Je eigen vlekkenverwijderaar maken

Baking soda absorbeert oliën, dus om lastige vetvlekken te verwijderen hoef je alleen maar een beetje van dit poeder op het kledingstuk te sprenkelen en het ongeveer een uur te laten zitten.
Je eigen vlekkenverwijderaar maken

Laatste update: 28 januari, 2021

Kleren zijn altijd vatbaar voor vlekken, zelfs tijdens het wassen. Los daarvan kan het soms lastig zijn om ze volledig te verwijderen. Je moet bijna altijd een beroep doen op een chemische vlekkenverwijderaar die het textiel zelf kunnen beschadigen. Bovendien kunnen zulke producten schadelijk zijn voor zowel jou als de omgeving.

Een hoop mensen is vandaag de dag op zoek naar ecologische alternatieven om hun kleren te wassen en vlekken te verwijderen. Dit soort alternatieven zijn veilig, effectief, goedkoop en makkelijk om te verkrijgen.

Als je nog nooit een zelfgemaakte vlekkenverwijderaar hebt geprobeerd, dan nodigen we je uit om meer te ontdekken in het onderstaande artikel.

We leggen je uit hoe je dit middel thuis kan maken. Zo hoef je de dure producten niet meer te gebruiken die zo schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid.

Vlekkenverwijderaar met baking soda

Baking soda

Baking soda is zonder twijfel een van de beste producten die je te allen tijde in huis zou moeten hebben. Dit witte poeder is bijzonder goedkoop. Het kan je met een hoop schoonmaaktaken rond het huis helpen, en dan vooral wanneer je vlekken uit je kleren probeert te krijgen.

  • Zweet- of braakselvlekken: Als je kleren vlekken hebben door zweet of braaksel, dan hoef je alleen maar zes eetlepels baking soda te mengen met een half kopje warm water. Breng het mengsel vervolgens rechtstreeks aan op het gebied met de vlekken. Laat het vijftien minuten inwerken en spoel het daarna af met warm water. Herhaal dit proces als de vlek na de eerste keer nog niet weg is en was daarna je kleren zoals normaal.
  • Vetvlekken: Vetvlekken kunnen erg vervelend zijn, omdat oliën vaak hechten aan de vezels van textiel. Baking soda is een geweldige manier om vetvlekken eruit te krijgen, omdat dit middel de olie absorbeert. Om deze remedie te gebruiken moet je een beetje baking soda rechtstreeks op het gebied aanbrengen, die een half uur laten zitten, schrobben, en tot slot afspoelen.

Vlekkenverwijderaar met azijn

Azijn is een van de beste natuurlijke reinigingsproducten die er bestaan. Dit veelgebruikte keukeningrediënt is een krachtige vlekkenverwijderaar, zowel voor kleren als andere oppervlaktes, zoals vloerbedekking, vloeren en meubelstukken.

  • Algemene vlekken: Om vlekken uit kleren of andere oppervlaktes te verwijderen, meng je een half kopje azijn met een liter water en een kwart kopje baking soda. Breng dit mengsel rechtstreeks aan op de vlek en laat het vijftien minuten zitten voordat je het afspoelt.
  • Schimmelvlekken: Azijn is ook erg goed voor het verwijderen van schimmelvlekken. Meng in dit geval twee gelijke delen azijn en zout en breng het resultaat aan op de vlek.

Vlekkenverwijderaar met citroen en zout

Citroen

Citroensap is een natuurlijke vlekkenverwijderaar. Wanneer je het sap mengt met zout, creëer je een krachtig product waarmee je koffie-, thee- of inktvlekken kunt verwijderen.

Donkere vlekken: Meng een kwart kopje citroensap, verscheidene eetlepels zout en een half kopje warm water in een kom. Breng dit mengsel gedurende tien minuten rechtstreeks aan op de vlek voordat je het afspoelt met warm water.

Vlekkenverwijderaar met maiszetmeel en talk

Maiszetmeel en talk kun je combineren om een effectieve vlekkenverwijderaar te maken. Die is ideaal om donkere vlekken (zoals wijnvlekken) uit je kleren te verdwijderen.

Rodewijnvlekken: Om deze lastige vlekken te verwijderen, meng je twee gelijke delen maiszetmeel en talk. Dit mengsel breng je vervolgens op de vlek aan als een pasta. Laat het vijftien minuten zitten voordat je het afspoelt met warm water. Herhaal de bovenstaande stappen wanneer nodig.

Vlekkenverwijderaar met eigeel

Deze vlekkenbehandeling met eigeel is vooral geweldig om koffievlekken te verwijderen.

Koffievlekken: Meng één eigeel met een half kopje warm water en breng het rechtstreeks aan op de kleren met de koffievlekken. Laat het middel twintig minuten zitten voordat je de kleding afspoelt met lauw water. Wellicht ook interessant voor jou

9 tips om van donkere vlekken onder de oksels na zwangerschap af te komen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
9 tips om van donkere vlekken onder de oksels na zwangerschap af te komen

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van donkere vlekken onder de oksels. Je kunt deze lichter maken als ze niet vanzelf weggaan.