Natuurlijke yoghurt gebruiken in 6 huisremedies

Natuurlijke yoghurt is een bron van gezonde bacteriën. Dat betekent dat het ons kan helpen om uitwendige problemen te behandelen. Bovendien heeft het positieve effecten op de inwendige gezondheid.
Natuurlijke yoghurt gebruiken in 6 huisremedies

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

De afgelopen jaren heeft natuurlijke yoghurt aan populariteit gewonnen. Mensen weten al tientallen jaren dat yoghurt een hoge voedingswaarde heeft. Zijn populariteit is gestegen toen men ontdekte dat je natuurlijke yoghurt gebruiken kunt als uitwendige remedie.

De gezonde bacteriën in natuurlijke yoghurt helpen de darmflora vernieuwen. Tegelijkertijd helpen ze het immuunsysteem versterken en om infecties en ziekten te voorkomen. Bovendien is yoghurt een handig ingrediënt in vele dagelijkse gerechten en dranken.

De meeste mensen weten niet dat yoghurt niet alleen een voedingsmiddel is. Je kunt het ook gebruiken als basis voor zelfgemaakte remedies. Met die remedies kan je een verschillende problemen behandelen. Het zorgt misschien niet voor magische resultaten. Toch kan zijn bijzondere samenstelling bepaalde uitwendige problemen verbeteren. Dit geldt uiteraard niet voor mensen met een koemelkeiwitallergie of een lactose-intolerantie.

We geven je hier de 6 beste manieren waarop je natuurlijke yoghurt gebruiken kan. Wellicht zijn veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheden.

Neem dus notities van de volgende informatie!

Natuurlijke yoghurt gebruiken voor de volgende doeleinden

1. Brandwonden verzachten

 

Het melkzuur in yoghurt helpt om de zuurgraad van de huid te regelen. Dit kan het herstelproces bij lichte brandwonden versnellen. Wanneer je yoghurt rechtstreeks op brandwonden aanbrengt dan zorgt dit voor een verfrissende gewaarwording. Dit kan helpen het branderige gevoel en de roodheid te verminderen.

Denk erom dat deze remedie alleen geschikt is bij brandwonden die kleiner zijn dan een 2-euromuntstuk en er geen sprake is van blaarvorming. 

Methode

 • Haal de koude yoghurt uit de koelkast. Daarna masseer je het zachtjes in op de getroffen zone.
 • Laat het dan 15 minuten inwerken. Veeg de overtollige yoghurt weg met een vochtig doek.
 • Herhaal deze behandeling twee keer per dag tot de huid volledig genezen is.

2. Nagelschimmel behandelen

De actieve culturen in yoghurt kunnen heilzaam zijn voor de behandeling van infecties als gevolg van nagelschimmel. Yoghurt bezit schimmelwerende eigenschappen. Ze helpen de micro-organismen te laten ophouden met groeien. De blekende werking van yoghurt vermindert ook het geelachtige uiterlijk.

Methode

 • Masseer een kleine hoeveelheid yoghurt in op de aangetaste nagels.
 • Laat het dan gedurende 30 minuten opdrogen. Daarna was je het af met warm water.
 • Gebruik deze behandeling minstens drie keer per week en twee keer per dag.

3. Roos verminderen

Roos verminderen met natuurlijke yoghurt

Yoghurt heeft een schimmelwereld effect. Het is dus ook een geweldig middel tegen roos die schimmel veroorzaakt. De voedingsstoffen in yoghurt regelen de zuurgraad en voorkomen droogheid. Het gevolg is dat het de aanmaak van een teveel aan talg kan helpen verminderen.

Methode

 • Maak het haar vochtig. Splits het dan op in delen. Breng daarna de yoghurt aan en verspreid het volledig door het haar.
 • Laat het dan gedurende 30 minuten inwerken. Daarna was je uit weg.
 • Gebruik deze remedie drie keer per week.

4. Huidaandoeningen als gevolg van kanker behandelen

De gezonde bacteriën in natuurlijke yoghurt kunnen ook helpen om micro-organismen te bestrijden die bij kanker huidaandoeningen veroorzaken. Je kan natuurlijke yoghurt gebruiken als een remedie om het evenwicht in de zuurgraad van de huid te herstellen. Dit helpt ook bij het genezingsproces van de huid.

Methode

 • Wrijf een klein beetje koude yoghurt op de huiduitslag.
 • Laat het inwerken. Breng het twee tot drie keer per dag aan.
 • Blijf de behandeling gebruiken tot de uitslag verdwijnt.

Ook dit is een interessant artikel:
Symptomen van huidkanker die je niet mag negeren

5. De tanden wit maken

Met natuurlijke yoghurt de tanden wit maken

Je kan natuurlijke yoghurt gebruiken op je tanden. Het is niet zo doeltreffend als professionele producten. Wanneer je echter dagelijks yoghurt gebruikt, kan het toch het verschijnen van die vervelende gele vlekken verminderen die het gevolg zijn van voedingsresten. De zuren in yoghurt helpen tandplak verwijderen dat het tandglazuur beschadigt. Het kan dus het risico op infecties verminderen.

Methode

 • Doe een beetje yoghurt op je tandenborstel. Poets daarna de tanden op de gebruikelijke manier.
 • Laat het inwerken zonder te spoelen. Gebruik deze methode twee keer per dag.

Opmerking: Je kunt deze remedie niet gebruiken om het poetsen met tandpasta te vervangen. 

6. Acne bestrijden

De zure en antioxidante bestanddelen in natuurlijke yoghurt helpen om de overmatige olieproductie op het gezicht tegen te houden. Het kan daardoor helpen om acne te verminderen. Yoghurt heeft ook een exfoliërend effect. Het kan de onzuiverheden die zich in de poriën opstapelen verwijderen. Bovendien voorziet yoghurt de huid van zuurstof. Het zorgt op die manier voor een frisse en gehydrateerde huid.

Methode

 • Breng de natuurlijke yoghurt aan op je gezicht of op de zone die vatbaar is voor acne.
 • Laat het dan gedurende 30 minuten inwerken. Zodra het droog is, was je het met warm water af.
 • Gebruik deze remedie drie tot vier keer per week.

Kende jij deze alternatieve manieren waarop je natuurlijke yoghurt gebruiken kan? Zoals je kan zien, is yoghurt meer dan alleen maar een voedingsmiddel. Yoghurt is een ingrediënt dat je voor vele doeleinden kan gebruiken. Het helpt je om veel voorkomende problemen te behandelen.

Yoghurt heeft ook geen bijwerkingen. Je kan het gebruiken wanneer je maar wilt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hussain, I., Attiq-ur-Rahman, & Atkinson, N. (2009). Quality comparison of probiotic and natural yogurt. Pakistan Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3923/pjn.2009.9.12
 • Nishihira, J., Kagami-Katsuyama, H., Tanaka, A., Nishimura, M., Kobayashi, T., & Kawasaki, Y. (2014). Elevation of natural killer cell activity and alleviation of mental stress by the consumption of yogurt containing Lactobacillus gasseri SBT2055 and Bifidobacterium longum SBT2928 in a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.09.002
 • Caleja, C., Barros, L., Antonio, A. L., Carocho, M., Oliveira, M. B. P. P., & Ferreira, I. C. F. R. (2016). Fortification of yogurts with different antioxidant preservatives: A comparative study between natural and synthetic additives. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.04.114

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.