Je eigen vlekkenverwijderaar maken

· 8 april 2016
Baking soda absorbeert oliën, dus om lastige vetvlekken te verwijderen hoef je alleen maar een beetje op het kledingstuk te sprenkelen en het ongeveer een uur te laten zitten.

Kleren zijn altijd vatbaar voor vlekken, zelfs tijdens het wassen. Los van de oorzaak van de vlek, kan het soms lastig zijn om deze volledig te verwijderen en je moet bijna altijd een beroep doen op verscheidene schoonmaakproducten, die het textiel zelf kunnen beschadigen. Vandaag de dag zijn er een hoop opties verkrijgbaar voor het verwijderen van vlekken, maar deze zitten vaak vol met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel jou als de omgeving.

Een hoop mensen zijn vandaag de dag op zoek naar ecologische alternatieven om hun kleren te wassen en vlekken te verwijderen. Dit soort alternatieven zijn veilig, effectief, goedkoop en makkelijk om te verkrijgen. Als je nog nooit een zelfgemaakte vlekkenverwijderaar hebt geprobeerd, dan nodigen we je uit om meer te ontdekken in het onderstaande artikel over hoe je dit thuis kan maken, zodat je kan stoppen met het gebruiken van die dure producten die zo schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid.

Vlekkenverwijderaar met baking soda

Baking soda

Baking soda is zonder twijfel een van de beste producten die je te allen tijde in huis zou moeten hebben. Dit witte poeder is goedkoop en kan je met een hoop schoonmaaktaken rond het huis helpen en dan vooral bij het verwijderen van vlekken uit je kleren.

  • Zweet- of braakselvlekken: Als je kleren vlekken hebben door zweet of overgeven, dan hoef je alleen maar zes eetlepels baking soda te mengen met een half kopje warm water en het rechtstreeks aan te brengen op het gebied met de vlekken. Laat het vijftien minuten inwerken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit proces als de vlek na de eerste keer nog niet weg is en was daarna je kleren zoals normaal.
  • Vetvlekken: Vetvlekken kunnen erg vervelend zijn, omdat oliën vaak hechten aan de vezels van textiel. Baking soda is een geweldige manier om vetvlekken eruit te krijgen, omdat het olie absorbeert. Om deze remedie te gebruiken moet je een beetje baking soda rechtstreeks op het gebied aanbrengen, het een half uur laten zitten, schrobben en tot slot afspoelen.

Vlekkenverwijderaar met azijn

Azijn is een van de beste natuurlijke reinigingsproducten die je kan vinden. Dit veelgebruikte keukeningrediënt is een krachtige vlekkenverwijderaar, zowel voor kleren als andere oppervlaktes, zoals vloerbedekking, vloeren en meubelstukken.

  • Algemene vlekken: Om vlekken uit kleren of andere oppervlaktes te verwijderen, meng je een half kopje azijn met een liter water en een kwart kopje baking soda. Breng dit mengsel rechtstreeks aan op de vlek en laat het vijftien minuten zitten voordat je het afspoelt.
  • Schimmelvlekken: Azijn is ook erg goed voor het verwijderen van vlekken van schimmel. Meng in dit geval gelijke delen azijn en zout en breng het aan op de vlek.

Vlekkenverwijderaar met citroen en zout

Citroen

Citroensap is een natuurlijke vlekkenverwijderaar en wanneer je het mengt met zout, creëer je een krachtig product voor het verwijderen van lastige vlekken van dingen zoals koffie, thee of inkt.

Donkere vlekken: Meng een kwart kopje citroensap, verscheidene eetlepels zout en een half kopje warm water in een kom. Breng dit mengsel gedurende tien minuten rechtstreeks aan op de vlek voordat je het afspoelt met warm water.

Vlekkenverwijderaar met maiszetmeel en talk

Maiszetmeel en talk werken samen om een effectieve zelfgemaakte vlekkenverwijderaar te worden, die ideaal is voor het verwijderen van donkere vlekken (zoals wijnvlekken) uit kleren.

Rodewijnvlekken: Om deze lastige vlekken te verwijderen, meng je gelijke delen maiszetmeel en talk en breng je dit op de vlek aan als een pasta. Laat het vijftien minuten zitten voordat je het afspoelt met warm water. Herhaal de bovenstaande stappen wanneer nodig.

Vlekkenverwijderaar met eigeel

Deze vlekkenbehandeling met eigeel is vooral geweldig voor het verwijderen van koffievlekken.

Koffievlekken: Meng één eigeel met een half kopje warm water en breng het rechtstreeks aan op de kleren met de koffievlekken. Laat het twintig minuten zitten voordat je de kleding afspoelt met lauw water.