Hoe kies je de juiste parfum?

Het is belangrijk om te onthouden dat de pH-waarde van de huid bij iedereen anders is. Daarom kan elke geurtje op iedereen anders ruiken.
Hoe kies je de juiste parfum?

Laatste update: 14 december, 2018

Het kiezen van de juiste parfum is een erg persoonlijke ervaring. Het is ongetwijfeld weleens voorgekomen dat iemand je een heerlijk geurtje gaf of een bepaald merk, maar dat de parfum zodra je hem opspoot eerder onaangenaam dan aantrekkelijk rook.

Er zijn maar weinig dingen zo intiem als het kiezen van een parfum. Ze zeggen dat je parfum bij je persoonlijkheid past, maar het zijn eigenlijk je hersenen die bepalen welke parfums je aanspreken en welke je afstoten.

Soms kan het zo zijn dat een bepaald ingrediënt in de parfum, zoals hout of citrus, niet bij je lichaam past en kun je last krijgen van een bepaalde reactie.

We zijn er zeker van dat je de simpele richtlijnen in dit artikel erg handig en interessant zult vinden om je te helpen bij het kiezen van de juiste parfum.

Parfums indelen op basis van hun intensiteit

Van deze informatie ben je ongetwijfeld al op de hoogte. De intensiteit van de parfum is niet alleen bepalend voor de prijs, maar ook voor de geurconcentratie.

Dit betekent niet per se dat de sterkere geuren beter zijn. Integendeel zelfs. Immers, sommige mensen gebruiken voor dagelijks gebruik liever een parfum met een middelmatige tot lage geurconcentratie en bewaren de intense geuren voor ‘speciale gelegenheden’.

Hoewel dit vrij algemeen bekend is, kan het geen kwaad om op de hoogte te zijn van de volgende indeling:

Bodyspray

Deze geuren hebben meestal een geurconcentratie van ongeveer één procent. Hoewel deze sprays niet zo lang blijven hangen, bieden ze wel een aangenaam en fris gevoel. Dus zijn ze vooral handig voor na het sporten of andere vormen van lichamelijke activiteit.

Eau de cologne

Eau de cologne heeft meestal een geurconcentratie van tussen de drie en zes procent en wordt door parfumerieën het meest geproduceerd. De geur van eau de cologne is meestal vrij licht en op basis van citrusvruchten.  Al met al zijn deze geuren  geweldig voor dagelijks gebruik.

Eau de toilette

Deze parfums hebben een iets hogere geurconcentratie dan eau de cologne, meestal tussen de zeven en vijftien procent. Ook deze geuren zijn heel fijn om dagelijks te gebruiken.

Eau de parfum

Deze parfums zijn het meest intens, met een geurconcentratie van tussen de vijftien en veertig procent.

Kies de juiste parfum voor jou

Parfum

Er zijn een aantal belangrijke aspecten die je moet overwegen. Een parfum zal nooit precies hetzelfde ruiken op twee verschillende mensen. Dit hang allemaal af van je huidtype, of je bijvoorbeeld een droge of een vettige huid hebt etc.

Eén ding dat je niet moet vergeten is dat je eigenlijk alleen zelf je eigen parfums zou moeten kiezen. Waarom? Omdat de keuze deel uitmaakt van je persoonlijkheid en de meeste mensen graag willen dat anderen hun parfum opmerken.

Het is helemaal niet ongewoon om iemand te herinneren aan de geur die ze dragen. Ga daarom op zoek naar een geur die niet alleen jouw persoonlijkheid definieert, maar ook naar een geur die goed ruikt op jouw huid, die je niet storend vindt en een geur die een aangename herinnering achterlaat bij de mensen met wie je omgaat.

Ben je een actief en opgewekt persoon?

Dit soort mensen houden meestal van een lekkere, frisse citrusgeur. De geur van sinaasappel, citroen of verbena is meestal erg aantrekkelijk en aangenaam.

In deze categorie vind je vaak erg aangename uniseks geurtjes.

Wil je elegantie uitstralen?

Iedereen gaat van tijd tot tijd weleens naar een gelegenheid waar hij of zij een gevoel van mysterie, elegantie en charme over wil brengen op anderen. Voor dit soort gelegenheden kun je daarom het beste op zoek gaan naar een wat exotischere parfum, die een hogere geurconcentratie heeft.

Deze geuren blijven meerdere uren hangen en geven de huid meestal een geur van bloemen, tropische vruchten of hout.

Een sexy, jeugdige persoonlijkheid

Het maakt niet uit hoe oud je bent. Immers, iedereen wil op sommige momenten weleens brutaler, pittiger en meer sexy overkomen. Waarom niet?

Voor dit soort momenten kun je het beste kiezen voor een parfum met een wat zoetere geur, een geur die naar snoep, oosterse bloemen, appels of rozen ruikt.

Parfums die het eigenlijk altijd goed doen

Er zijn twee soorten geuren die eigenlijk altijd een geslaagde keuze zijn. Deze geuren zijn erg aangenaam en ruiken lekker op vrijwel alle huidtypes:

Frisse geuren: Deze staan ook wel bekend als ‘groene’ geuren. Frisse geuren ruiken doorgaans naar vers gemaaid gras, citrusvruchten…

Bloemengeuren: Wie houdt er nu niet van de geur van bloemen? Deze geur is eerst en vooral hemels en iets waar je eigenlijk nooit verveeld door raakt: rozen, jasmijn, gardenia, oranjebloesem, lelietje van dalen…

Parfum op de Pols

Allemaal afhankelijk van je huidtype

Als je een iets vettiger huidtype hebt, dan kan zweet de geur van de parfum veranderen. Dit is vooral belangrijk tijdens de zomer. Wat kun je in dit geval doen?

  • Kies een wat zachtere parfum of een parfum op basis van citrusvruchten.
  • In de winter, of in het geval je een wat drogere huid hebt, dan zijn oosterse bloemen een goede keuze. Dit zijn vaak erg aangename geuren en deze zijn doorgaans iets intenser.

Zoals je kunt zien is het helemaal niet zo eenvoudig om de juiste parfum te kiezen als je in eerste instantie misschien zou denken. Daarom is het een slim idee om wat langer in de winkel te blijven, zodat je een uitgebreide keuze kunt maken. Hierdoor voorkom je dat je een parfum kiest die, wanneer je hem dagelijks gebruikt, juist onaangenaam voor je begint te worden.

Heb je dit weleens gehad?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.