Hoe vaak moet je je haar wassen?

Er is veel onenigheid over hoe vaak je je haar en hoofdhuid zou moeten wassen met shampoo, zelfs onder de deskundigen op het gebied van haar- en hoofdhuidbehandeling. Het beste is om het alleen te wassen wanneer je haar en hoofdhuid dit nodig lijken te hebben. 
Hoe vaak moet je je haar wassen?

Laatste update: 13 oktober, 2018

Ons haar wassen is iets dat we meestal dagelijks doen. Zeker in het westen is dit een gewoonte. Vettig haar vinden we immers niet mooi en niet hygiënisch. Maar wist je dat elke dag je haar wassen helemaal niet nodig is, en zelfs schadelijk kan zijn voor je haar?

Talg hydrateert ons haar op natuurlijke wijze. Zonder talg wordt onze hoofdhuid droog en schilferig, waardoor ze kwetsbaar wordt. Als je je haar te vaak wast, dan ontdoe je je hoofdhuid van deze natuurlijke moisturizer en dit komt je haardos dus niet ten goede.

Hoe vaak is nu te vaak? Het antwoord hierop is niet eenduidig en hangt onder andere af van de hoeveelheid talg die je hoofdhuid produceert. Lees in dit artikel meer hierover en ontdek hoe vaak je je haar zou moeten wassen.

Is je haar wassen met shampoo wel een goed idee?

Het dagelijks gebruiken van shampoo is een relatief nieuw concept. In de jaren vijftig was het gebruikelijk dat vrouwen hun haar maar één keer per week wasten. Dat gebeurde over het algemeen bij de haarsalon. De gewoonte sloeg snel om in een dagelijkse wasbeurt thuis toen shampoo steeds gemakkelijker verkrijgbaar werd. Maar is het wel zo slim om je haar elke dag te wassen? Of hadden die geweldige dames van de jaren 50 het bij het rechte eind?

Haar Wassen met Shampoo

Vaak wordt het antwoord op deze vraag gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Deskundigen zijn het niet eens over hoe gezond het is om je haar en hoofdhuid vaak te wassen. Sommige deskundigen raden het af om vaak shampoo te gebruiken, omdat dit de talgproductie stimuleert.

Hoe vaker je je haar namelijk wast, hoe sneller het vet zal worden. Andere stellen juist dat het vaak verwijderen van talg ervoor kan zorgen dat je poriën en haarzakjes schoon en open blijven. Verstopte of vieze poriën en haarzakjes kunnen leiden tot huidaandoeningen als acne.

In 2007 werd er een onderzoek uitgevoerd nadat een Australische radiopresentatrice tijdens een uitzending toe had gegeven dat ze haar haar al meer dan tien jaar niet had gewassen. Na deze uitzending meldden meer dan 500 luisteraars zich vrijwillig aan voor een onderzoek om zes weken hun haar niet te wassen. Hieruit bleek dat ongeveer 86 procent geen verschil merkte aan het haar. 

Wat zijn je opties?

De vraag geldt dus nog steeds: hoe vaak moet je je haar wassen? Het antwoord op deze vraag blijft onduidelijk. Je kunt echter wel het beste proberen te doen voor jouw haar en hoofdhuid.

Waar deskundigen het het meest over eens zijn, is dat je je haar slechts twee keer per week hoeft te wassen met shampoo. Of je wast het alleen indien nodig

Haar Kammen

Routines voor allerlei haartypes

Als je dun en stijl haar hebt, dan is het misschien nodig om het vaker of zelfs dagelijks te wassen.

Voor krullend of dik haar is het vaak het beste om je haar om de drie dagen te wassen. Bij sommige mensen is hun haar de dag na het wassen met shampoo glanzender en beter handelbaar. De dag waarop ze geshampood hebben ziet het er dan weer juist dof uit.

Als je dik, lang of krullend haar hebt en veel tijd besteedt aan de verzorging van je haar  – wassen, föhnen, stylen – dan kan je haar misschien beter handelbaar worden als je het maar één keer per week wast. Toch blijven sommige mensen erop staan dat het het beste is om je haar dagelijks te wassen.

Let op hoe je haar en vooral je hoofdhuid reageert als je het vaak wast en pas je shampoogewoontes hier op aan. Wordt je haar erg snel vet, dan kun je het dagelijks wassen. Probeer dan wel een natuurlijke, minder agressieve shampoo te kiezen, omdat je je haar kunt beschadigen als je het vaak wast met agressieve chemicaliën.

Als je droog haar hebt, kun je je haar minder vaak wassen. Gebruik ook dan geen agressieve shampoo en probeer altijd een conditioner te gebruiken of een ander product dat je haar zal hydrateren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.