Siroop van citroen en peterselie tegen niersteen

Deze siroop kan helpen bij nierstenen door ze te verkleinen en ze op een natuurlijke manier te laten passeren als ze niet te groot zijn. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Siroop van citroen en peterselie tegen niersteen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze nieren verwerken veel afvalstoffen die in het lichaam terecht zijn gekomen. Bovendien scheiden zij deze afval uit door urine. Als deze stoffen niet goed uit ons systeem worden gespoeld, kunnen de mineraalzouten en andere chemische substanties harde voorwerpen vormen in ons lichaam, bekend als niersteen.

De aanwezigheid van die stenen in het lichaam veroorzaakt veel pijn en er kunnen ernstige complicaties ontstaan, waardoor onze gezondheid achteruit gaat.

Hoewel de grootte van de nierstenen van geval tot geval kan variëren, blokkeren ze in de meeste gevallen onze urineweg, waardoor onze blaas zich niet volledig kan legen. Nierstenen kunnen ook leiden tot de ontwikkeling van urineweginfecties en kunnen zelfs bloedingen veroorzaken.

Gelukkig kunnen we nierstenen laten passeren door middel van bepaalde medicijnen en natuurlijke behandelingen. Maar als de niersteen relatief groot is, kan het zijn dat er een operatie nodig is.

Deze huisgemaakte siroop van citroen en peterselie is een middel dat we naast andere behandelingen voor deze aandoening kunnen gebruiken. In het artikel van vandaag zullen we je uitleggen waarom deze drank zo gezond is en hoe je het kunt maken.

Siroop om van niersteen af te komen

Als eerste, voordat we het gaan hebben over de gezonde voordelen van deze siroop, moet je weten dat de sleutel tot het vermijden van deze aandoening het drinken van veel vocht is.

Dit komt doordat de urine je lichaam niet verlaat als je niet genoeg drinkt en de stoffen erin veranderen in nierstenen. Daarom moet je veel water drinken, zodat dit probleem niet ontstaat.

Het is bovendien belangrijk om ingrediënten met diuretische en ontgiftende eigenschappen te consumeren. Dit helpt bij het stimuleren van de nierfunctie en het helpt ook om reeds bestaande nierstenen op te lossen.

Deze keer raden we aan om het meeste te halen uit de eigenschappen van citroen en peterselie. Dit komt doordat ze beide vol zitten met voedingsstoffen die we kunnen gebruiken om aandoeningen die de gezondheid van onze nieren te bestrijden.

De voordelen van citroen

Citroen en limoen op een tafel

Citroensap bevat citroenzuur en fosforzuur, twee stoffen die het risico op het ontwikkelen van nierstenen in het lichaam verminderen. 

Het hoge gehalte aan citroenzuur vermindert het urinezuur en bevordert de uitscheiding van overtollig zout en gifstoffen uit het lichaam.

Bovendien heeft citroenzuur ook een diuretisch effect dat de afvoer bevordert van vloeistoffen die worden vastgehouden door de weefsels in het lichaam. Dit verhoogt de hoeveelheid urine die wordt geproduceerd in het lichaam.

Citroensap heeft ook nog eens antibacteriële en antischimmel eigenschappen die de ontwikkeling van nier- en blaasinfecties voorkomen.

Voordelen van peterselie

Peterselie op een rieten matje

Peterselie is een van de populairste planten als het gaat om de gezondheid van de nieren. Het bevat etherische oliën met een hoog gehalte aan apiol en myristicine. Deze twee stoffen zijn verantwoordelijk voor de sterke diuretische eigenschappen die de productie van urine verhogen.

Bovendien is peterselie een bron aan chlorofyl, een stof die helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en overtollige vetten uit het lichaam.

Peterselie bevat ook nog een veel vitamine C, een voedingsstof die het immuunsysteem versterkt, zodat het infecties effectief kan bestrijden.

Hoe bereidt je deze siroop?

Honing en ingemaakte citroenen

Deze siroop is makkelijk om te maken en geeft goede resultaten. Voor dit recept meng je citroen en peterselie met olijfolie, ahornsiroop en honing om een volledige en effectieve behandeling te maken tegen niersteen.

Ingrediënten

  • het sap van een citroen
  • 250 ml olijfolie
  • een handvol verse peterselie
  • 250 ml ahornsiroop
  • 250 ml honing
  • een glazen pot met een deksel

Bereidingswijze

  • Meng het citroensap met de peterselie in een blender totdat er een pasta ontstaat.
  • Voeg nu de andere ingrediënten toe en meng ze tot er een glad mengsel ontstaat.
  • Giet de siroop in een glazen pot.
  • Doe de deksel erop en bewaar het op een koele en donkere plaats.

Hoe eet je het?

  • Neem iedere dag een theelepel van dit product op een lege maag.
  • Als je wil, kun je de siroop verdunnen met een glas warm water, zodat het makkelijk te drinken is.
  • Je kunt de effecten van deze siroop aanvullen met het drinken van twee liter water per dag.

Patiënten met kleine nierstenen of weinig nierstenen zullen de voordelen merken als ze deze siroop blijven drinken. Bovendien kunnen mensen die een meer gevorderde diagnose van niersteen hebben deze siroop naast hun reguliere behandeling gebruiken.

We raden aan om deze drank zo snel mogelijk te bereiden en om dit nuttige recept te gebruiken om voor je nieren te zorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Monga, M. (2008). Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1089/end.2007.0304
  • Aras, B., Kalfazade, N., Tuǧcu, V., Kemahli, E., Özbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological Research. https://doi.org/10.1007/s00240-008-0152-6
  • Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(01)00408-1
  • Al-Yousofy F, Gumaih H, Ibrahim H, A. A. (2017). Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy. Am J Clin Exp Urol.
  • Prezioso, D., Strazzullo, P., Lotti, T., Bianchi, G., Borghi, L., Caione, P., … Zattoni, F. (2015). Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio Italiano Di Urologia e Andrologia. https://doi.org/10.4081/aiua.2015.2.105

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.