Huismiddeltjes voor perfecte voeten

Je voeten zijn belangrijk, maar vaak krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. Zo verzorg je ze tot ze er perfect uit komen te zien.
Huismiddeltjes voor perfecte voeten

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

We besteden doorgaans veel aandacht aan het verzorgen van onze haren, handen en ons gezicht, maar zien onze voeten hierbij maar al te vaak over het hoofd. Dit zou eigenlijk niet het geval moeten zijn. Je voeten zouden juist de eerste moeten zijn die je verzorgt en in de watten legt. Lees hier meer over perfecte voeten.

Je voeten krijgen het meeste te verduren wanneer je bijvoorbeeld veel wandelt, vaak (te) strakke schoenen draagt, op blote voeten loopt of aan sport doet.

Op de lange termijn kunnen deze factoren een probleem veroorzaken. Naast esthetische doeleinden is het daarom ook vanwege gezondheidsredenen verstandig om ervoor te zorgen dat je voeten altijd in goede staat verkeren.

Op deze manier kun je namelijk ernstigere problemen in de toekomst voorkomen en in de zomer sandalen dragen om met je perfecte voeten te pronken.

Je voeten, je wortels

Veel mensen zijn van mening dat onze voeten het meest belangrijke lichaamsdeel zijn. Ze bieden ondersteuning en stellen ons in staat ons van hot naar her te verplaatsen. De natuur heeft ons stevige en sterke voeten gegeven, maar dit betekent niet dat je voeten niet kunnen worden aangetast.

Het komt maar al te vaak voor dat mensen rondlopen met gebarsten voeten met eelt en blaren.

Naast het soms lakken van je nagels zodat ze bij je bikini passen, hebben je voeten natuurlijk veel meer aandacht nodig dan ze doorgaans krijgen. Waarschijnlijk denk je als eerste aan je haar, dan je gezicht, dan aan je handen en zijn dan pas je voeten aan de beurt, als ze niet compleet worden overgeslagen.

Voet en schoen

Om te kunnen pronken met mooie, perfecte voeten zul je je moeten houden aan een routine waarin je je voeten regelmatig verzorgt en onderhoudt. Dit zal misschien de nodige tijd kosten, maar onthoud dat gezonde voeten gerelateerd zijn aan je algehele welzijn. Je kunt het verschil zelfs merken in je gezichtsuitdrukkingen.

Trucjes om je voeten te verzorgen

Om net als vele modellen perfecte voeten te hebben waarbij geen sprake is van harde huid, eelt of gebarsten hielen, hoef je slechts een paar uurtjes per week vrij te maken. Vul deze tijd in door onderstaande vijftien tips op te volgen:

 • Dompel je voeten wekelijks een half uur onder in wat water en zeezout. Dit is niet zo ingrijpend. Zo kun je je voeten bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken lekker rustig laten badderen. Hierdoor zullen je voeten er wat meer ontspannen en uitgerust aanvoelen, vooral wanneer je op je werk de hele dag moet zitten of staan.
 • Dompel je voeten elke vijftien dagen eerst een paar minuten onder in heet water en gelijk daarna in koud water. Van deze overgang zal namelijk de bloedsomloop in je voeten verbeteren. En als je aan het water een paar druppels citroensap toevoegt, zal het er ook nog eens voor zorgen dat je voeten niet stinken.
 • Gebruik een puimsteen of iets anders waarmee je eelt weg kunt schrapen. Dit is namelijk een essentieel onderdeel van goede voetverzorging. Week je voeten eerst in wat warm water of onder de douche en gebruik dan de steen om het eelt op de hielen of andere delen van de voet weg te schrapen.
 • Droog je voeten na het douchen goed af, vooral tussen de tenen, zodat er geen schimmels kunnen ontstaan. Als je erge last hebt van zweetvoeten, gebruik dan talkpoeder om het zweet te absorberen.
Voeten in het zand

Nog wat tips voor perfecte voeten

 • Loop op blote voeten, draai de enkelgewrichten en loop op je tenen door het huis. Door dit te doen zullen je voeten namelijk sterker worden. Je kunt zelfs een klein balletje onder je voeten plaatsen en deze met je voeten heen en weer rollen. Dit dient als voetmassage en verbetert de circulatie in je voetzolen.
 • Gebruik wat dikkere inlegzolen en probeer niet elke dag strakke schoenen te dragen. Ook is het verstandig om niet al te vaak hakken te dragen.
 • Masseer je voeten elke avond voor het slapengaan met een vochtinbrengende crème of een etherische olie. Hier zullen je voeten van ontspannen en het kan helpen de vorming van eelt te voorkomen. Masseer de voeten door een beetje druk uit te oefenen en tegelijkertijd ronde bewegingen te maken.
 • Knip je nagels horizontaal af om ingegroeide, vervormde en zwakke nagels te voorkomen. Als je naar de schoonheidssalon gaat voor een pedicure, let dan goed op dat het gereedschap dat gebruikt wordt van goede kwaliteit is en dat er geen roest op zit. Roest kan namelijk infecties veroorzaken.
 • Reflexologie is ook een optie. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt en draagt bij aan het elimineren van gifstoffen. Tijdens deze behandeling druk jijzelf of een specialist op bepaalde punten onder je voet. Deze punten zijn verbonden aan het zenuwstelsel. Het kan daarom goed zijn voor het hele lichaam.

Middelen voor perfecte voeten

Naast bovengenoemde trucjes kun je onderstaande middelen goed gebruiken om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door met je perfecte voeten kunt pronken.

 • Exfolieer je voeten met een scrub van suiker. Meng een beetje van de lotion die je doorgaans gebruikt met twee eetlepels suiker. Gebruik dit mengsel vervolgens om je hielen mee te masseren. Door de wrijving die veroorzaakt wordt door de suikerkorrels zullen dode huidcellen worden verwijderd.
 • Bananen hebben geneeskrachtige eigenschappen voor je voeten. Pureer twee bananen in de blender tot er een pasta ontstaat. Breng deze pasta na het douchen aan op je hielen. Laat tien minuten zitten en spoel vervolgens af met warm water. Herhaal deze behandeling één keer per week.
Voeten in zwarte sandalen
 • Plantaardige olie: Was je voeten en droog ze daarna goed af. Laat je droge, schone voeten dan weken in een bak gevuld met gehydrogeneerde olie. Droog ze af zonder ze af te spoelen. Je kunt zo gemakkelijk dode huidcellen verwijderen. Ga diezelfde avond slapen met dikke sokken aan. Je kunt deze behandeling drie keer per week uitvoeren.
 • Een mengsel van citroensap en vaseline is een uitstekend middel om droge en gebarsten voeten te behandelen. Smeer de voeten na het wassen in met dit mengsel.
 • Meng twee handjes zout met drie eetlepels avocado-olie en twee druppels muntolie en gebruik dit mengsel om de voeten drie minuten lang mee te masseren. Dompel de voeten vervolgens onder in warm water om de olie geheel te verwijderen. Deze behandeling kan helpen tegen eelt en kan voorkomen dat je voeten gaan stinken. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.