Hoe de schil van citrusvruchten optimaal te gebruiken

· 1 juni 2015

Weet je welk deel van citrusvruchten de meest gezonde eigenschappen bevat? De schil. De schil van citrusvruchten helpt bijvoorbeeld kanker en cardiovasculaire ziektes te vermijden, bestrijdt vet- en vochtophopingen, verhoogt je immuunsysteem etc.

Daarom zullen we je uitleggen hoe je citroenen, sinaasappels, mandarijnen, limoenen en pompelmoezen kunt gebruiken om optimaal van hun geneeskrachtige, culinaire en cosmetische voordelen te genieten.

Het is van fundamenteel belang dat de vruchten zelf gekweekt of organisch zijn, zodat je zeker bent dat de schillen niet in aanraking geweest zijn met pesticiden of andere giftige stoffen. 

drie

Hoe de schillen te bewaren

De eerste stap is het fruit grondig te wassen, te schillen en de witte delen die wat bitter kunnen smaken te verwijderen.

De eerste manier waarop je de schil kan gebruiken is door ze te raspen en rauw te gebruiken. Zo zal het aroma ook het beste tot zijn recht komen. Als je de schil echter wil bewaren om deze dan af en toe te kunnen gebruiken, kan je de geraspte stukjes ook invriezen. Een andere optie is door ze natuurlijk te laten drogen in de zon of in de oven (enkele uren op een lage temperatuur) en ze vervolgens te verpulveren tot poeder met een koffiemolen.

Geneeskrachtige werking

 • Sterk antioxiderende werking, dankzij de aanwezigheid van flavonoïde, wat je helpt op een natuurlijke wijze kanker (vooral borst- en huidkanker) te voorkomen of genezen. Ook minimaliseert het de risico’s op cardiovasculaire aandoeningen.
 • Het hoge vitamine C-gehalte versterkt je immuunsysteem.
 • Reinigt en zuivert je lichaam, zowel van binnen als van buiten. Ook helpt de schil vochtophopingen te voorkomen.
 • Ontspannende en licht verdovende werking, waardoor je humeur verbetert.
 • Bevordert je spijsvertering, vooral wat vetten betreft. 
 • Verbetert de opname van voedingsstoffen, zoals ijzer. Daarom helpt de schil van citrusvruchten bij de behandeling van bloedarmoede.

Culinair gebruik

De schil van citrusvruchten, rauw of gedroogd, kan een verfrissende en zeer aromatisch extraatje aan je recepten geven. Daarnaast is het ook nog goed voor de gezondheid en bevordert de schil de spijsvertering.

 • In cakes, desserts en koekjes: mix de stukjes schil met het deeg of gebruik ze als decoratie.
 • In vinaigrettes en andere sauzen of om oliën te kruiden.
 • Als een kruid (gedroogd of in poedervorm) om vlees, vis, soepen en stoofschotels te kruiden.
 • Om een originele draai te geven aan ijsblokjes: voeg de stukjes schil aan het water toe alvorens het in de vriezer te zetten.
 • Je kan de hele schil of slechts enkele stukjes ook suikeren door ze te koken met suiker alsof je een siroop maakt. Doop de schil/stukjes in de suiker en bak ze vervolgens.

gesuikerd

Om siroop te maken: Kook de schil samen met honing of suiker tot de helft ervan verdwenen isBewaar de siroop in de koelkast en gebruikt het als geneesmiddel om het immuunsysteem van kinderen en volwassenen te verhogen en virale of bacteriële ziektes te voorkomen.

gepeld

Dankzij het hoge mineraal- en vitaminegehalte, kan de schil van citrusvruchten ook gebruikt worden om de huid te reinigen, te hydrateren, de textuur ervan te versterken zodat je huid minder snel gaat hangen, en om het verschijnen van rimpels te voorkomen. Dit komt omdat de vitamines en mineralen celregeneratie bevorderen en bijdragen aan de vorming van collageen.

 • Een natuurlijke scrub: Je kan van de schil een eenvoudige en doeltreffende  scrub maken om je huid te reinigen en te doen herleven, door suiker of zeezout te mengen met de geraspte schil of het poeder, olijf- of amandelolie (als je een droge huid hebt) of een gel van aloë vera (als je een snel vette huid hebt).
 • Deodorant: Wanneer je de citrusschil mixt, kan de vloeistof gebruikt worden als een doeltreffende, natuurlijke deodorant zonder schadelijke bestanddelen. Je kan de deodorant het beste in de koelkast bewaren of invriezen en dan beetje bij beetje gebruiken.
 • Zeep: Je kan met de schil van citrusvruchten ook zeep maken.