7 effectieve natuurlijke behandelingen voor een koortslip

Naast het feit dat je je tot deze natuurlijke remedies wendt om te voorkomen dat je koortslip zich verspreidt, moet je vermijden persoonlijke spullen te delen. Je moet ook af van de dingen die je hebt gebruikt tijdens de uitbraak.
7 effectieve natuurlijke behandelingen voor een koortslip

Laatste update: 06 februari, 2019

Een koortslip is een soort infectie die wordt gekenmerkt door blaren of rode vlekken op het oppervlak van je lippen. Ze zijn ook bekend als herpes labialis en ze zijn het resultaat van een aanval van het herpes simplex-virus type 1. Dit is een virus dat erg besmettelijk is.

Degenen die er last van hebben, ervaren eerst een gevoel van jeuk en tintelingen in het getroffen gebied. Later verschijnt de uitslag. Soms komt het met periodes van koorts en allergieën. Het verstandigste is om zo snel mogelijk behandelingen voor een koortslip toe te passen, zodat er geen complicaties ontstaan.

Gelukkig levert een koortslip geen ernstig probleem op. Het verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Door te behandelen, kan de blaar opdrogen voordat de vloeistof vrijkomt. Dit vermindert ook het risico van overdracht naar andere mensen.

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke behandelingen voor een koortslip. Wanneer ze uitwendig worden toegepast, helpen ze om je herstel te versnellen zonder ongewenste reacties te veroorzaken.

In het volgende artikel zullen we de zeven beste behandeling voor een koortslip delen. Probeer ze!

De beste natuurlijke behandelingen voor een koortslip

1. Koude melk

Koude melk is een van de behandelingen voor een koortslip

Melk bevat een stof die bekend staat als lysine. Nadat het in je huid is opgenomen, remt het ‘t werk van het virus dat herpes veroorzaakt.

Het uitwendig gebruiken van melk reguleert de pH-waarde van je huid. Het laat ook je huid ademen in gebieden die getroffen zijn door de blaren.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Week een stukje katoen in de koude melk en wrijf het vervolgens zachtjes op de zweren.
 • Laat het daarna inwerken zonder het af te spoelen.
 • Herhaal de behandeling twee of drie keer per dag.

2. Tomaten

De antioxidanten in tomaten zijn ideaal voor het stimuleren van cellulaire regeneratie in de gebieden die zijn getroffen door de koortslip.

De eigenschappen vertragen de groei van micro-organismen. Bovendien kalmeert het irritatie en het branderige gevoel.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Neem een ​​beetje van het vruchtvlees van de tomaat. Breng het daarna op de blaren aan.
 • Laat het 30 minuten inwerken.
 • Doe deze behandeling vervolgens twee keer per dag tot het probleem is opgelost.

3. Natuurlijke yoghurt

Koortslip bestrijden met yoghurt

Het melkzuur dat natuurlijke yoghurt bevat, is een stof die de pH-waarde van je lippen regelt. Dit voorkomt de groei van een koortslip.

Zijn eigenschappen kalmeren de jeuk. Bij een uitbraak wordt de infectie vertraagd.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Wanneer de eerste symptomen van een koortslip verschijnen, wrijf dan een beetje natuurlijke yoghurt op de aangetaste huid.
 • Als je een uitbraak hebt, wrijf het er direct op en laat het inwerken zonder het af te spoelen.
 • Pas deze behandeling vervolgens drie keer per dag toe om goede resultaten te krijgen.

4. Aloë vera

De antivirale en schimmelwerende eigenschappen in aloëveragel zijn erg handig. Ze behandelen de infecties die door het herpes simplex-virus in je huid worden veroorzaakt.

De natuurlijke actieve ingrediënten vertragen het verschijnen van de koortslip. Het versnelt daarnaast ook het herstel van de getroffen gebieden.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Neem eerst een ​​beetje verse aloëveragel. Wrijf het dan op je lippen.
 • Laat het vervolgens 30 minuten inwerken.
 • Breng deze remedie daarna drie keer per dag aan.

5. Extract van grapefruitpit

Koortslip bestrijden met grapefruitpitextract

Het extract van grapefruitpit is een natuurlijk ingrediënt met antimycotische en antivirale eigenschappen. Deze kunnen helpen om de negatieve werking van het herpesvirus te vertragen.

Dit extract bevat vitamine C, een essentiële voedingsstof die onder ander helpt bij het herstellen van een beschadigde huid. Tegelijkertijd creëert het een barrière tegen micro-organismen.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Breng twee druppels extract van grapefruitpit aan op de koortslip.
 • Laat het vervolgens inwerken zonder het af te spoelen. Herhaal deze behandeling daarna twee keer per dag.

6. IJs

Hoewel ijs het virus dat de infectie veroorzaakt niet aanvalt, kan de toepassing ervan de ontsteking en het gevoel van tinteling verminderen. Deze ontstaan meestal voor de uitbraak.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Wikkel een paar ijsblokjes in een zak of doek en wrijf hier vervolgens mee over je lippen.
 • Herhaal deze behandeling drie keer per dag.

7. Zeezout

Zeezout als behandeling voor een koortslip

Zeezout is een ingrediënt met antiseptische en antivirale eigenschappen. Deze maken het gemakkelijker om deze lipinfectie te behandelen.

Door het rechtstreeks toe te passen, kun je de koortslip uitdrogen. Als gevolg hiervan voorkomt dit de verspreiding van het virus.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Maak een klein beetje zeezout vochtig met water of citroensap. Wrijf het vervolgens over het getroffen gebied.
 • Laat het 20 minuten inwerken voordat je het afspoelt.
 • Herhaal het proces daarna twee tot drie keer per dag.

Vergeet niet dat het naast het gebruik van deze behandelingen erg belangrijk is dat je persoonlijke voorwerpen zoals lippenstift, scheermesjes of handdoeken niet deelt. Zodra de infectie is verdwenen, is het ‘t verstandigste om deze dingen weg te gooien om te voorkomen dat de koortslip terugkeert.  Ook interessant voor jou

Herpes op de rug behandelen met 5 natuurlijke remedies
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Herpes op de rug behandelen met 5 natuurlijke remedies

Herpes op de rug heeft verschillende symptomen afhankelijk van het specifieke virus dat het veroorzaakt. Je moet dus weten welk type herpes je hebt. • Fujeida, S. (2003). Herpes labialis. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (Tokyo). https://doi.org/10.1007/BF03085265
 • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
 • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion. https://doi.org/10.1021/jf301903t
 • Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.