Vaseline gebruiken voor je gezondheid en schoonheid

Als je wilt dat je parfum de hele dag lang meegaat nadat je het op je polsen of nek hebt aangebracht, breng dan een klein laagje vaseline aan.
Vaseline gebruiken voor je gezondheid en schoonheid

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Ontdek in dit artikel de vele manieren om vaseline te gebruiken voor je gezondheid en schoonheid!

Vaseline is een mengsel dat verkregen wordt door olieraffinage en het wordt zowel in de cosmetische als in de farmaceutische industrie gebruikt. De samenstelling kan verschillen naargelang het proces van bereiding.

Een soort die we erg goed kennen is een erg verfijnde vorm, die gebruikt wordt in lotions, smeermiddelen en in vele schoonheidsproducten.

Eigenschappen van vaseline

Er bestaan vele gezondheid- en schoonheidsgerelateerde manieren waarop je vaseline kunt gebruiken, daar kan je zeker van zijn. Weinig is echter bekend over de herkomst van dit product.

Vaseline is een product dat afgeleid is van petroleum en wordt gemaakt door het te “mengen” met stoom en het onder hoge temperaturen te filteren. Dit betekent dat het een halfvaste substantie is van koolwaterstoffen afkomstig uit fossielen.

Ook al lijkt het misschien een beetje vreemd om een product dat afgeleid is van petroleum te gebruiken voor de huid en de gezondheid, toch kan het zeer veel beschermende eigenschappen voor het lichaam hebben, aangezien het een zeer uitgebreid verfijningsproces ondergaat.

Het is helemaal niet schadelijk voor de gezondheid!

Tips met vaseline

Door de dikke consistentie is vaseline zeer bruikbaar om de huid te beschermen en in het bijzonder voor gevoelige huidzones zoals de lippen. Het wordt ook gebruikt als natuurlijk ingrediënt in zalfjes.

Zowel in de winter als de zomer heeft het zijn nut. Het vormt een soort barrière tegen de warmte, de koude en de wind.

Om die reden wordt vaseline beschouwd als één van de basisschoonheidsproducten die een vrouw in haar huis of haar handtas zou moeten hebben.

Je kunt vaseline gebruiken o oneindig veel manieren en is bovendien voordeliger dan de meeste lotions en andere producten op de markt.

Vaseline gebruiken voor de schoonheid

Als basis voor oogmake-up 

Breng het aan op je ooglid voordat je oogschaduw aanbrengt. De oogschaduw zal langer blijven zitten en helderder zijn. Als je enkel vaseline gebruikt, zal het je ogen oplichten.

Het kan helpen een ring te verwijderen

Als je ring om je vinger vastzit, breng dan een beetje vaseline aan en hij zal veel makkelijker van je vinger glijden, zonder al te veel moeite of zonder je pijn te doen.

Gebruik het als blush

 Meng vaseline met een beetje lippenstift om je eigen blush te maken. Deze zal langer aanhouden en meer resistent zijn tegen uren aan dagelijkse activiteiten, dan de meeste producten op de markt.

Het kan parfum langer doen ruiken

Voordat je parfum op je pols spuit, breng je een dun laagje vaseline aan. Dit zal je helpen om de hele dag goed te ruiken.

Misschien ook interessant:
Hoe kies je de juiste parfum?

Beschermt de schedel tegen haarkleurmiddelen

Breng een beetje vaseline aan langs de haargrens om niet alleen te vermijden dat je ook deze huid kleurt, maar ook om allergische reacties op het haarkleurmiddel te vermijden.

Gebruik het als conditioner

Nadat je je haar met normale shampoo gewassen hebt, breng je een beetje vaseline op je hoofd aan. Laat het enkele minuten inwerken en spoel het er dan af.

Het kan gespleten punten verbergen

Je kan dit onaantrekkelijke probleem verbergen door een beetje vaseline op de punten van je haar aan te brengen.

Helpen bruin te worden 

Op de droogste plaatsen van je huid smeer je een beetje vaseline voordat je je normale bruiningsmiddel aanbrengt.

