Wat is gezonder: het eiwit of het eigeel?

Hoewel het eiwit geen vet bevat, is het eigeel weer rijker aan proteïne. Beide zijn dus gezond en zouden we dan ook gepaard moeten eten.
Wat is gezonder: het eiwit of het eigeel?

Laatste update: 28 september, 2018

Ben je dol op eieren? Zo ja, dan heb je je misschien wel al meerdere keren afgevraagd welke van de twee gezonder is, het eiwit of het eigeel. Deskundigen stellen dat het over het algemeen erg gezond is om het hele ei te eten. Dit gezegd hebbende is het echter wel zo dat beide delen van het ei specifieke eigenschappen hebben, die we graag met je willen delen in dit artikel.

Eieren vormen een essentieel onderdeel van ons dieet. Ze zijn een goede bron van meerdere voedingsstoffen en zijn het dus waard om in je dagelijkse maaltijden te incorporeren. Je hoeft je hierbij helemaal geen zorgen te maken over de valse mythe dat een teveel aan eieren slecht is voor je cholesterol.

Eieren bevatten grotendeels juist alleen maar onverzadigde vetzuren, die ideaal zijn om goed voor je cardiovasculaire systeem te zorgen.

Dus, laten we eens gaan kijken naar de voordelen die elk deel van het ei ons biedt en wat dus gezonder is het eiwit of het eigeel.

De voordelen van het eiwit

Eiwit

Waar houd je meer van, het eiwit of het eigeel? Veel mensen scheiden de twee delen van elkaar, omdat ze denken dat ze zo goed voor hun cholesterol zorgen. Vaak wordt gedacht dat het eiwit het gezondste deel van het ei is. Laten we eens kijken naar de voordelen:

 • Eiwitten bevatten totaal geen vet. Ze zijn erg caloriearm, waardoor ze erg gezond zijn. Het grootste risico doet zich voor wanneer je een eitje bakt, omdat de olie de je hierbij gebruikt vetten kan bevatten die schadelijk zijn voor je gezondheid.
 • De eiwitten zijn rijk aan vitamine B-complex.
 • Eiwitten bevatten minder calorieën dan eigeel.
 • Eiwitten zijn goed voor gewichtsverlies. Veel mensen eten eiwitten als ontbijt, omdat dit hun lichaam voorziet van veel proteïnen en vitamines en daarnaast ook nog eens erg verzadigend is. Wij raden echter aan niet alleen eiwitten te eten als ontbijt. Het is beter als je de eiwitten combineert met ander voedsel, zoals bijvoorbeeld een kom havermout of een fruitsmoothie.
 • Eiwitten worden gebruikt voor veel schoonheidsbehandelingen. Ze zijn uitstekend om de huid te egaliseren en zachter te maken. Daarnaast kunnen ze ook elke vorm van irritatie behandelen.
 • Eiwitten bevatten ook een vorm van peptide, die kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Voordelen van het eigeel

Eigeel
 • Het eigeel bevat meer proteïnen dan het eiwit.
 • Het eigeel is erg rijk aan vet. Waarschijnlijk weet je dit wel. Eidooiers bevatten ongeveer 4 gram vet per ei, waarvan slechts 1.5 gram bestaat uit verzadigde of ongezonde vetten. De rest bestaat uit onverzadigde vetten die erg goed zijn voor je lichaam. Het cholesterolgehalte in eidooiers is erg laag en daarom is het ongevaarlijk voor gezonde mensen. Als je last hebt van hoog cholesterol is het echter wel verstandig om je consumptie van eieren enigszins te beperken. Sluit ze echter niet helemaal uit, omdat de proteïnen die ze bevatten erg gezond zijn.
 • Het eigeel is een krachtige bron van vitamines en mineralen. Het is rijk aan ijzer, fosfor, kalium en magnesium en door het eten van een eidooier zul je de volgende vitamines binnenkrijgen: vitamine A, E, D, B11 (foliumzuur), B12, B6, B2 en B1. Daarnaast is het belangrijk om niet te vergeten dat eidooiers een van de weinige soorten voedsel zijn die rijk zijn aan vitamine D.

Nog een paar voordelen van het eigeel

 • Nog een gegeven wat betreft eigeel dat we niet kunnen negeren: het bevat een stof die choline genoemd wordt. Weet je waarom deze stof zo gezond is? Het bevordert de gezondheid van de hersenen, ons geheugen en gaat ziektes als Alzheimer of dementie tegen. Ongetwijfeld zeer indrukwekkend.
 • Het eigeel is rijk aan lecithine. Dit element voegt zich samen met het cholesterol om te voorkomen dat het cholesterol volledig door het lichaam wordt opgenomen. Daarnaast is lecithine van essentieel belang om ons beenmerg, hart, zenuwstelsel en onze lever te voeden en verzorgen. Het helpt ons te zorgen voor de gezondheid van ons hart en draagt bij aan het verbeteren van ons geheugen en onze concentratie. Wie kan nu nog zeggen dat het eten van eigeel ongezond is? Helemaal niemand!
 • Er bestaan veel mensen die rauwe eidooiers eten of de rauwe eidooiers vermengen in een smoothie om zo de gezonde proteïnen binnen te krijgen. Dit is echter niet verstandig. Het eten van rauwe eidooiers kan ziektes als salmonella veroorzaken. Onthoud dat het altijd beter is om een gekookte eidooier te eten, omdat de gezondheidsvoordelen hetzelfde blijven en je ernstige problemen kan voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:

Tips om je kortetermijngeheugen te verbeteren

Wat is dus gezonder: het eiwit of het eigeel?

Welk deel is dus beter voor de gezondheid: het eiwit of het eigeel? Beide delen zijn erg gezond. Het eiwit is vetvrij en het eigeel is, hoewel het misschien kleine hoeveelheden verzadigde vetten bevat, erg rijk aan proteïnen. Wat raden wij aan? Eet gewoon het hele ei. Als je dit doet gepaard met een gebalanceerd en gevarieerd dieet zorg je erg goed voor je gezondheid. Daarnaast zijn eieren heerlijk!  Wellicht ook interessant voor jou

Voeg deze ingrediënten toe aan je roereieren en verras iedereen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Voeg deze ingrediënten toe aan je roereieren en verras iedereen

Roereieren zijn een snel een eenvoudig gerecht om te koken. Voeg deze ingrediënten toe aan je roereieren en verras iedereen. • Colina (química). Wikipedia.
 • Visciarelli E, Ferrero A, Costamagna S. R. Aspectos excoriales de huevos de Triatoma patagonica del Ponte, 1929 por microscopio electrónica de barrido. Entomol. Vect. Diciembre 2004. 11 (4): 653-668.