Hoe maak je etherische olie van citroen?

Leer een nieuwe manier om te profiteren van deze citrusvrucht en geniet van de vele voordelen.
Hoe maak je etherische olie van citroen?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Etherische olie van citroen is een geweldige manier om cellulitis te bestrijden. Waarom?

Tegenwoordig gaat vrijwel iedereen direct naar de dokter als hij een probleem ervaart. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die geloven in de kracht van natuurlijke remedies. Ze werken vaak en zonder negatieve bijwerkingen.

Etherische olie van citroen is een goed voorbeeld van één van deze natuurlijke remedies. Dankzij de bestanddelen ervan biedt het erg veel voordelen als je het regelmatig gebruikt, zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Wellicht ben je al bekend met de voordelen van citroenen. Als je je kennis echter even wilt opfrissen, blijf dan vooral doorlezen.

Hoe je zelf etherische olie van citroen kunt maken

Hoe je zelf etherische olie van citroen kunt maken

Ingrediënten

 • 1 citroen (150 g)
 • 100 ml water
 • 100 ml olijfolie
 • Een glazen pot
 • Een glazen pot met een deksel die bestand is tegen hoge temperaturen.

Bereiding

 • Breng om te beginnen het water aan de kook in een pan.
 • Schil dan de citroen en bewaar de schil.
 • Voeg de citroenschillen vervolgens toe aan het kokende water.
 • Laat het een minuut sudderen.
 • Zet dan de hittebestendige pot in de pan en voeg de olijfolie toe – haal de schil uit het water.
 • Verwarm de pot gedurende twee en een half uur in het waterbadje.
 • Laat het daarna nog 24 uur staan.

Als je deze stappen opvolgt, kun je met gemak je eigen etherische olie van citroen maken. Bewaar de olie in de afgesloten glazen pot op een koele plaats, waar het niet vochtig is.

Hoe je etherische olie van citroen kunt gebruiken

De lucht zuiveren

De lucht die je in je eigen huis inademt, is erg belangrijk. Wanneer je buiten loopt, is de lucht namelijk vrijwel overal vervuild. Het is daarom een goed idee om de lucht in je huis te zuiveren.

Citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Citroenolie zal ervoor zorgen dat het lijkt alsof de lucht minder zwaar is. Zelfs al heb je het niet door, stuurt je hypofyse informatie door naar je hersenen om ze te vertellen dat je moet ontspannen. Gebruik een dispenser voor de beste resultaten.

Je spijsvertering verbeteren

Goede spijsvertering met citroenolie

Wanneer citroen je lichaam binnenkomt, verandert het in een alkaliserend zout. Het stimuleert ook de productie van maagsappen, wat mogelijk je stofwisseling verbetert.

Gebruik deze olie gewoon als sladressing of voeg het toe aan je thee. Een paar druppels in een kopje groene thee is de perfecte verhouding.

Cellulitis verminderen

Cellulitis bestrijden met citroenolie

Cellulitis is verbonden met problemen met de bloedsomloop. Etherische olie van citroen beschikt over twee goede eigenschappen als het gaat om dit probleem: het heeft een hoog vitamine C-gehalte en bevat flavonoïden.

Flavonoïden lijken de beweging van vet te verbeteren. Mogelijk voorkomen ze dat vet zich alsmaar in dezelfde gebieden ophoopt. Vitamine C kan hier ook bij helpen, omdat het een antioxidant is.

Cellulitis wordt meestal erger naarmate je ouder wordt. Het is dus belangrijk om je lichaam sterker te maken. Zo kun je de gevolgen die gepaard gaan met het verstrijken van de tijd vertragen.

Koortslip genezen

Koortslip bestrijden met citroenolie

Herpes labialis, of koortslip, is meestal het gevolg van een infectie. Het kan zich echter ook voordoen als het vochtig is. Dit maakt deze olie een ideale bondgenoot om dit probleem te behandelen.

Dit voordeel is weer te danken aan het vitamine C-gehalte. Vitamine C werkt namelijk als een antibioticum. De olie fungeert echter ook als een beschermend laagje, waardoor het de infectie isoleert. Zodoende voorkomt het dat de koortslip in contact komt met andere bacteriën die de behandeling in gevaar kunnen brengen.

Om de olie voor hiervoor te gebruiken, kun je het het beste aanbrengen met een wattenstaafje of een steriel gaasje.

Over het algemeen is dit een zeer handige natuurlijke remedie die eenvoudig te bereiden, betaalbaar en makkelijk te gebruiken is. Klinkt goed, toch? Vergeet niet om je resultaten te delen als je besluit het te proberen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dosoky, N. S., & Setzer, W. N. (2018). Biological activities and safety of citrus spp. Essential oils. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19071966

 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

 • Shaw, P. E. (1979). Review of Quantitative Analyses of Citrus Essential Oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf60222a032

 • Yavari kia P, Safajou F, Shahnazi M, Nazemiyeh H. The Effect of Lemon Inhalation Aromatherapy on Nausea and Vomiting of Pregnancy: A Double-Blinded, Randomized, Controlled Clinical Trial, Iran Red Crescent Med J. 2014 ; 16(3):e14360. doi: 10.5812/ircmj.14360.

  • De Santis, S., Cariello, M., Piccinin, E., Sabbà, C., & Moschetta, A. (2019). Extra Virgin Olive Oil: Lesson from Nutrigenomics. Nutrients11(9), 2085. https://doi.org/10.3390/nu11092085
  • Lv, X., Zhao, S., Ning, Z. et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central Journal 9, 68 (2015). https://doi.org/10.1186/s13065-015-0145-9


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.