Het helpt wenkbrauwen en wimpers groeien

Het helpt wenkbrauwen te hydrateren en wimpers langer en voller te doen worden. Breng het aan voor je gaat slapen.

Goed voor de nagelriemen 

Breng enkele malen per dag wat vaseline aan op dit “vergeten” deel van je handen en nagels.

Als alternatief om make-up te verwijderen

Het kan zelfs waterbestendige mascara verwijderen. Bovendien kalmeert het de huid ook na irritatie, die make-up kan veroorzaken op gevoelige zones zoals de ogen.

Een potje vaseline

Vaseline gebruiken voor de gezondheid

Lippenbalsem

Breng op elk moment van het jaar wat vaseline aan op je lippen om ze zachter te maken wanneer ze verschraalt zijn door de kou.

Ook kun je vaseline gebruiken om ze te hydrateren wanneer ze in de zomer te veel aan de zon zijn blootgesteld. Het doet je lippen bovendien ook meteen glanzen.

Crème voor voeten en handen

Het kan gebruikt worden om gebarsten hielen, ruwe handen en droge voeten te verzachten en te hydrateren.

  • Breng vaseline op handen en voeten aan in een cirkelvormige beweging en doe daarna handschoenen of kousen aan voor een optimaal resultaat.
  • Laat het 15 minuten in de huid inwerken vooraleer het af te spoelen met warm water (indien nodig). Je zal ongetwijfeld een meer zachte en gladde huid hebben.

Het hydrateert de huid na het epileren

Of nu je wax of een epileerapparaat gebruikt, je huid kan na het epileren droog en gebarsten zijn. Breng een dun laagje vaseline aan en laat het opdrogen. Je huid zal veel zachter en meer gehydrateerd zijn.

Vaseline in het productieproces

Vochtinbrengende lotion

Wrijf vaseline op je lichaam na het baden voor een zachtere en meer gehydrateerde huid.

Peeling voor de huid 

  • Meng een beetje vaseline met twee lepels suiker of zout om jezelf een huisgemaakte bodyscrub te geven.
  • Gebruik het op zowel je lichaam als je gezicht.

Het kan verder ook gebruikt worden om dode cellen van je lippen te verwijderen.

  • Breng de scrub aan in cirkelvormige bewegingen en laat het enkele minuten inwerken.
  • Gebruik daarna een oude tandenborstel of een scrub handschoen om je huid nog zachter te maken.

Massage 

Vaseline zal je lichaam tegelijk ontspannen en hydrateren. Masseer met een klein beetje vaseline in cirkelvormige bewegingen van het hoofd naar de voeten toe.

Het vermindert littekenvorming

Op vlak van de gezondheidseffecten van vaseline, is het algemeen bekend dat het erg nuttig is om aan te brengen op wonden.

Het kan dus makkelijk na een operatie gebruikt worden om de wond beter te laten helen. Het wordt bovendien ook gebruikt om de huid te beschermen na een tatoeage aangebracht te hebben.

Afbeeldingen met dank aan: Ishikawa Ken, Istolethev, Sung Sock, WePhotographer, en Christina Xu. Wellicht ook interessant voor jou

6 geneeskrachtige toepassingen van vaseline die je wil leren kennen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
6 geneeskrachtige toepassingen van vaseline die je wil leren kennen

Vaseline is in de Engelse taal ook bekend als Petroleum Jelly ("oliegelei"). Het is een uiterst veelzijdig product. Want het kan thuis erg handig z...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jayakumar KL, Micheletti RG. Robert Chesebrough and the dermatologic wonder of petroleum jelly. JAMA Dermatology. 2017.
  • Gooch JW. Petroleum Jelly. In: Encyclopedic Dictionary of Polymers. 2011.
  • Bekker M, Louw NR, Jansen Van Rensburg VJ, Potgieter J. The benefits of Fischer-Tropsch waxes in synthetic petroleum jelly. Int J Cosmet Sci. 2013;
  • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The slippery road. Indian Journal of Dermatology. 2016.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.