12 manieren om zuiveringszout als schoonmaakmiddel te gebruiken

In dit artikel laten wij je 12 manieren zien om zuiveringszout te gebruiken om je huis schoon te maken. Ook laten we zien waarom je zuiveringszout als vriend moet zien en er dus goed gebruik van moet maken.
12 manieren om zuiveringszout als schoonmaakmiddel te gebruiken

Geschreven door Jose Popoff

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je wel eens nagedacht over wat je allemaal met zuiveringszout kunt doen? Dan weet je inmiddels vast al dat je het kunt gebruiken om vele soorten voedsel mee te maken, van hartige producten tot zoetigheden. En ook dat het gebruikt wordt in de farmaceutische industrie, namelijk in make-up en cosmeticaproducten. Maar wist je ook dat je prima zuiveringszout als schoonmaakmiddel kunt gebruiken?

Zuiveringszout reageert namelijk erg goed in combinatie met andere middelen. Zo krijg je het resultaat dat je wilt. Is het weer tijd voor de grote schoonmaak? Meng dan wat zuiveringszout met bijvoorbeeld citroensap of water.

Of voeg het toe aan je wasmiddel. Zo versterk je de waskracht hiervan. Beide opties zijn uitermate geschikt. Maar er zijn nog vele andere manieren om zuiveringszout als schoonmaakmiddel te gebruiken.

Laten we een kijkje nemen!

Zuiveringszout wordt op veel verschillende manieren gebruikt

Waarvoor wordt zuiveringszout gebruikt?

Het gebruik van zuiveringszout als schoonmaakmiddel beperkt zich vaak tot het verwijderen van vlekken en het verminderen van aangekoekt vet. Maar zuiveringszout kent nog vele andere toepassingen:

  • Ten eerste kun je het gebruiken als eerste hulpmiddel. Het helpt bij het behandelen van wonden veroorzaakt door bijtende stoffen.
  • Ook is het geschikt voor persoonlijke hygiëne. Zo kun je het gebruiken als middel om je tanden mee te poetsen of je mond mee te spoelen.
  • Ten derde kun je het als pesticide gebruiken. Het is perfect geschikt om schimmels en kakkerlakken mee te doden.
  • Daarnaast kan het de pH-waarde van stoffen omlaag brengen. Daarmee is het uitstekend geschikt om toe te voegen aan je zwembadwater.
  • Tenslotte kun je het gebruiken als brandblusser. Het werkt goed als blusmiddel tegen elektriciteitsbranden.

Zuiveringszout als schoonmaakmiddel in huis

Zoals je kunt zien wordt zuiveringszout voor veel verschillende dingen gebruikt. Vandaag richten we ons op hoe je zuiveringszout als schoonmaakmiddel kunt gebruiken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je kunt het op erg veel verschillende manieren gebruiken als schoonmaakmiddel. En de resultaten ervan zullen je niet teleurstellen. Lees dus snel verder en ontdek de vele manieren waarop je zuiveringszout als schoonmaakmiddel kunt gebruiken.

1. Het wassen van potten, pannen en borden

Voeg een paar eetlepels toe aan je afwasmiddel om aangekoekt vet gemakkelijk van je afwas te halen. Als het vet of het voedsel erg aangekoekt is, maak dan een sopje van water, afwasmiddel en zuiveringszout. Laat je afwas hierin weken en gebruik vervolgens een vochtige spons om de rest van het vuil te verwijderen.

2. Het schoonmaken van oppervlakken

Maak grote oppervlakken gemakkelijk schoon met zuiveringszout

Doe een beetje poeder op een vochtige spons en gebruik dit om je tegels, je bad of douche, je wasbak, enzovoort schoon te maken. Wil je nog betere resultaten? Maak dan een pasta van zuiveringszout en het schoonmaakmiddel dat je normaal zou gebruiken. Breng dit aan, en laat het zo’n 5 minuten inwerken. Spoel het vervolgens af met water.

3. Het reinigen van je magnetron

Dit huishoudelijke apparaat heeft vaak voedselvlekken. Sprenkel wat zuiveringszout op een spons om de binnenkant mee schoon te maken. Maak de spons dan nat en wrijf hiermee je magnetron schoon.

4. Het reinigen van je oven

De bodem van je oven is vaak bezaaid met voedselresten. Deze blijven achter na je culinaire activiteiten. Om ze te verwijderen sprenkel je wat zuiveringszout op de bodemplaat van je oven. Sproei hier wat water overheen en laat dit gedurende de nacht intrekken. Vervolgens haal je het ’s ochtends weg met een spons. Het vuil komt er gemakkelijk vanaf en je hoeft helemaal niet hard te boenen.

5. Meubels schoonmaken

Met een vochtige spons met wat zuiveringszout haal je zo vlekken, bijvoorbeeld veroorzaakt door krijtjes, uit je meubels of van de muren.

6. Vloeren dweilen

Los een half kopje poeder op in een emmer warm water. Dweil hiermee je vloer en spoel het vervolgens goed af. Je vloer zal schoon zijn en glanzen, zonder al te veel moeite.

7. Je douchegordijn schoonmaken

Je douchegordijn zit vaak onder de zeepresten. Om deze te verwijderen sprenkel je wat zuiveringszout op een spons. Hiermee veeg je het douchegordijn af. Vervolgens spoel je het af met water.

8. Het reinigen van kleding en koffiemokken

Je kunt het ook gebruiken om die onmogelijke koffie- en theevlekken te verwijderen, met name in witte of lichte kleding. Je kunt er ook die nare luchtjes uit je kopjes mee weghalen. Gaat het om een hardnekkige vlek? Breng het poeder dan direct op de vlek aan met een spons.

10. Vloeibaar wasmiddel versterken

Vloeibaar wasmiddel versterken

Zuiveringszout helpt de pH-waarde van water te verlagen. Dit helpt je kleding, schoner, frisser en kleurrijker te maken. Voeg daarom een half kopje van dit poeder toe aan je wasmiddel bij iedere was die je draait.

11. Verwijder vet- en olievlekken

Het enige dat je hoeft te doen is wat van het poeder op de vlek te sprenkelen en het af te borstelen. Een makkie!

12. Je spons weer fris laten ruiken

Maak eerst een oplossing van geconcentreerd zuiveringszout. Dompel je sponsjes hierin onder om vuil en nare geurtjes te verwijderen.

Als je wilt, laat ons dan weten hoe jij dit fantastische product gebruikt om je huis schoon te maken. Je hebt vast wel een tip die je wilt delen met ons. Laat het ons weten! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Huacasi-Supo V, Jinéz-Mamani W, Durand-Zea E, et al. Efectos del colutorio de bicarbonato de sodio sobre el pH salival y la microflora oral. Vive Revista de Salud. 2021; 4(11): 141-149.
  • Normas Oficiales Mexicanas SCT2. Norma oficial mexicana, detección, identificación, prevención y sistemas contra incendio para embarcaciones que transportan hidrocarburos, químicos y petroquímicos de alto riesgo. Diario Oficial de la Federación Fecha de publicación: 21 de Diciembre de 1998. NOM-025-SCT4-1995.
  • Navarrete N. Prevención de quemaduras por ácido tricloroacético durante el tratamiento de condilomas acuminados: neutralización con bicarbonato de sodio. Rev. chil. Dermatol. 2005; 21(2): 145-146.
  • Velázquez Peña, S. Desinfección del agua a través de métodos electroquímicos. Ciencia Ergo-Sum. 2017; 24(2): 145-151.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.