Zo krijg je je stofwisseling in een hogere versnelling

Om je algehele gezondheid te verbeteren en effectief af te vallen, moet je je stofwisseling zien te versnellen. Een trage stofwisseling maakt het namelijk moeilijk om af te vallen. In dit artikel delen we enkele tips om je stofwisseling op maximale snelheid te laten werken.
Zo krijg je je stofwisseling in een hogere versnelling
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De tips in dit artikel helpen je niet alleen om je stofwisseling te versnellen, maar ook om de chemische processen in elke lichaamscel te verbeteren. Een snellere stofwisseling kan je helpen sneller af te vallen en meer calorieën te verbranden, zelfs als je op dat moment lichamelijk niet actief bent.

Dit wordt ook wel het basaal metabolisme genoemd, de hoeveelheid energie die je lichaam gedurende de dag verbruikt om goed te functioneren. Je lichaam heeft meer calorieën nodig om spiermassa te behouden dan om vet te behouden. Dit zorgt ervoor dat je stofwisseling sneller wordt als je meer spiermassa en minder vet hebt. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je regelmatig sporten en gezond eten.

1. Je stofwisseling versnellen door spiermassa op te bouwen

Je stofwisseling versnellen door spieren op te bouwen

Krachttraining is noodzakelijk om spiermassa op te bouwen en het is net zo belangrijk als cardio. Daarom moet je gewicht heffen door fitnessapparatuur te gebruiken of push-ups en sit-ups uit te voeren. Daarnaast moet je echter ook voldoende cardio doen, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen.

Zelfs als we niet bewegen, verbranden onze spieren calorieën omdat ze een hoog energieniveau vereisen. Dus door je spiermassa te vergroten, kun je je basaal metabolisme versnellen. Daardoor zal je lichaam op zijn beurt gedurende de dag meer calorieën verbranden.

2. Het belang van HIIT

Je stofwisseling versnellen door aan cardio te doen

HIIT (High Intensity Interval Training) staat voor trainingsroutines die gebaseerd zijn op intervallen met hoge intensiteit. Met HIIT wissel je af tussen hoge intensiteit-intervallen en normale cardiotraining.

  • Om een ​​voorbeeld te geven, kun je sprinten in intervallen of fietsen op maximale snelheid.

Trainen op hoge intensiteit is een geweldige manier om calorieën te verbranden. Regelmatige lichaamsbeweging is echter niet genoeg is om energie te verbruiken, omdat je lichaam gewend raakt aan de routine en minder calorieën verbrandt. Dus, de hoge intensiteit-intervallen die je met HIIT toepast, dwingen je lichaam om nog meer energie te verbruiken.

3. Eet regelmatig

Ervoor zorgen dat je niet te lang wacht tussen twee maaltijden zal ook helpen om je stofwisseling te versnellen. Als je te lang doorgaat zonder te eten zal je bloedsuikerspiegel dalen. Dit zal ervoor zorgen dat je moe wordt en je stofwisseling vertraagt.

  • Dus, door vaker te eten zal je spijsvertering helpen om vaker en voor langere periodes actief blijven, wat je stofwisseling kan versnellen.
  • Om de paar uur een handjevol noten of een stuk fruit is voldoende.

Bovendien vermindert vaker eten je eetlust, waardoor je meer controle hebt over de grootte van je porties. Dit zorgt ervoor dat de calorie-inname vermindert en de stofwisseling in een hogere versnelling komt.

4. Voeg wat pit toe aan je maaltijden

Je stofwisseling versnellen door pittige dingen te eten

Pittig voedsel, zoals chili, cayennepeper of paprika, bevat een stof genaamd capsaïcine. Dit bestanddeel is de reden waarom je zweet bij het eten van gekruid voedsel. Er is echter meer:

  • Capsaïcine helpt het lichaam om vet te verminderen door onrijpe vetcellen te helpen afbreken.
  • Vaker pittig voedsel eten kan daarom helpen bij het afvallen en het verbranden van vet.

5. Maak eiwitten een prioriteit

Ons spijsverteringsstelsel heeft meer tijd en energie nodig om eiwitrijk voedsel te verwerken en te absorberen dan voor vetrijk en suikerhoudend voedsel. In feite moet je lichaam 20-30% van de calorieën verbranden die het via eiwitten binnenkrijgt om het te absorberen.

Aan de andere kant vereisen koolhydraten slechts 5-15% van de energie die wordt verbruikt voor absorptie. Tegelijkertijd slaat je lichaam voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten op als vet, terwijl eiwitten worden gebruikt om spiermassa te creëren. Een eiwitrijk dieet kan je daarom helpen spiermassa op te bouwen, een tip die we aan het begin van dit artikel gaven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García Luna, P. P., & López Gallardo, G. (2007). Evaluación de la absorción y metabolismo intestinal. Nutricion Hospitalaria22(SUPPL. 2), 5–13. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2014.09.011
  • Kawada, T., Hagihara, K. I., & Iwai, K. (1986). Effects of capsaicin on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. Journal of Nutrition116(7), 1272–1278.
  • McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2004). Transferencia energética durante el ejercicio en el ser humano. In Fundamentos de fisiología del ejercicio (pp. 128–146). Mc Graw Hill – interamericana.
  • Heydari, M., Freund, J., & Boutcher, S. H. (2012). The effect of high-intensity intermittent exercise on body composition of overweight young males. Journal of Obesity. https://doi.org/10.1155/2012/480467

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.