11 planten voor snel gewichtsverlies

Rode thee kan, net zoals groene thee, helpen bij het afvallen. Rode thee ontgift je systeem en versnelt je spijsvertering. Denk eraan: ondersteun je dieet altijd met genoeg beweging.
11 planten voor snel gewichtsverlies

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gewichtsverlies is meer dan een uiterlijke behoefte. De beste manier maakt gebruik van natuurlijke producten zonder schadelijke effecten op onze gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan planten om snel gewichtsverlies te bevorderen.

Het is belangrijk om je lichaam in vorm te houden, of dat nu om gezondheids- of schoonheidsredenen is. Soms zorgen dagelijkse situaties echter voor minder dan ideale gewoonten, zoals een zittende levensstijl, een dieet dat schadelijk is voor je lichaam en veel andere negatieve rituelen.

Met betrekking tot overgewicht wordt het altijd aangeraden om te proberen gewicht te verliezen met een gezond dieet en medisch advies van een betrouwbare dokter.

Planten die kunnen helpen bij gewichtsverlies

Zoals we al eerder zeiden is gewichtsverlies meer dan alleen een lichamelijke en uiterlijke behoefte. De beste manier voor gewichtsverlies maakt gebruik van natuurlijke producten en planten, dus zonder schadelijke effecten voor onze gezondheid.

Hieronder vind je daarom een aantal natuurlijke producten en planten, samen met de aangeraden manier om ze te gebruiken om snel gewichtsverlies te bevorderen.

Blaaswier (Fucus vesiculosus)

Dit is een zeeplant die, net zoals veel andere algen, een hoog percentage jodium en mineraalzouten bevat, zoals:

 • Kalium
 • Broom
 • Magnesium
 • Calcium
 • IJzer. 

Zo’n hoge concentratie jodium helpt om de thyroïdefuncties van het lichaam te ondersteunen, die op hun beurt obesitas kunnen bestrijden.

Maïszijde

Maïszijde is de naam voor de dunne draadjes die je aantreft rondom maiskolven en die ook wel bekend staan als maïshaar. Dit deel van de groente is een van de beste natuurlijke diuretica en ontgifters die de natuur te bieden heeft en het heeft ook nog andere voordelen waarmee je snel gewicht kunt verliezen.

Artisjok

Artisjok

Artisjokken zijn een smakelijke voedseloptie. Om alles te halen uit hun natuurlijke eigenschappen raden we dan ook aan dat je artisjokbladeren gebruikt in een infusie, afkooksel of gepureerde pasta.

Berk

Deze boom is een bekend diureticum en kan gebruikt worden in de strijd tegen obesitas (naast verschillende andere eigenschappen). Deze is ideaal om te gebruiken als infusie, ofwel berkenthee.

Rode Pu Erh thee

Rode Thee

Van de meeste soorten thee wordt geloofd dat ze bijdragen aan gewichtsverlies, maar groene en vooral rode thee worden het meest aangeraden voor dit doeleinde.

Rode thee staat te boek als een uitstekende vetverbrander – dat is waarschijnlijk de reden dat zoveel verschillende diëten hiervan 3 tot 4 glazen per dag aanraden. Waarom? Rode thee versnelt je metabolisme door je lever te versterken en tegelijkertijd dienst doet als ontgifter van je hele lichaam.

Aloë vera

Aloë vera staat vooral bekend als ongiftingsmiddel, maar dat betekent niet dat het geen rol kan spelen bij gewichtsverlies. Aloëverasap wordt alom aangeraden, dankzij de verteringsversnellers en het vermogen om in korte tijd je lichaam te verlossen van gifstoffen.

Ginseng

(Foto: Lachlan Towart/Flickr.com)
(Foto: Lachlan Towart/Flickr.com)

Ginseng, een plant die energie levert en het metabolisme versnelt, is goed bekend als vetverbrander. Siberische Ginseng heeft de voorkeur, omdat het ook helpt om behoeftes te onderdrukken en een natuurlijke energieboost te geven.

Cayennepeper

Cayennepeper bevat capsaïcine, de stof die het warme en pittige karakter geeft aan de peper. Eenmaal ingenomen kan het de hoeveelheid vet in je bloed en de vetlagen op je lichaam verminderen, waardoor je snel gewicht verliest.

Kaneel

Kaneel

Dit kan helpen door je metabolisme te versterken en de suikerniveau’s in je bloed te regelen. Kaneel vermindert ook triglyceriden en cholesterolniveaus en zorgt dat je lichaam glucose beter verwerkt. Belangrijke eigenschappen die zorgen dat je gedurende de dag minder behoefte hebt aan voedsel.

Selderijthee

Selderijthee, gemaakt door selderij in kokend water te doen, is een geweldige toevoeging aan je routine voor gewichtsverlies. Het helpt onder andere bij:

 • Het binnen de perken houden van glucose
 • De bloeddruk
 • Tegen reumatische aandoeningen

Besef ook dat dit als je het gebruikt de enige vloeistof hoort te zijn die je inneemt en dat het drie dagen lang moet worden gebruikt.

Munt

Munt

Munt is een enorm nuttige plant voor gewichtsverlies, omdat het je spijsvertering versnelt en werkt tegen gif- en afvalstoffen in je lichaam.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 geweldige zelfgemaakte remedies met munt

Dingen om aan te denken

Als je een dieet volgt, hoe simpel, makkelijk of snel het ook is, moet je altijd een bewegingsroutine hanteren. Door beweging te verwerken in je dagelijkse routine kun je onder andere:

 • Het musculoskeletale systeem versterken.
 • Sneller gewicht verliezen.
 • Je bloeddruk en hartslag verbeteren.

We hopen dus dat deze lijst met natuurlijke producten en hun voordelen voor je gewicht en gezondheid nuttig is geweest! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Saper, R. B., Eisenberg, D. M., & Phillips, R. S. (2004). Common dietary supplements for weight loss. American Family Physician.
 • Vermaak, I., Viljoen, A. M., & Hamman, J. H. (2011). Natural products in anti-obesity therapy. Natural Product Reports. https://doi.org/10.1039/c1np00035g
 • Astrup, P. A., Meinert Larsen, D. T., & Harper, A. (2004). Atkins and other low-carbohydrate diets: Hoax or an effective tool for weight loss? Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)16986-9
 • Sun, N. N., Wu, T. Y., & Chau, C. F. (2016). Natural dietary and herbal products in anti-obesity treatment. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules21101351

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.