Wat is de gezondste melk voor kinderen?

8 november 2018
Er zijn vele soorten melk op de markt, zoals volle melk, magere melk, calciumrijke melk en halfvolle melk. Maar wat is nu de gezondste melk?

Melk werd altijd al beschouwd als een zeer voedzaam voedingsmiddel, iets dat mensen zeker in hun dieet zouden moeten opnemen. Maar we hebben ons allemaal wel op een gegeven moment afgevraagd: wat is de gezondste melk voor kinderen?

Tijdens de eerste levensmaanden van een baby is er niets beter voor hem of haar dan moedermelk. Naarmate baby’s groeien, moeten ouders echter extra voedingsalternatieven zoeken om de groei en ontwikkeling van hun baby te bevorderen.

Er zijn veel verschillende soorten melk op de markt. Neem contact op met je arts om erachter te komen welke melk het beste is voor jouw kind of baby. Je moet meerdere soorten overwegen om een ideale gezondheid voor je kind te garanderen. Veel melkproducten voor kinderen bevatten bijvoorbeeld essentiële voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D. Elk product is echter anders.

Wat is de gezondste melk voor kinderen: volle, halfvolle of magere melk?

De gezondste melk voor kinderen kiezen was vier decennia geleden een stuk makkelijker. Het was normaal voor baby’s om direct van moedermelk over te stappen op volle melk. Het enige verschil lag in de vorm van de melk: ofwel in poedervorm, ofwel in vloeibare vorm.

Dankzij de nieuwe productiemethoden van de laatste jaren kunnen fabrikanten nu echter magere melk met een laag vetgehalte speciaal voor kinderen produceren.

Lees meer:
De positieve effecten van een smoothie met papaja en amandelmelk

Is volle melk beter voor kinderen?

Volle melk

Volwassenen zijn anders dan kinderen.  Bij het drinken van volle melk krijgen kinderen meer vitamine D binnen, zonder dat ze te veel negatieve effecten ondervinden van het hoge vetgehalte van dit klassieke product.

Baby’s of kinderen met een lactose-intolerantie kunnen geen gewone melk drinken.

Volle melk bevat meer voedingsstoffen

Volle melk wordt iets minder bewerkt. Daarom bevat de melk veel voedingsstoffen. Zo bevat koemelk veel:

 • calcium 
 • eiwit 
 • vitamine D
 • vitamine B12

Al deze voedingsstoffen bevorderen een goede voedingstoestand bij kinderen en zuigelingen. Voldoende vitamine D is namelijk erg belangrijk, omdat dat verder bijdraagt aan een goede calciumopname. Dat is gunstig voor de ontwikkeling van het kind.

Moet je kiezen voor halfvolle melk?

Kind drinkt melk

Ouders van kinderen met overgewicht kunnen het beste voor halfvolle melk kiezen. Hierdoor kunnen ze van alle voordelen van melk profiteren, zonder dat ze aankomen. In deze gevallen is het hoofddoel het kind te voeden en tegelijkertijd je kind te helpen om hun gewicht stabiel te houden. Doordat zij nog in de lengte groeien zal de verhouding tussen lengte en gewicht dan weer in een goede verhouding komen.

Onder deze halfvolle melkopties moet je kiezen voor varianten met een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen zonder toegevoegde suikers. Kijk dus zeker naar de voedingswaardetabel op de etiketten en kies de beste variant eruit.

In al deze gevallen wordt halfvolle melk aanbevolen. Dit type melk bevat namelijk maar 1,8% vet en bevat toch de essentiële voedingsstoffen die kinderen nodig hebben.

Meer weten?
Je gezichtshuid mooier maken met kokosmelk

Magere melk is voor volwassenen

Magere melk wordt vooral aanbevolen voor volwassenen die gewicht willen verliezen of een gezond dieet willen aanhouden.

Je mag kinderen nooit op een streng dieet zetten om gewicht te verliezen. Het is noodzakelijk voor kinderen om voedsel van hoge kwaliteit in hun dieet op te nemen. Als er sprake is van ernstige obesitas kan je huisarts je naar de diëtist verwijzen. Zij kunnen een geschikt dieetplan voor het kind opstellen.

Aan de andere kant heeft magere melk een lichtere smaak en kunnen kleine kinderen en baby’s deze melk soms meer waarderen. Dat maakt het eenvoudig om deze drank in hun dieet op te nemen. Het is echter niet aan te raden om magere melk te kiezen voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium

Voedsel rijk aan calcium

Er bestaan ook andere voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte:

 • sinaasappelsap
 • spinazie
 • rijst
 • noten
 • vis
 • eieren
 • etc

Er is één voedingsmiddel in het bijzonder waar kinderen dol op zijn en dat eveneens dit mineraal bevat: chocolade. Andere zuivelproducten zoals kaas en yoghurt bevatten natuurlijk ook calcium.

Kortom, het is belangrijk om een evenwichtig dieet aan te houden en gezonde voeding op te nemen in de eetgewoonten van je kinderen.

Melk is erg belangrijk voor de groei van je kind. De gezondste melk voor kinderen kiezen is daarbij een belangrijke beslissing, die alle ouders moeten nemen op basis van het advies van hun kinderarts.