Je haar op een natuurlijke manier parfumeren

Je haar is bijna constant blootgesteld en daarom absorbeert het ook zo makkelijk slechte geuren. Hoe kan je dan zelf je haar parfumeren?
Je haar op een natuurlijke manier parfumeren
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 29 januari, 2019

Je haar is bijna constant blootgesteld en daarom absorbeert het ook zo makkelijk slechte geuren (rook, zweet, etc.). Soms heb je niet de kans om je haar elke dag te wassen of wil je dit niet. Ook al worden er steeds meer parfums voor je haar commercieel op de markt gebracht, toch bestaan er ook enkele alternatieven om je haar te parfumeren.

We leggen je in dit artikel uit hoe je ze zelf kan maken of hoe je kan kiezen voor natuurlijke alternatieven met heerlijke fruit-, bloemen- of exotische geuren. Ze zijn allemaal alcoholvrij, zodat je haar niet uitdroogt. Bovendien hebben ze ook een aantal therapeutische effecten op je haar.

Tahitiaanse monoi-olie om je haar te parfumeren

Monoi of Tahitiaanse olie is een uitstekend natuurlijk product, dat zowel voor je lichaam als je haar kan gebruikt worden. Het wordt gewonnen uit geperste Tiarebloemen en kokosolie, wat een zeer speciaal exotisch aroma creëert, dat sterk lijkt op vanille.

We raden het vooral aan voor de zomer, want naast een lekkere geur maakt het je haar ook zacht en glanzend en beschermt het tegen zonnestralen. Het voedt je haar met vitamine E, een krachtig antioxidant.

Daarnaast hydrateert en herstelt het je haar ook. Bij frequent gebruikt is het niet nodig om na het wassen een conditioner te gebruiken.

We raden het echter niet aan voor vettig haar.

Water van bloemen (Hydrolaten) om je haar te parfumeren

witte bloem

Hydrolaten worden gemaakt door het distilleren van planten, terwijl de etherische oliën geëxtraheerd worden. Dit betekent dat het het water is dat overblijft bij het bereiden van de etherische oliën.

Het bevat wateroplosbare elementen, spoorelementen en een klein deel etherische olie, waardoor het gedeeltelijk het aroma en de eigenschappen van de bloem behoudt, maar veel lichter en minder geconcentreerd is. Hydrolaten zijn nog niet erg bekend, ook al worden ze al van oudsher gebruikt.

We raden vooral het volgende aan:

 • Sinaasappelbloesemhydrolaat: Sinaasappelbloesem of neroli heeft een zeer speciaal en verleidelijk aroma, waarvan je ontspant. Het reguleert ook de excretie van olie door de hoofdhuid.
 • Rozemarijnhydrolaat: Rozemarijn wordt altijd al gebruikt voor schoonheidsproducten en de gezondheid van het haar. Het bevordert circulatie, voorkomt haaruitval en helpt met problemen van de hoofdhuid. Het is ook een uitstekende reiniger en heeft een verfrissend, kruidig aroma.
 • Munthydrolaat: Dit hydrolaat is de meest verfrissende van allemaal. Het is perfect op een warme dag, wanneer je hoofdhuid makkelijk gaat zweten. Het help ook tegen roos.

Het is van vitaal belang dat je je verzekert van de kwaliteit en de puurheid van het hydrolaat. Er zijn namelijk veel artificiële geuren op de markt, die verkocht worden als natuurlijke.

Rozenwater

roze bloem

Rozenwater is een erg goed bloemenwater, traditioneel vooral gebruikt in de Indische cultuur. Het heeft een zeer delicaat, vrouwelijk aroma. Het controleert de zuurtegraad, het regenereert en is een antioxidant. We raden het ook aan voor speciale intieme gelegenheden, want het is tevens een afrodisiacum.

Geconcentreerde lavendelinfusie

Lavendel heeft een effectief reinigend en ontspannend effect. Het heeft ook een heerlijk aroma. Het kan zeer makkelijk als parfum voor het haar gebruikt worden door simpelweg een infusie van de bloemen te maken.

Het parfum is zeer zacht, perfect om het enkele malen per dag te gebruiken. Ook voor kinderen is het ideaal.

Misschien ook interessant om te lezen:
Lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren

Etherische oliën

De gemakkelijkste methode om je haar te parfumeren is ongetwijfeld het gebruiken van etherische oliën die je graag ruikt. Je moet gewoon enkele druppels in een glas water toevoegen, schudden en op je haar aanbrengen. We raden de volgende oliën aan:

 • Ylang-ylang: Een intens bloemenaroma. Het is bovendien een afrodisiacum.
 • Mandarijn: Zeer zoet en verfrissend. Het ontspant je, verbetert je humeur en maakt je gelukkig.
 • Bergamot: Bergamot is de sleutel tot de specifieke smaak van zwarte thee. Het is een zeer speciaal aroma en werkt als antidepressivum.
 • Jasmijn: Zacht, delicaat en ontspannend. Gaat erg goed samen met andere aroma’s.
 • Citroen: Citroen geeft een gevoel van netheid en frisheid. Het combineert zeer goed met andere citrusaroma’s.

Hoe ze toe te passen

 • Giet het parfum in een spuitbus en spuit het op je haar van minstens 20 cm afstand.
 • Verdeel het gelijk, zonder je haar te nat te maken.
 • Je kan het zelfs in je haar masseren of erdoor kammen om het beter te verspreiden.

Je kan de parfum best in je handtas meenemen, zodat je het steeds kan aanbrengen wanneer je lang aan slechte geuren bent blootgesteld.

Foto’s: Ros in Wonderland en petalouda62. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.