien om afscheid te nemen van dit ongemakkelijke probleem.

Kies de juiste ontharingstechniek voor ingegroeide haren

Waxen en andere ontharingstechnieken waarbij de haar eruit getrokken wordt zijn problematisch. Ze kunnen namelijk aandoeningen veroorzaken zoals ingegroeide haren.

Deze technieken zijn misschien wel snel en effectief zijn voor het verwijderen van ongewenste haren. Toch is het een beter idee om een ​​alternatieve methode te vinden wanneer ingegroeide haartjes een ​​probleem beginnen te worden.

Als je vaak last hebt van dit probleem, kies dan voor ontharingsmethoden zoals scheren of epileren. Deze zijn immers minder hard voor de huid. Ze verminderen daarnaast de kans op ingegroeide haren.

Crème op Benen

Regelmatig scrubben

Een van de sleutels tot het voorkomen en bestrijden van ingegroeide haartjes is het regelmatig scrubben van de huid om de dode huidcellen te verwijderen die zich ophopen en zo het haarzakje blokkeren. Je kunt een commercieel product kopen, er één met natuurlijke ingrediënten maken of een handschoen gemaakt van paardenhaar gebruiken.

Idealiter moet je deze behandeling twee of drie keer per week herhalen om te voorkomen dat er ingegroeide haren ontstaan.

Dagelijks moisturizen

Door je huid dagelijks te moisturizen, zal deze niet uitdrogen en het voorkomt vaak voorkomende huidproblemen. Als je huid droog is, heb je meer kans op ingegroeide haren, omdat het haar niet in staat zal zijn om door de harde laag van de huid te breken.

Hydrateren

Heet water

Deze tip is zeer geschikt voor het verwijderen van haar, omdat het de huid bevochtigt terwijl het hete water de poriën opent voor een effectievere ontharing. Als de haar al is ingegroeid, kun je warmwaterkompressen gebruiken om de huid te verzachten en de haar te helpen door de huid te breken.

Gebakken ui

Als de haar al is ingegroeid en je je zorgen maakt over de bult die zich vormt op de huid, bak dan een beetje ui en verwarm het getroffen gebied. Wat we proberen te bereiken met deze behandeling, is om de bult te laten barsten en de ingegroeide haar los te krijgen.

Uien

Vermijd een pincet

Wanneer de haar het oppervlak niet kan bereiken, is het verleidelijk om te proberen om hem eruit te trekken. Dit kan echter gevaarlijk zijn. Als het niet correct wordt gedaan kan dit immers leiden tot een infectie of andere problemen die later littekens zullen worden.

Gebruik je toch een pincet, maar maak je je zorgen over een infectie? Gebruik dan glycolzuur om de porie te ontsmetten en te genezen. Als de huid toch geïnfecteerd raakt, ga dan zo snel mogelijk naar een dermatoloog.

Gebruik acnemedicatie

Over het algemeen lijken ingegroeide haren op acne, vooral als ze zijn gevuld met pus. Een andere methode om ze te behandelen is door het toepassen van medicijnen tegen acne zoals benzoylperoxide of salicylzuur.

Dit soort middelen, in combinatie met een goede scrub, kan genoeg zijn om het probleem op te lossen, omdat het de ontsteking remt. Daardoor krijgen de haren bovendien om het oppervlak te bereiken zonder problemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Anand P, Sarin N, Misri R, Khurana VK. Eruptive Vellus Hair Cyst: An Uncommon and Underdiagnosed Entity. Int J Trichology. 2018;10(1):31–33. doi:10.4103/ijt.ijt_61_17
  • Grajqevci-Kotori M, Kocinaj A. Exfoliative Skin-peeling, Benefits from This Procedure and Our Experience. Med Arch. 2015;69(6):414–416. doi:10.5455/medarh.2015.69.414-416
  • Kraft J, Freiman A. Management of acne. CMAJ. 2011;183(7):E430–E435. doi:10.1503/cmaj.090374

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.