Symptomen van huidkanker die je niet mag negeren

Een tijdige diagnose is de sleutel in de behandeling en de bestrijding van huidkanker. Leer in dit artikel zes belangrijke signalen kennen waarop je moet letten!
Symptomen van huidkanker die je niet mag negeren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De laatste jaren is het aantal patiënten met huidkanker alarmerend gestegen. Ken jij de symptomen van huidkanker?

Vaak zijn het volwassenen ouder dan vijftig jaar die erdoor getroffen worden. Maar dat betekent niet dat jonge mensen geen risico lopen om dit soort kanker te ontwikkelen.

Het is één van de soorten kanker die het meest voorkomt. Toch is het sterftecijfer voor dit type kanker aanzienlijk gedaald. Behandelingen zijn geëvolueerd en de doeltreffendheid ervan is enorm vooruitgegaan. Het is bovendien gemakkelijker om op tijd de juiste diagnose vast te stellen.

In de meeste gevallen behoren huidproblemen tot het soort aandoeningen die niet kwaadaardig zijn. Die gevallen kunnen effectiever onder controle gehouden worden. Dat komt omdat de veranderingen zich niet voordoen op het cellulaire niveau.

Maar het is erg belangrijk om mogelijke symptomen van huidkanker zo vlug mogelijk te herkennen. De sleutel om een agressievere vorm van huidkanker te vermijden is door het op tijd vast te stellen.

Om die redenen zullen we in het vervolg van dit artikel zes symptomen van huidkanker bespreken die niet genegeerd mogen worden.

Laten we van start gaan!

Symptomen van huidkanker

1. Het verschijnen van moedervlekken

huidkanker

Let op het verschijnen van nieuwe moedervlekken en besteed vooral aandacht aan die vlekken die een onregelmatige vorm hebben. Want dat kan één van de voornaamste symptomen van huidkanker zijn.

Deze vlekken vallen meestal snel op omdat ze heel plotseling verschijnen. Bovendien hebben ze opvallende kenmerken wat betreft hun omvang, kleur en textuur.

Sommige zien eruit als rode vlekken, andere hebben een omvangrijke textuur en een donkere kleur.

2. Veranderingen in de bestaande moedervlekken

Wanneer bestaande moedervlekken veranderen, dan mag je dit onder geen enkele omstandigheid negeren. We hebben het hiervoor al benadrukt: let op elke verandering die zich na verloop van tijd ontwikkelt.

Deskundigen hebben de “alfabet-regel” of “ABCDE” uitgewerkt. Die benaming verwijst naar de belangrijke kenmerken waarmee we rekening moeten houden.

  • A voor asymmetrie: dit verwijst naar de moedervlekken waarvan de ene helft niet past bij de andere helft.
  • B voor begrenzing: de randen van de moedervlekken zijn onregelmatig, misvormd of slecht te omschrijven.
  • C voor kleur (color): er zijn duidelijke veranderingen merkbaar in de kleur van de moedervlekken. Ze kunnen donkerder worden, of een aantal verschillende kleuren ontwikkelen of verkleuren. Je kan ook verschillende schakeringen vaststellen, zoals blauw, rood, roze en grijs.
  • D voor diameter: melanomen of kwaadaardige moedervlekken kunnen tot zes millimeter breed zijn. Maar soms kunnen ze ook veel kleiner zijn.
  • E voor elevatie of hoogte: het oppervlak van de moedervlak puilt uit of is onregelmatig.

3. Wonden die niet genezen

huidkanker

Wanneer de cellen van de huid gezond zijn, dan heeft de huid het vermogen om zich te vernieuwen. Dat betekent dus dat letsels of pijnlijke plekken op heel korte tijd zullen genezen.

Het tegenovergestelde gebeurt wanneer de cellen van de huid kwaadaardig worden. Hun vermogen om te genezen vermindert. Het wordt zelfs moeilijk voor de kleinste wonden om volledig te genezen. Dit kan dus een van de symptomen van huidkanker zijn.

Als je dus open wonden of pijnlijke plekken vaststelt die na een tijd nog niet genezen zijn, dan kan dit een alarmerend signaal zijn dat er sprake is van huidkanker.

4. Vlekken die zich verspreiden

Wanneer er vlekken op de huid verschijnen, dan kan dit te wijten zijn aan een veelvoud van externe en interne factoren. Maar je moet letten op de manier waarop ze zich ontwikkelen. Want dat kan een aanwijzing zijn dat ze verband houden met dit soort kanker.

Als de vlekken zich bijvoorbeeld verspreiden van de moedervlek naar de omringende huid, dan is het belangrijk dat je dit door een arts laat controleren. Het kan immers een gevolg zijn van de veranderingen in de gezondheid van je cellen.

5. Roodheid en zwelling

huidkanker

Kwaadaardige cellen lokken een ontstekingsreactie uit. Die ontsteking zal zichtbaar worden zowel in de moedervlekken als in de zones rond de moedervlekken.

Meestal treedt dit op voorbij de rand van de moedervlek. Gewoonlijk gaat het ook gepaard met roodheid en symptomen die vergelijkbaar zijn met die van gewone huidirritaties.

Maar in tegenstelling tot de normale irritaties van de huid blijven deze ontstekingen voortduren. Bovendien hebben ze de neiging om elke dag erger te worden.

6. Gevoeligheid en pijn

Verschillende aandoeningen kunnen de oorzaak zijn dat de gevoeligheid verandert. Maar het is ook een van de symptomen van huidkanker.

Een arts moet controleren of er tekenen zijn dat abnormale cellen zich ontwikkelen. Voorbeelden van die signalen zijn jeuk, pijn bij aanraking en irritatie.

Als je één van deze symptomen van huidkanker vaststelt die we in dit artikel besproken hebben, dan moet je onmiddellijk je arts raadplegen. Die zal bepalen of ze verband houden met deze ziekte.

Onthoud vooral dat een vroegtijdige vaststelling de sleutel is om huidkanker op tijd en op een doeltreffende manier te behandelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.